fantomek24 23.03.2015 11:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Marca 2015 jaką pompę hydroforową możecie polecić z odpowietrzaniem, mam obecnie dziadostwo omnigena JY 1000 ze zbiornikiem 50l, studnia abistynka oddalona od zestawu jakies 5m, lustro wody ponoc na 8 m ale nie mogę tego potwierdzić (głębinowej nie chce wiercić). Problem polega na tym iż jednego dnia pompuje wodę po wielkich trudnościach innego dnia już nie. Dzięki za wszelkie rady i pomoc Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
xmsg 23.03.2015 11:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Marca 2015 Sprawdź najpierw stan zaworu zwrotnego, szczelność instalacji ssącej i ew. filtr (jak jest). PozdrawiamGREGOR Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hajnel 23.03.2015 12:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Marca 2015 Może się mylę ale jeśli woda jest na głębokości 8m to jest to maksymalna teoretyczna głębokość z jakiej pompa może zassać wodę i dlatego masz problemy... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
xmsg 23.03.2015 12:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Marca 2015 Jeśli udaje się podciągnąć lustro wody do pompy to powinno ono tam pozostać, a nie opadać i zapowietrzać część ssącą. Co do teoretycznych wyliczeń, to są jeszcze takie zależności:"Przyjmuje się, że dla rury ssącej o średnicy 1 1/4" odległość 10 m w poziomie zmniejsza maksymalną głębokość ssania o 1 metr. Dla rury ssącej 1" odległość 10 m w poziomie zmniejsza maksymalną głębokość ssania o 1,5 metra." Może być jeszcze tak, że w studni nie ma lub brakuje czasem wody.Jak sprawa wygląda u sąsiadów? PozdrawiamGREGOR Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mturdus 24.03.2015 09:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Marca 2015 Tak jak napisał hajnel, jesteś na granicy (8m) wydolności ssącej tej pompy. Nie ma znaczenia, że masz zawór zwrotny, że studnia jest zalana, że w rurze jest woda, że pompa jest zalana. Po prostu z 7,9m jeszcze, choć z trudem pociągnie, a z 8,1m już nie. Dla konkretnego egzemplarza pompy pewnie możesz sobie z ćwierć metra w górę lub dół przesunąć te granice. Jak masz wodę na takiej głębokości, to niestety - studnia o średnicy kilkunastu centymetrów i pompa zanurzeniowa. Są rozwiązania z pompowaniem ze studni cienkorurowych z większych głębokości, były nawet tu, w na forum, dyskutowane, ale w praktyce ich popularność jest mała.Ewentualnie pomyśl o obniżeniu pompy. Może masz miejsce, by postawić ją niżej, wkopać krąg, postawić ją nie na zbiorniku, a obok itp. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fantomek24 24.03.2015 18:38 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Marca 2015 dzięki wszystkim, zapomniałem dodać w poście jeszcze jednego ważnego apspektu iż z przyczyn logistycznych (wąski garaż) pompa ze zbiornikiem stoi na podwieszonej półce od podłogi ok 120cm pewnie to jeszcze ma wpływ na problem. Niestety tak jak pisałem nie mam możliwości wiercenia nowej studni jedynym wyjściem w chwili obecnej wydaje mi się pozostanie zastosowanie bardziej wydajnej pompy odpowietrzającej. Dlatego dalej proszę o radę co robić Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mirek_Lewandowski 24.03.2015 19:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Marca 2015 (edytowane) Przecież poradzono...8+1,2= 9,2... dziw że czasem zaciąga, dobra pompa. Praw fizyki Pan nie zmienisz... itd... Edytowane 25 Marca 2015 przez Mirek_Lewandowski Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jastrząb 25.03.2015 06:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Marca 2015 jedynym wyjściem w chwili obecnej wydaje mi się pozostanie zastosowanie bardziej wydajnej pompy odpowietrzającej. Dlatego dalej proszę o radę co robićNie kupisz bardziej wydajnej pompy glebinowej. Ograniczeniem jest fizyka a nie pieniadze. Tzn kupisz. Za grube pieniadze lepiej wyukonana pompe ktora bedzie problem sprawiac nie co 2 dzien tylko co tydzien. Zastanow sie jeszcze nad jedna rzecza. Masz plyta studnie czerpiaca wody podskorne.A co jak przyjdzie suche i gorace lato, i poziom wody w stuni opadnie o metr? Wtedy juz najlepsza pompa nie pomoze. Zastanow sie nad: - studnia glebinowa - obecna pompa przeniesiona do obudowy studni (zyskasz ze 2m!!) marcin Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hajnel 25.03.2015 07:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Marca 2015 Kup tanią głębinówkę, wrzuć do tej studni i będzie działać. Ja mam taką z allegro za 50zł i pompuje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fantomek24 26.03.2015 19:21 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Marca 2015 hajnel nie mogę tak zrobić ponieważ średnica rury studni na to nie pozwolidziś gadałem ze studniarzem i troszkę przekręciłem sprawe lustro ponoć jest na 3-4m a studnia ma głębokość 12m,przepraszam za nieporozumienie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jastrząb 27.03.2015 06:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Marca 2015 hajnel nie mogę tak zrobić ponieważ średnica rury studni na to nie pozwoli dziś gadałem ze studniarzem i troszkę przekręciłem sprawe lustro ponoć jest na 3-4m a studnia ma głębokość 12m,przepraszam za nieporozumienie To troche zmienia postac rzeczy. Sprawdz zawor zwrotny. Wymien na lepszy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
xmsg 28.03.2015 20:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Marca 2015 lustro ponoć jest na 3-4m a studnia ma głębokość 12m,przepraszam za nieporozumienie To troche zmienia postac rzeczy. Sprawdz zawor zwrotny. Wymien na lepszy. Czyli wracamy no mojej pierwotnej rady: - zawór zwrotny (lepszy to taki z metalowym grzybkiem) - szczelność instalacji ssącej, - filtr/filtry do wyczyszczenia (jak są) Pozdrawiam GREGOR Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
skolud 31.03.2015 15:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Marca 2015 Najważniejsza sprawa to szczelność instalacji ssącej oraz prawidłowy dobór pompy i rurociągu do miejsca instalacji.W twoim przypadku lustro wody 4m poniżej poziomu studni + półka 1.2m czyli jeszcze się mieścimy. Napisz jeszcze jak długi jest rurociąg ssawny i jakiej średnicy wewnętrznej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fantomek24 03.04.2015 05:26 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Kwietnia 2015 Tego nie wiem jakiej długości ale studia kolana na 12m a rurka z tych średnicowo mniejszych dlatego nie wejdzie nawet najmniejsza średnich pompa głębinowa.Ja ze swej strony obstawiam gdzieś nieszczelności bo łapie bo długiej walce i jak zaciągnięcia to działa ale jak postów gdzieś dzień to znów pro Lem ale jak to sprawdzić jak nawet dostępu nie ma bo studia pod kostka z tego powodu że zmieniono plan i wydłużony obszar kostki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomekgips 03.04.2015 17:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Kwietnia 2015 Witam jak się czyta takie rzeczy to normalnie ręce opadają, bo co koledzy poradzą to się nie da , bo studnia ma za małą średnice , teraz nagle schowana pod kostką. Chłopie odkręć rurę doprowadzającą wodę do hydroforu i zobacz czy jest tam woda , jak jej nie ma to zalej ją wodą i zobacz czy opada ,jak opada to jest nieszczelność na tej rurze, następnie zacznij rozbierać kostkę brukową Pozdrawiam TomekTego nie wiem jakiej długości ale studia kolana na 12m a rurka z tych średnicowo mniejszych dlatego nie wejdzie nawet najmniejsza średnich pompa głębinowa.Ja ze swej strony obstawiam gdzieś nieszczelności bo łapie bo długiej walce i jak zaciągnięcia to działa ale jak postów gdzieś dzień to znów pro Lem ale jak to sprawdzić jak nawet dostępu nie ma bo studia pod kostka z tego powodu że zmieniono plan i wydłużony obszar kostki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts