AuxLux 23.03.2015 11:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Marca 2015 Dzień dobry,Internet jest pełen informacji, ale niepełnych i pomimo poszukiwań nie trafiłem na odpowiedź, która myślę, że dla większości z Państwa jest oczywista. Dlatego prosiłbym o poratowanie informacją o przerwach technologicznych przy budowie domu gazobetonem lub silikatem. Czytałem, że domu murowane potrzebują pół roku postać, żeby się osadziły. To samo tyczy się gazobetonu i silikatu? Pozdrawiam serdecznie,Maciej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 24.03.2015 12:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Marca 2015 Nie jest to konieczne, tylko wskazane. Masz czas - czekaj, nie masz to tynkuj. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AuxLux 24.03.2015 12:16 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Marca 2015 Spodziewam się, że wskazane nie bez powodu. Ale głównie mnie interesuje, czy ta "wskazana przerwa" przy domach murowanych pustakami z zaprawą jest taka sama, jak przy gazobetonie z klejem. Czy przy tym ostatnim też jest wskazane, żeby przeczekać parę miesięcy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jacek.zoo 24.03.2015 14:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Marca 2015 Spodziewam się, że wskazane nie bez powodu. Ale głównie mnie interesuje, czy ta "wskazana przerwa" przy domach murowanych pustakami z zaprawą jest taka sama, jak przy gazobetonie z klejem. Czy przy tym ostatnim też jest wskazane, żeby przeczekać parę miesięcy? bardziej nie chodzi o to czym klejone a o to ze ciezar domu musi sie ulezec, im dluzej postoi tym pozniej mniejsze prawdopodobienstwo ze bedzie pekac Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
atelega 24.03.2015 16:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Marca 2015 bardziej nie chodzi o to czym klejone a o to ze ciezar domu musi sie ulezec, im dluzej postoi tym pozniej mniejsze prawdopodobienstwo ze bedzie pekac wręcz przeciwnie, rozciągając budowę w czasie osiadania fundamentów będą większe. w normie wskazano że przy trwaniu budowy do roku nie trzeba uwzględniać osiadań wtórnych, ma to związek z odprężeniem gruntu po wykonaniu wykopu a następnym jego dociążeniu fundamentami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maciek_knap 26.03.2015 21:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Marca 2015 (edytowane) wręcz przeciwnie, rozciągając budowę w czasie osiadania fundamentów będą większe. w normie wskazano że przy trwaniu budowy do roku nie trzeba uwzględniać osiadań wtórnych, ma to związek z odprężeniem gruntu po wykonaniu wykopu a następnym jego dociążeniu fundamentami. Też słyszałem u konstruktora podobną wykładnię - powiedział, że przy budowaniu domu bez sezonowania fundamentów spokojnie można uniknąć osiadania gruntu. Kwestia, żeby mieć do tego celu odpowiednio sprawną ekipę i technologię bez przerw technologicznych... Polecam tu system Dryfix (do ceramiki wprawdzie, ale może kogoś to zainteresuje i w tym temacie...). Docelowa wytrzymałość muru jest po jednej dobie, a nie po miesiącu. Można więc zalewać wieńce praktycznie z dnia na dzień po postawieniu ścian, co jest raczej niespotykane. IMHO praktycznie przy aktualnej technologii można spokojnie zbudować w krótkim czasie dom z prawie każdego materiału. Edytowane 26 Marca 2015 przez maciek_knap Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kominki Piotr Batura 29.03.2015 06:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Marca 2015 Teoria mówiąca o tym, że same fundamenty osiądą lub "się ułożą", a cały budynek już nie, byłaby idiotyzmem... Chodzi zapewne o bardziej równomierne osiadanie ("układanie się") całego budynku związanego na dole fundamentami, a u góry wieńcem. Wymaga to (zapewne) solidnego zbrojenia fundamentów i równie solidnie wykonanych wieńców. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts