Nolimit 23.03.2015 14:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Marca 2015 Witam, czy drzwi przesuwne zagrawantuja dobra izolacje akustyczna? Czy sa slabsze od zwykly drzwi? Chodzi mi o dobre wyciszenie pomieszczenia. Najlepiej pasuja drzwi przesuwne - tylko nie ma to byc aspekt wizualny tylko glownie bariera dla dźwieku (telewizor w pokoju) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
T12345T 23.03.2015 14:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Marca 2015 Witam, czy drzwi przesuwne zagrawantuja dobra izolacje akustyczna? Czy sa slabsze od zwykly drzwi? Chodzi mi o dobre wyciszenie pomieszczenia. Najlepiej pasuja drzwi przesuwne - tylko nie ma to byc aspekt wizualny tylko glownie bariera dla dźwieku (telewizor w pokoju) A "dobre wyciszenie", to zmniejszenie poziomu hałasu i ile dB? Może jednak od razu słuchawki? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ClNEK 23.03.2015 14:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Marca 2015 Drzwi przesuwne mają po bokach prześwity na wylot. Zapewne w większej odległości od drzwi hałas będzie nieco mniejszy ale blisko nich to nie ma co liczyć na jakiś tłumienie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krzysztof1966 23.03.2015 14:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Marca 2015 Niestety ale drzwi przesuwane nie izolują akustyczni. Lepsze są zwykłe drzwi, a najlepiej jakby miały jeszcze próg. Drzwi muszą być maksymalnie szczelne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nikt ważny 23.03.2015 15:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Marca 2015 (edytowane) co wy opowiadacie, na jakiej podstawie ?Jakie dziury po bokach na wylot ? Cinek jakie ty HS z dziurami sprzedajesz ?Na jakiej podstawie twierdzicie, że PSK czy HS ma gorsze tłumienie dźwięków?Schuco w PSK ma tyle samo uszczelek co w oknach. HS ma dwie na dole, dwie na górze (obejmują prowadnicę czyniąc to połączenie szczelnym) na łączeniu z nieruchomym skrzydłem sa trzy uszczelki, po stronie dociskanej do ościeżnicy (od strony klamki) Si82 ma 4 a CT 2 uszczelkiW DWU jakie otrzymuję nie ma żadnej różnicy w Rw. I w każdym wypadku dla szklenia 4/16/4/16/4 czy 4/18/4/18/4 Rw= - 34dB Edytowane 23 Marca 2015 przez nikt ważny Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
IVO333 23.03.2015 16:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Marca 2015 co wy opowiadacie, na jakiej podstawie ? Jakie dziury po bokach na wylot ? Cinek jakie ty HS z dziurami sprzedajesz ? Na jakiej podstawie twierdzicie, że PSK czy HS ma gorsze tłumienie dźwięków? Schuco w PSK ma tyle samo uszczelek co w oknach. HS ma dwie na dole, dwie na górze (obejmują prowadnicę czyniąc to połączenie szczelnym) na łączeniu z nieruchomym skrzydłem sa trzy uszczelki, po stronie dociskanej do ościeżnicy (od strony klamki) Si82 ma 4 a CT 2 uszczelki W DWU jakie otrzymuję nie ma żadnej różnicy w Rw. I w każdym wypadku dla szklenia 4/16/4/16/4 czy 4/18/4/18/4 Rw= - 34dB Chyba mowa o drzwiach wewnętrznych a wtedy faktycznie izolacyjność akustyczna żadna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nikt ważny 23.03.2015 17:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Marca 2015 chyba masz rację - w wewnątrzlokalowych izolacyjność akustyczna jest żadna Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Nolimit 23.03.2015 19:56 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Marca 2015 Serdecznie dziękuję Panowie za odpowiedzi. Mają to być drzwi wewnetrzne - chyba że można założyć zew ale w wewnątrz. Otrzymałem informację od sprzedawcy, ze powinny to być drzwi tylko i wyłączenie w jakiejs kasecie. Wtedy mogą byc przesuwne. Nie ukrywam, ze zwykłe drzwi zupełnie tam nie pasuja. Natomiast przesuwne można by jakieś ładne dobrać (długa ściana) i jak by były otwarte to moze to jakoś wygladać. Te drzwi mają byc na parterze domu tam gdzie tv. u gory na pietrze mam 'biuro' i dodatkowe drzwi zwykłe. Tyle ze i tak dobiega spory hałas. Klatka schodowa jest niewytłumiona gdyz schody sa ergonomiczne i klata schodowa nie zabudowana. Cały dzwiek 'leci' do góry. Dodatkowo niestety jest kominek z rozprowadzeniem i mysle ze dzwiek leci rowniez kratkami wentylacyjnymi... ale glownie zaobserwowalem ze raczej z dolu. W sypialni nie mam kratki (pokoj obok biura) i tez nie ma komfortu jesli ktos oglada tv na dole. Wiadomo ze sluchawki to najprostsza metoda wygluszenia, ale tez mi rozchodzi sie o inne dzwieki np z kuchni- zmywarka, kamienne blaty w kuchni i uderzanie talerzy. Dom ogolnie z Ytong - nie wiem czy to ma znaczenie. Zupelnie jestem zdziwiony ze az tak slychac - pewnie przez ta otwarta klatke schodowa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nikt ważny 23.03.2015 21:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Marca 2015 Ytong akurat najmniej przenosi dźwięki, poza tym ściana przenosi dźwięki niższych częstotliwości a TV atakuje nas dźwiękami dla nas najlepiej słyszalnymi 1 - 2 kHZ a na te nasze uszy są wyczulone najbardziejDrzwi przesuwane na pewno zmniejszą moc nagłośnienia jaka przedostaje się poza pokój TV ale czy będzie to satysfakcjonujące - nie wiemKaseta to pudło rezonansowe i zamiast polepszyć może pogorszyć cała sytuację. Moim zdaniem to tylko miejsce gdzie syf się gromadzi, zwłaszcza przydatny w domu alergików (ponury żart z mej strony) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
theme 27.03.2015 15:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Marca 2015 Wydaje mi się, że nie ma sensu wchodzić w tematy słyszalności dźwięku w zakresach kHz. Drzwi przesuwne na pewno będą miały gorszą izolację akustyczną od drzwi pełnych czy przeszklonych zawieszonych w klasyczny sposób na ościeżnicy. Reszta to już subiektywne odczucie inwestora po montażu, bo ciężko określić jak akustyka rozchodzi się po domu. Żona gra na skrzypcach i zza pleców podpowiada, że bez wizyty na miejscu osoby która zna się i na drzwiach i na akustyce jednoczenie nie ma sensu dalsza rozmowa i bicie piany. Zgasiła mnie przy tym ot tak i idę leczyć moje ego . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ewka_pers 18.08.2020 18:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Sierpnia 2020 a wiecie, jak uszczelnić drzwi przesuwne? U mnie w mieszkaniu są takie drewniane i bardzo bym tego drewna nie chciała zniszczyć. Może to być taka metoda,która powoduje, że nie bardzo da się te drzwi przesunąć. Byleby można było to uszczelnienie w razie potrzeby zdjąć. Macie jakieś pomysły? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
finlandia 19.08.2020 05:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Sierpnia 2020 Chyba pytasz o drzwi wewnętrzne (bo rozmowa jest o tarasowych). Jedne co mi przychodzi do głowy to /dodatkowe?/ uszczelki szczotkowe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts