Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Drzwi przesuwne a izolacja akustyczna

Recommended Posts

Witam,

czy drzwi przesuwne zagrawantuja dobra izolacje akustyczna? Czy sa slabsze od zwykly drzwi?

Chodzi mi o dobre wyciszenie pomieszczenia. Najlepiej pasuja drzwi przesuwne - tylko nie ma to byc aspekt wizualny tylko glownie bariera dla dźwieku (telewizor w pokoju)

A "dobre wyciszenie", to zmniejszenie poziomu hałasu i ile dB? Może jednak od razu słuchawki?

co wy opowiadacie, na jakiej podstawie ?

Jakie dziury po bokach na wylot ? Cinek jakie ty HS z dziurami sprzedajesz ?

Na jakiej podstawie twierdzicie, że PSK czy HS ma gorsze tłumienie dźwięków?

Schuco w PSK ma tyle samo uszczelek co w oknach. HS ma dwie na dole, dwie na górze (obejmują prowadnicę czyniąc to połączenie szczelnym) na łączeniu z nieruchomym skrzydłem sa trzy uszczelki, po stronie dociskanej do ościeżnicy (od strony klamki) Si82 ma 4 a CT 2 uszczelki

W DWU jakie otrzymuję nie ma żadnej różnicy w Rw. I w każdym wypadku dla szklenia 4/16/4/16/4 czy 4/18/4/18/4 Rw= - 34dB

Edytowane przez nikt ważny

co wy opowiadacie, na jakiej podstawie ?

Jakie dziury po bokach na wylot ? Cinek jakie ty HS z dziurami sprzedajesz ?

Na jakiej podstawie twierdzicie, że PSK czy HS ma gorsze tłumienie dźwięków?

Schuco w PSK ma tyle samo uszczelek co w oknach. HS ma dwie na dole, dwie na górze (obejmują prowadnicę czyniąc to połączenie szczelnym) na łączeniu z nieruchomym skrzydłem sa trzy uszczelki, po stronie dociskanej do ościeżnicy (od strony klamki) Si82 ma 4 a CT 2 uszczelki

W DWU jakie otrzymuję nie ma żadnej różnicy w Rw. I w każdym wypadku dla szklenia 4/16/4/16/4 czy 4/18/4/18/4 Rw= - 34dB

Chyba mowa o drzwiach wewnętrznych a wtedy faktycznie izolacyjność akustyczna żadna.

Serdecznie dziękuję Panowie za odpowiedzi.

Mają to być drzwi wewnetrzne - chyba że można założyć zew ale w wewnątrz.

Otrzymałem informację od sprzedawcy, ze powinny to być drzwi tylko i wyłączenie w jakiejs kasecie. Wtedy mogą byc przesuwne.

Nie ukrywam, ze zwykłe drzwi zupełnie tam nie pasuja. Natomiast przesuwne można by jakieś ładne dobrać (długa ściana) i jak by były otwarte to moze to jakoś wygladać.

Te drzwi mają byc na parterze domu tam gdzie tv.

u gory na pietrze mam 'biuro' i dodatkowe drzwi zwykłe. Tyle ze i tak dobiega spory hałas. Klatka schodowa jest niewytłumiona gdyz schody sa ergonomiczne i klata schodowa nie zabudowana. Cały dzwiek 'leci' do góry.

Dodatkowo niestety jest kominek z rozprowadzeniem i mysle ze dzwiek leci rowniez kratkami wentylacyjnymi... ale glownie zaobserwowalem ze raczej z dolu.

W sypialni nie mam kratki (pokoj obok biura) i tez nie ma komfortu jesli ktos oglada tv na dole.

Wiadomo ze sluchawki to najprostsza metoda wygluszenia, ale tez mi rozchodzi sie o inne dzwieki np z kuchni- zmywarka, kamienne blaty w kuchni i uderzanie talerzy.

Dom ogolnie z Ytong - nie wiem czy to ma znaczenie. Zupelnie jestem zdziwiony ze az tak slychac - pewnie przez ta otwarta klatke schodowa.

Ytong akurat najmniej przenosi dźwięki, poza tym ściana przenosi dźwięki niższych częstotliwości a TV atakuje nas dźwiękami dla nas najlepiej słyszalnymi 1 - 2 kHZ a na te nasze uszy są wyczulone najbardziej

Drzwi przesuwane na pewno zmniejszą moc nagłośnienia jaka przedostaje się poza pokój TV ale czy będzie to satysfakcjonujące - nie wiem

Kaseta to pudło rezonansowe i zamiast polepszyć może pogorszyć cała sytuację. Moim zdaniem to tylko miejsce gdzie syf się gromadzi, zwłaszcza przydatny w domu alergików (ponury żart z mej strony)

Wydaje mi się, że nie ma sensu wchodzić w tematy słyszalności dźwięku w zakresach kHz. Drzwi przesuwne na pewno będą miały gorszą izolację akustyczną od drzwi pełnych czy przeszklonych zawieszonych w klasyczny sposób na ościeżnicy. Reszta to już subiektywne odczucie inwestora po montażu, bo ciężko określić jak akustyka rozchodzi się po domu. Żona gra na skrzypcach i zza pleców podpowiada, że bez wizyty na miejscu osoby która zna się i na drzwiach i na akustyce jednoczenie nie ma sensu dalsza rozmowa i bicie piany.

Zgasiła mnie przy tym ot tak i idę leczyć moje ego ;).

• 5 years później...
a wiecie, jak uszczelnić drzwi przesuwne? U mnie w mieszkaniu są takie drewniane i bardzo bym tego drewna nie chciała zniszczyć. Może to być taka metoda,która powoduje, że nie bardzo da się te drzwi przesunąć. Byleby można było to uszczelnienie w razie potrzeby zdjąć. Macie jakieś pomysły?