Gość Konto usunięte_1* 23.03.2015 19:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Marca 2015 (edytowane) mam okazję lub nie zakupić dom około 100 metrów kwadratowych w podstawie i dachem dwuspadowym do adaptacji , dachówka cementowa kilka dachówek do wymiany poza tym ok , wieżba dachowa w dobrym stanie porządna robota ściany z cegły w bardzo dobrym stanie na fundamencie betonowym 40 cm nad poziomem gruntu, strop betonowy , podłogi na legarach do zerwania i wylewki powierzchnia działki 1250 metrów czy wystarczy na jakiś remont cząstkowy około 50 tys następny krok to sprzedaż obecnego mieszkania 60 m ceny 110-150 tys robota w 90 proc moja poza wylewkami maszynowymi czy te moje wyliczenia coś mają z rzeczywistością czy to obłoki i dać sobie siana 100m 2000 zł styropian na podłogę 10 cm 3500 wylewka mixokretem 1500 zł 600 metrów rury pex do podłogówki 3500 kocioł lub kominek z płaszczem wodnym3000 instalacja elektr3000 wod can2000 bioszambo2000 4 szt drzwi wewn1500 1 szt drzwi zew 4000 okna 6 szt 1,5/1,54000 zł kafelki na podłogę 4000 reszta jakieś drobnostki do centralnego jak wy to widzicie brać się za to czy odpuścić dodam że z zawodu jestem elektrykiem ale robiłem już wszystko i radę raczej dam poza wylewkami za cięzko dla mnie Edytowane 24 Marca 2015 przez Konto usunięte_1* Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aiki 23.03.2015 19:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Marca 2015 ... 40000 okna 6 szt 1,5/1,5 40000 zł kafelki na podłogę ... Te okna i kafelki to jakies złote mają być? okno 1,5 x 1,5 w miarę dobre o współczynniku 0,9 to koszt max 1500 zł kafelki to chyba też przesadziłeś. Poza tym jesli za okna chcesz dać 40 tyś to dlaczego za drzwi wejściowe tylko 1,5 tyś? - nic dobrego raczej w tej cenie nie da. Ale powodzenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Konto usunięte_1* 24.03.2015 08:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Marca 2015 (edytowane) Te okna i kafelki to jakies złote mają być? okno 1,5 x 1,5 w miarę dobre o współczynniku 0,9 to koszt max 1500 zł kafelki to chyba też przesadziłeś. Poza tym jesli za okna chcesz dać 40 tyś to dlaczego za drzwi wejściowe tylko 1,5 tyś? - nic dobrego raczej w tej cenie nie da. Ale powodzenia. z tego że mam głowę jak baniak to dodałem zera przy oknach i kafelkach , sory już to poprawiłem , ale pytanie zasadnicze czy to mnie nie przerośnie zwłaszcza te moje wyliczenia bo roboty się nie boję te wyliczenia takie dlatego że to nie ma być na bogato wystarczy jak będzie ot w sam raz , drzwi antywłamaniowych nie warto kupować bo złodziej wejdzie przez okno Edytowane 24 Marca 2015 przez Konto usunięte_1* poprawienie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Konto usunięte_1* 25.03.2015 08:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Marca 2015 dobra dość tej mordęgi umysłowej co będzie to będzie biorę to w ciemno i jakoś to ogarnę mam czas tym bardziej że poza wylewkami żadnej firmy nie będę brał tylko to co sam dam radę to zrobię a mieszkać mam gdzie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pieciornik 25.03.2015 09:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Marca 2015 Często wychodzi taniej wybudowanie nowego domu niż remont starego klamota; przy kolejnych etapach remontu będziesz widział w co się wpakowałeś i oby wszystko wyszło po Twojej myśli. Powodzenia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Konto usunięte_1* 25.03.2015 10:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Marca 2015 (edytowane) niby racja ale z drugiej strony jak patrzę w jakich domach ludzie mieszkają to napawa mnie to optymizmem , ściany zdrowe na fundamencie betonowym (kto tak kiedyś robił) cegła typowo poniemiecka aż dzwoni zero wypłukania strop już betonowy w idealnym stanie to też już coś , pozostało zrobić wylewki zburzyć jedną ściankę między pokojami aby zrobić salon poł z kuchnią około 38m kwadratowych , kominy dwa w bardzo dobrym stanie (jeden może zwalę) zrobić jakieś ogrzewanie ,okna .a reszta ma czas na kiedyś , oczywiście wodę trzeba doprowadzić ok15m od domu i doprowadzić energię elektryczną po znajomości zrobi mi to elektryk z uprawnieniami ZE tak jak by tam zawsze był prąd tylko licznik nowy reszta w mojej gesti tu włoże jakieś 50-80 tys plus śmieszna cena ok 70 tys i mam dom oraz 1250 metrów ziemi a za nowy dom to pewnie urzędasy by mnie okroili ze 20 tys a gdzie reszta , a za młody to ja już nie jestem aby za długo się tym nacieszyć, więc wynalazki typu pompy ciepła i inne nowostki olewam .PZDR Edytowane 25 Marca 2015 przez Konto usunięte_1* ot Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
beton44 26.03.2015 05:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Marca 2015 Autorze wątku. Z starym domem to jest tak, że albo go kupujesz i mieszkasz - powiedzmy po omalowaniu ścian na swój gust,i wtedy to jest tanie. Natomiast jak zapragniesz go przerabiać na swój gust /czytam tu o wyburzaniu ściany/, masz ochotę tam wymienić wszystko na nowe /instalacje, okna, posadzki, pokrycie dachu/ - to policz jak za wykończenie domu w stanie surowym razy dwa /bo wszystko trzeba wstępnie zburzyć, zdemontować, itp i koszt "remontu" wyniesie tyle co budowa nowego domu, naprawdę... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JarekKRK45 26.03.2015 12:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Marca 2015 Sprawdz w jakim stanie są fundamenty , bo jak będą kiepskie to szkoda każdej złotówki włożonej w ten domek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Konto usunięte_1* 26.03.2015 18:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Marca 2015 fundamenty są w dobrym stanie a wyburzenie 1 ściany to chyba nie jest jakiś problem 2-3 godziny młotem udarowym i po ptokach a jak poprzednik mówi że remont czyli wylewki na podłodze wraz z rurkami do wodnego ogrzewania podłogowego to chyba trochę jednak się rozmywa , dachu nie będę wymieniał jest dachówka cementowa tylko 3-4 szt przy kominie do wymiany i kilka okien podł prądu oraz wody wyjdzie z 50-80 tys a za nowy pozwolenia inne bzdety majątek , mija 2-3 lata i zaczynać w wieku 53 lat nie dziękuję wole stare podretuszować i gitara dziś buduje się dla siebie nie dla dzieci Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Adam626 28.03.2015 21:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Marca 2015 Taniej wybudujesz nowy dom niż wyremontujesz taki śmietnik Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Adam626 28.03.2015 21:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Marca 2015 Kalkulując w ten sposób raczej nie dojdziesz do sensownych obliczeń bo pominiesz połowę. Jeśli cena domu z działką jest niższa niż cena samej działki to możesz kombinować- dom zawsze możesz wyburzyć. Ogólnie w optymistycznym wariancie jego wartość to zapewne kwota którą musiałbyś przeznaczyć na stan surowy. A stan surowy za 70 tyś masz szanse zrobić przy małym domu. Taniej przy tym wykończysz stan surowy niż wyremontujesz grata. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Konto usunięte_1* 29.03.2015 18:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Marca 2015 czytam i czytam i zastanawiam się czy tu same milionery piszą czy firmy czy faktycznie tak to jest ale ale policzmy działka zakup 1240 metrów ile kosztuje ? to już każdy może sobie odpowiedzieć do tego jest dom prawie w cenie samej działki , zrobić jakiś remont i mieszkać , panowie ja już mam 53 latka i nowego domu budował nie będę bo to jest najnormalniej nienormalne , bo po pierwsze załatwianie tych bzdur urzedowych zeżre też sporo czasu i pewnie połowa wartości tego o czym pisałem po drugie nie mam tyle kasy aby kupić działkę za 70 tys i potem wykładać 200 tys za stan surowy i następne 150 tys za jako takie wykończenie a gdzie koniec ?? przy 60-ce na karku ? i długach przechodzących na moje dzieci? które mają już swoje lokum i to ich nie interesuje ? a mieszkać w bloku do końca mi się nie uśmiecha mam mętlik i to pewnie widać . ale ten domek naprawdę nie jest w złym stanie ,wiadomo podłogi spróchniałe ale wylewka wraz z wodnym podłogowym załatwia sprawę kilka dachówek wymienić to też nie są koszta , okna też około 6 szt mnie nie zażrą finansowo , myślę że 50 tys wystarczy aby jako tako zamieszkać a po sprzedaży mieszkania obecnego można ocieplić i dopieszczać resztę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Adam626 29.03.2015 19:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Marca 2015 W mojej miejscowości 2 stare domy wyjechały na ciężarówkach. NIe wyglądały źle. Jeden miał około 15 lat a drugi ze 30. Ich nowi właściciele też myśleli ze je wyremontują. Widać ktoś im doradził po zakupie ze nie ma co pudrować trupa. 53 lata to mozesz spokojnie budować. Prawdopodobnie wydasz więcej ale w perspektywie powiedzmy 20 lat mieszkania to juz bedzie mniej - zaoszczedzisz na opale i niekończących się remontach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wiesiek6308 29.03.2015 20:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Marca 2015 Jeżeli fundament jest OK to śmiało kupuj. Rozumiem, że lokalizacja Ci odpowiada. Pamiętaj jeszcze o dobrym rozplanowaniu pomieszczeń według Twego gustu i potrzeb ( uważaj z burzeniem ścian nośnych tutaj poradź się na miejscu dobrego projektanta ) Możesz sobie wykończyć częśc pomieszczeń do zamieszkania i resztę robić ( dopracowywać ) już mieszkając tam. A to, że sam bedziesz wykonywał większość prac to przyniesie Ci więcej satysfakcji już mieszkając tam. Powodzenia. Święci garnków nie lepią. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Konto usunięte_1* 30.03.2015 08:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Marca 2015 (edytowane) W mojej miejscowości 2 stare domy wyjechały na ciężarówkach. NIe wyglądały źle. Jeden miał około 15 lat a drugi ze 30. tylko pomyśl czy wszyscy zarabiają po 20 tys miesięcznie bo ja niestety nie Edytowane 30 Marca 2015 przez Konto usunięte_1* Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Konto usunięte_1* 30.03.2015 08:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Marca 2015 Jeżeli fundament jest OK to śmiało kupuj. Rozumiem, że lokalizacja Ci odpowiada. Pamiętaj jeszcze o dobrym rozplanowaniu pomieszczeń według Twego gustu i potrzeb ( uważaj z burzeniem ścian nośnych tutaj poradź się na miejscu dobrego projektanta ) Możesz sobie wykończyć częśc pomieszczeń do zamieszkania i resztę robić ( dopracowywać ) już mieszkając tam. A to, że sam bedziesz wykonywał większość prac to przyniesie Ci więcej satysfakcji już mieszkając tam. Powodzenia. Święci garnków nie lepią. Aby jedna konkretna odpowiedż podtrzymująca na duchu . a nie rady typu rozwal i postaw nowe -nie każdy zarabia po 20 tys/miesiąc Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wiesiek6308 30.03.2015 18:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Marca 2015 Powodzenia. Jak już będą prace rozpoczęte odezwij się na tym forum. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Konto usunięte_1* 30.03.2015 19:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Marca 2015 oczywiście że się odezwę , bo napewno z 500 pytań jeszcze będzie z zakresu ocieplenia czy zastosowania typu kotła grzewczego czy kominka , jedynie co to instalacje elektryczne to dla mnie pikuś reszta to przyjemność szaleństwa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
vulcanorwp.pl 31.03.2015 20:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Marca 2015 W tym domu na pewno są fundamenty i ściany spaprane a głównie izolacja pionowa i pozioma bo nikt w tamtych czasach nie robił tego dobrze. Naiwny jesteś jak sądzisz że ktoś ci sprzeda dom nawet do remontu w cenie działki, pewnie niezła ruina to jest. Teraz doczytałem że za 70 tys to kupisz działką 1250m2 heh, nie wiem gdzie takie ceny są bo na pewno nie na Śląsku. Najtaniej widziałem rudery w powiecie myszkowskim za 150 tys z działką. Za 70 tys to drewniana chałupa w kieleckim do rozbiórki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Konto usunięte_1* 31.03.2015 20:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Marca 2015 W tym domu na pewno są fundamenty i ściany spaprane a głównie izolacja pionowa i pozioma bo nikt w tamtych czasach nie robił tego dobrze. Naiwny jesteś jak sądzisz że ktoś ci sprzeda dom nawet do remontu w cenie działki, pewnie niezła ruina to jest. Teraz doczytałem że za 70 tys to kupisz działką 1250m2 heh, nie wiem gdzie takie ceny są bo na pewno nie na Śląsku. Najtaniej widziałem rudery w powiecie myszkowskim za 150 tys z działką. Za 70 tys to drewniana chałupa w kieleckim do rozbiórki. nie widziałeś ale już wiesz że spaprane , w tamtych czasach akurat wierz mi robili chyba jednak lepiej . tego domu nie budowali Polacy tylko niemiecka rodzina a jak ktoś ma pojęcie o ich robocie to wie o czym mowa .. dla twojej informacji ten domek jest w woj Opolskim prawie na granicy Śląskiego i jeśli się choć trochę interesujesz to wiedz że większość z nich mieszka lub pracuje w DE i po iluś latach powiedz takiemu żeby wrócił do PL na tych wioskach i miasteczkach co piąty dom jest pusty . czego ci jeszcze brakuje abyś przypadkiem nie wiedział czegoś więcej ode mnie . mam pytanie czy twoje twierdzenie jest całkiem prywatne czy to lobby firmowe ? . PZDR Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts