Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Odwrócona osmoza dla mojego mieszkania

Grzegorzyk

Recommended Posts

Witam,

Wiem, że tematy już były i można tego poszukać wiele… ale jak to w internecie większość to brednie...liczę tutaj na konkretne obiektywne porady od ludzi którzy na prawdę mają o tym pojęcie :)

Woda w moim mieszkaniu w kamienicy nie jest najlepszej jakości z uwagi, na bardzo stary typ budownictwa i umiejscowienie na uboczu.

Chciałbym zaopatrzyć się w filtr odwróconej osmozy najlepszej jakości by cała moja rodzina mogła bezpiecznie spożywać tę wodę, używać jej do gotowania itd.

Fajnie jakby była wzbogacona jakimś filtrem co powoduje, że woda ma wszystkie właściwości jak mineralna ze sklepu.

Pozdrawiam i proszę o konkretne opinie ! Dziękuje !

A co ile wymieniasz wkłady w nich? i jakie marki wybierać? i rozumiem, że wybrać RO7?

Pozdrawiam !

Wkłady wymieniam co 6-12 miesięcy... raczej staram się co 6 ale ostatnio nie miałem czasu i trochę to przeciągnąłem. Ale u mnie przed RO jest zmiękczacz więc woda jest już filtrowana wstępnie.

Ten co mam to się chyba nazywa RO6... ale to zależy jak kto liczy... wszelkie jonizatory i kulki mocy możesz sobie odpuścić.

RO6 w sensie 2 mechaniczne, blok węglowy, membrana, liniowy wegiel, mineralizator?

Bo to powinienem wszystko mieć by woda była jak z butelki?

i w tej cenie widze takie są..

To w zupełności wystarcza... jeśli jest coś ponad to co wymieniłeś to zazwyczaj są jakieś magiczne kulki, a w to nie wierzę.

• 5 weeks później...
Ja też uważam, że RO 6 to jest max potrzeby. Do tego wylewka dwurożna i można pić wodę przed i po mineralizatorze. Tutaj dobre rozwiązanie - http://allegro.pl/odwrocona-osmoza-puricom-stella-ro-6-wyprzedaz-i5248921257.html

Marczak różnica w cenie między ro6 a ro7 jest nikła dlatego wybrałem ostatecznie ro7 2 tygodnie działam i jestem bardzo zadowolony zobaczymy jak bedzie dalej i co ile bedzie trzeba zmieniac wkłady... http://filtrwody.pl/pl/p/RO7-FILTR-OSMOZA-PENTAIR-100GPD-JONIZATOR-ZAPAS-18-MIESIECY/681

• 2 weeks później...
Rozumiem, że zmotywowała Cię głównie cena - bo to co podałeś to najtańsza chińska osmoza. Mogłeś ją kupić na chińskim allegro za niecałe 50$.

No z tego co wiem bo trochę poczytałem to co kupiłem jest na częściach USTM czyli europejskiej a na pewno nie chińskie.. a membrana Pentair to jest poza filmtec'iem najlepsza membrana jaka jest? poza tym większość lepszych systemów na takich elementach jest robione? więc nie wiem czemu tak uważasz?

Olać to czy chińskie czy nie teraz wszystko jest chińskie. MIałem RO7 i coś smierdziało z tych chyba z mineralizatora (od nowosci woda smierdziała) wywaliłem mineralizator i jest OK. Najtańszy filtr spełnia swoje zadanie i takie polecam kupować a nie te po 1000:)

Swoją rolę spełnia. Woda gotowana parę razy dziennie a czajnik po 1,5 roku w środku czyściutki

No z tego co wiem bo trochę poczytałem to co kupiłem jest na częściach USTM czyli europejskiej a na pewno nie chińskie.. a membrana Pentair to jest poza filmtec'iem najlepsza membrana jaka jest? poza tym większość lepszych systemów na takich elementach jest robione? więc nie wiem czemu tak uważasz?

Do domowych systemów dobre są membrany Vontron. Co do podzespołów to złączki John Guest nie mają konkurencji...

Olać to czy chińskie czy nie teraz wszystko jest chińskie. MIałem RO7 i coś smierdziało z tych chyba z mineralizatora (od nowosci woda smierdziała) wywaliłem mineralizator i jest OK. Najtańszy filtr spełnia swoje zadanie i takie polecam kupować a nie te po 1000:)

Swoją rolę spełnia. Woda gotowana parę razy dziennie a czajnik po 1,5 roku w środku czyściutki

Ludzie kupują osmozę, żeby mieć sterylnie czystą wodę, a nie żeby od nowości woda śmierdziała...

Do domowych systemów dobre są membrany Vontron.

To mnie zastrzeliłeś :)

W czym niby te wytwory chińskiej myśli technicznej są lepsze od innych? A w ogóle to dlaczego akurat do domowych systemów są lepsze niż do innych? :)