_olo_ 24.03.2015 15:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Marca 2015 Czy ktoś ma w tym temacie jakieś doświadczenia. Wiem, że niektórzy przyklejają płyty styropianowe na standardową piankę montażową nie przeznaczoną do tego zastosowania i poza większą rozprężnością niż zapraw w piance nie ma z tym większych problemów. Pytanie czy taka pianka montażowa nadaje się również do wykonywania poziomych i pionowych spoin podczas murowania z betonu komórkowego zgodnie z technologią murowania na zaprawy w piance. W moim przypadku była by to nie obciążona ścianka działowa z bk grubości 15-20cm. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zdun Darek B 24.03.2015 19:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Marca 2015 Tylko po co brudzić się pianką skoro klejem idzie to szybko i bez problemów ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_olo_ 24.03.2015 19:52 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Marca 2015 Tylko po co brudzić się pianką skoro klejem idzie to szybko i bez problemów ? W sumie może i tak, choć aktualnie podczas murowania na klej zauważyłem, że idealnie wypionowana ściana po 6 warstwie już taka nie jest, cała lekko pływa - działówka z BK 12-ki. Stąd taka myśl by tą drugą zrobić na piane z tubki. A dlaczego montażowa ? Puszka 10zł a np titan do murowania już ok 30zł. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wiesiek6308 25.03.2015 20:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Marca 2015 A uważasz, że jak położysz w krótkim czasie 6 warstw na piankę to nie będzie pływać? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_olo_ 26.03.2015 00:17 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Marca 2015 Tak mi się wydaje, ona schnie z pół godziny a nie dobę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kamihi 26.03.2015 08:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Marca 2015 Ja robiłem działówki na klej ale warto czasem wspomagać się pianką na niektórych spoinach Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
milo222 26.03.2015 08:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Marca 2015 Czy ktoś ma w tym temacie jakieś doświadczenia. Wiem, że niektórzy przyklejają płyty styropianowe na standardową piankę montażową nie przeznaczoną do tego zastosowania i poza większą rozprężnością niż zapraw w piance nie ma z tym większych problemów. Pytanie czy taka pianka montażowa nadaje się również do wykonywania poziomych i pionowych spoin podczas murowania z betonu komórkowego zgodnie z technologią murowania na zaprawy w piance. W moim przypadku była by to nie obciążona ścianka działowa z bk grubości 15-20cm. ja bawiłem się ostatnio czymś takim - istotnie jak pianka złapie dwa klocki to ich oderwanie nie jest możliwe. Jeżeli będziesz przestrzegał zaleceń będzie ok - pamiętaj tylko że na kleju błąd poprawisz a na piance musisz nałożyć nową warstwę. Cenowo pianka wychodzi podobnie jak zaprawa może trochę drożej jednak na pewno jest to robota czysta pod warunkiem że przygotujesz równo podłoże itd. Na YT jest film pokazujący sposób nakładania pianki w zależności od warunków - no i oczywiście pianka występuje tylko w wersji na pistolet ( innej nie widziałem) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts