Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Murowanie z betonu komórkowego na pianę montażową.

Recommended Posts

Czy ktoś ma w tym temacie jakieś doświadczenia. Wiem, że niektórzy przyklejają płyty styropianowe na standardową piankę montażową nie przeznaczoną do tego zastosowania i poza większą rozprężnością niż zapraw w piance nie ma z tym większych problemów.

Pytanie czy taka pianka montażowa nadaje się również do wykonywania poziomych i pionowych spoin podczas murowania z betonu komórkowego zgodnie z technologią murowania na zaprawy w piance. W moim przypadku była by to nie obciążona ścianka działowa z bk grubości 15-20cm.

Tylko po co brudzić się pianką skoro klejem idzie to szybko i bez problemów ?

W sumie może i tak, choć aktualnie podczas murowania na klej zauważyłem, że idealnie wypionowana ściana po 6 warstwie już taka nie jest, cała lekko pływa - działówka z BK 12-ki. Stąd taka myśl by tą drugą zrobić na piane z tubki. A dlaczego montażowa ? Puszka 10zł a np titan do murowania już ok 30zł.

Czy ktoś ma w tym temacie jakieś doświadczenia. Wiem, że niektórzy przyklejają płyty styropianowe na standardową piankę montażową nie przeznaczoną do tego zastosowania i poza większą rozprężnością niż zapraw w piance nie ma z tym większych problemów.

Pytanie czy taka pianka montażowa nadaje się również do wykonywania poziomych i pionowych spoin podczas murowania z betonu komórkowego zgodnie z technologią murowania na zaprawy w piance. W moim przypadku była by to nie obciążona ścianka działowa z bk grubości 15-20cm.

ja bawiłem się ostatnio czymś takim - istotnie jak pianka złapie dwa klocki to ich oderwanie nie jest możliwe. Jeżeli będziesz przestrzegał zaleceń będzie ok - pamiętaj tylko że na kleju błąd poprawisz a na piance musisz nałożyć nową warstwę. Cenowo pianka wychodzi podobnie jak zaprawa może trochę drożej jednak na pewno jest to robota czysta pod warunkiem że przygotujesz równo podłoże itd.

Na YT jest film pokazujący sposób nakładania pianki w zależności od warunków - no i oczywiście pianka występuje tylko w wersji na pistolet ( innej nie widziałem)