Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Pozwolenie na budowę - do kogo wysyłane są listy?

Recommended Posts

Witam,

Czekam na wydanie pozwolenia na budowę.

Moja działka graniczy z trzema innymi, ale mam także udziały w drodze (razem z ok 10 innymi osobami). W adaptacji określone zostało iż ma być studnia, szambo a prąd jest już na działce)

Proszę o informację czy starostwo będzie wysyłać pisma do wszystkich zainteresowanych osób (nawet tych od drogi) czyli ok 10 osób, czy tylko do tych trzech z którymi graniczy moja działka?

Zależy mi na czasie w przypadku uzyskania pozwolenia a wiem że dwie osoby ( z tych 10) nie odbierają listów.

Wielkie dzięki za pomoc i odpowiedź.

Witam,

Czekam na wydanie pozwolenia na budowę.

Moja działka graniczy z trzema innymi, ale mam także udziały w drodze (razem z ok 10 innymi osobami). W adaptacji określone zostało iż ma być studnia, szambo a prąd jest już na działce)

Proszę o informację czy starostwo będzie wysyłać pisma do wszystkich zainteresowanych osób (nawet tych od drogi) czyli ok 10 osób, czy tylko do tych trzech z którymi graniczy moja działka?

Zależy mi na czasie w przypadku uzyskania pozwolenia a wiem że dwie osoby ( z tych 10) nie odbierają listów.

Wielkie dzięki za pomoc i odpowiedź.

Z tym nieodbieraniem listów to się nie przejmuj. Chyba drugie nie odebranie jest traktowane jako brak uwag - reguluje to kodeks postępowania administracyjnego i prawo pocztowe. Jeżeli nikt nie wniesie odwołania do decyzji będzie ok.

Marcin

W każdym starostwie mają inne przepisy, ale starają się powiadomić wszystkich, którzy mogą być zainteresowani.

Na pewno będą to:

- właściciele sąsiednich działek

- właściciele działek w odpowiednich odległościach od studni i szambo (bo te obiekty wpływają na zagospodarowanie działek)

Dużo zależy od rodzaju budynku, jeśli planujesz np.: warsztat samochodowy to obszar oddziaływania będzie większy.

Fakt posiadania udziałów w drodze nie jest tu żadnym wyznacznikiem.

Z tym numerem i dręczeniem to nie tak łatwo. Mam numer do kobietki ale podobno jest tak zarobiona że nic nie jest w stanie mi powiedzieć :)

Natomiast jeżeli chodzi o listy to faktycznie, drugie, albo trzecie nieodebrane pismo wiąże się z akceptacją. Ale wysłanie dwóch listów poleconych i czekanie na ich "zwrotki" to jest minimum miesiąc czasu.

Ale dzięki wszystkim za odpowiedź.

Widzę, że jesteś z Wrocławia. Jaka gmina?

Ja załatwiałem pozwolenie na budowę w gm. Czernica - dzwoniłem i dręczyłem.

To naprawdę skutkowało.

Moja sąsiadka się zapowiedziała telefonicznie, że chce zobaczyć projekt i pewnie by na Nią czekali z 2 tygodnie (bo w międzyczasie z tego zrezygnowała i nie powiadomiła urzędu). I mogą udzielać informacji telefonicznej.