golytm 24.03.2015 22:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Marca 2015 Witam. Posiadam kominek z płaszczem wodnym z kratek (Zuzia 19kW + wężownica do schładzania). Zasila on grzejniki. Poniżej załączony rysunek poglądowy, przedstawiający w jaki sposób podłączone zostało naczynie wzbiorcze (czarne prostokąty na kominku to zaślepione króćce przyłączeniowe ). Moje pytanie do Was - czy taki sposób podłączenia jest prawidłowy ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Forest-Natura 25.03.2015 06:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Marca 2015 Witam.Nieprawidłowy ... pod tym względem że masz urządzenie do podłączenia w systemie zamknętym (ciśnieniowym), gdzie wężownica jest elementem zabezpieczającym układ przed zagotowaniem się wody. I do montażu takiego paleniska nie trzeba otwartego naczynia wzbiorczego.Prawidłowy ... bo tak powinno być podłączone palenisko w ukadzie otwartym. Brakuje tylko zaworu mieszającego na powrocie.Może się jednak okazać że jest więcej nieprawidłowości - bo nie napisałeś jak jest realizowana wymiana ciepła pomędzy wkłądem a resztą układu grzewczego i ewentualnie jak jest realizowana współpraca kominka z innym - drugim piecem (jeżeli jest).Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
golytm 25.03.2015 15:06 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Marca 2015 Witam i dziękuję za odpowiedź. Co do wężownicy i układu zamkniętego. Nie do końca ufam układowi palenisko+układ zamknięty. Z tego powodu wężownica jest o jako dodatkowe zabezpieczenie (poza naczyniem), które pozwala po prostu szybciej doprowadzić układ do niższej temperatury w przypadku gdyby się zagotowało. Wiem, że są zwolennicy rozwiązania kominka z układem zamkniętym, ale ja wolę "po staremu" Jako ciekawostkę podam, że po zamontowaniu kominka i podłączeniu do wężownicy zaworu realizującego przelewanie wody, okazało się że ten zawór otwiera się przy 70 st. C a zamyka się przy 90 st. C, co powodowało, że spokojnie można było zagotować wodę a zawór był już dawno zamknięty. Przyczyną tego było uszkodzenie sądy wpuszczonej w kapilarę kominka - po wymianie było ok. Także nie ma wg mnie do końca niezawodnych sposobów. Co do drugiej części odpowiedzi - nie mam zaworu mieszającego, za to mam by-pass zaraz za kominkiem łączący zasilanie z powrotem. W rozwinięciu całego układu dalej znajdują się tylko rozdzielacze i podłączone do nich grzejniki - łącznie 6 szt. W załączeniu uzupełniony rysunek: Moje pierwotne pytanie odnosiło się do podłączenia samego naczynia wzbiorczego... Czy nie powinno ono być zamontowane na powrocie nie zasilaniu, a ewentualnie od zasilania poprowadzona rura wzbiorcza wylewająca do niego od góry część zładu? Pytam w kontekście tego, że dość często zdarza mi się zapowietrzanie układu i nie do końca wiem czemu. Proszę o Wasze opinie Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Forest-Natura 25.03.2015 15:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Marca 2015 Witam.Zapowietrza Ci się bo masz pewnie wszystko na raz - stal, aluminium, miedź i powietrze z układu otwartego.Generalnie ukladem otwartym skracasz życie całej instalacji (w szczególności samego paleniska) o 1/3 -1/2 okresu jego używalności w układzie zamkniętym. Korozja zrobi swoje prędzej czy póżniej.Osobiście uważam że wykonywanie w tej chwili układów otwartych w paleniskach na paliwo stałe to mniej więcej to samo co jeżdżenie obecnie dużym fiatem ...Coś musi Ci w tym bajpasie utrzymywać stałą temperaturę na powrocie - jak nie zawór, to co innego ?Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
golytm 25.03.2015 16:02 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Marca 2015 By-pass ma cały czas otwarty zawór - i jest wygrzany.A co z podłączeniem naczynia ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kominki Piotr Batura 25.03.2015 18:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Marca 2015 Sam to podłączałeś czy hydraulik? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
margod 25.03.2015 18:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Marca 2015 Nie ma zaznaczenia w którym miejscu wpięta bedzie rura do naczynia wybiórczego. Ciśnienie w całym układzie jest jednakowe, z pewnością najlepiej wyprowadzić taka rurę w okolicy wkładu, bo to on jest źrodłem wzrostu ciśnienia. Uważam, ze dobrze zrobiłeś stosując układ otwarty. Osobiście nie odważyłbym sie podłączyć w układzie zamkniętym wkładu, który posiadasz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
StefanW 25.03.2015 19:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Marca 2015 1) Naczynie podłączone dobrze.2) Brak rury bezpieczeństwa.3) Nieprawidłowo zrobiony by-pass. Pompa tłoczy wodę przez kominek i by-pass - pytanie tylko takie; którędy płynie więcej wody?4) Przyczyny zapowietrzania mogą być np: - nieprawidłowo umiejscowione naczynie wzbiorcze. - w instalacji są przestrzenie słabo odpowietrzalne.5) Nie stresuj się wpisami Foresta-Natury. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zdun Darek B 25.03.2015 20:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Marca 2015 . Osobiście nie odważyłbym sie podłączyć w układzie zamkniętym wkładu, który posiadasz. Jakieś doświadczenia z tym modelem ? Samo naczynie podłączone poprawnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zdun Darek B 25.03.2015 20:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Marca 2015 1) 2) Brak rury bezpieczeństwa. 5) Nie stresuj się wpisami Foresta-Natury. Akurat wpisy Ziomka są jak najbardziej na temat [ korozja ] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
golytm 25.03.2015 20:38 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Marca 2015 Dziękuję za podpowiedzi. Odpowiadając na pytania/wątpliwości. Układ podłączałem sam. By-pass zrobiony z rury Cu 15, pozostałe z Cu 28 (do rozdzielaczy) - więc zakładając że kominek nie ma problemów raczej większość zładu powinna przepływać przez niego. Naczynie wzbiorcze zainstalowane obecnie praktycznie bezpośrednio nad kominkiem (delikatnie przesunięte od pionu - skośna rurka długości około 20 cm)około 3m nad nim. Nie wiem czy to coś zmienia, ale kominek używany jest sporadycznie - głównym źródłem ogrzewania domu jest PC zasilająca podłogówkę - kominka z grzejnikami używam głównie do podniesienia temperatury w dni (szczególnie jesień, wiosna) w które na przykład wieczorem nagle spada temp na zewnątrz. Wtedy podłogówka uruchamia się ale zanim podgrzeje dom, to w między czasie grzejniki mi wykonują robotę. Obecnie zmuszony jestem zrobić reorganizację w kotłowni i zastanawiam się czy zmieniać też ten układ od kominka. Polegając na Waszych sugestiach widzę dwie możliwości (na dwóch rysunkach poniżej). Która opcja zmian byłaby lepsza i czy w ogóle dobrze rozumuje ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
StefanW 25.03.2015 21:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Marca 2015 Według rys.1.Ważne jest jak naczynie wzbiorcze jest podniesione względem najwyższego odbiornika ciepła. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Forest-Natura 25.03.2015 21:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Marca 2015 Witam. Uważam, ze dobrze zrobiłeś stosując układ otwarty. Osobiście nie odważyłbym sie podłączyć w układzie zamkniętym wkładu, który posiadasz. Bo ... ? Skoro producent deklaruje i ma przeprowadzone wszelkie badania techniczne na 2 Ba i produkuje to palenisko tylko w wersji do układu zamknętego, to w czym problem ? Ja wiem że jedyny słuszny producent na świecie ma głęboko w du..ie polskie akredytowane instytuty, wykonujące badania niemalże wszystkich naszych polskich producentów branżowych, ale Ciebie akurat nie podejrzewał bym o kabotynizm ... Golytm ... masz w założeniach instalacji kilka poważncyh błędów, które warto było by omówić z kimś, kto obejrzy to wszystko na miejcu ... a nie będzie gdybał przez internet ... PC i grzejniki ... układ otwarty przy PC i podłogówce (?) Jak realizujesz odbiór ciepła z kominka i połączenie ukąłdu otwartego kominka z resztą instalacji ? Jak widzisz oprócz porad już zaczynają się w wątku "hejty" i nie sprawdzone nigdzie opinie ... za chwilę zrobi się tu śmietnik i nic się w końcu nie dowiesz Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
golytm 25.03.2015 21:41 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Marca 2015 Forest-Natura - wydaje mi się że dyskusja tutaj jak najbardziej dużo mi da, dlatego mimo wszystko proszę o opinie. Co do układów, to to są zupełnie dwa oddzielne układy - w żaden sposób ze sobą nie połączone (dlatego na rysunku naniesione są tylko grzejniki). PC pracuje na swoim zamkniętym układzie z podłogówką, kominek na swoim otwartym z grzejnikami. Tak jak napisałem używam go sporadycznie - do szybkiego podgrzania domu.Naczynie jest około 3,5 m wyżej niż najwyższy odbiornik ciepła Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
finlandia 26.03.2015 05:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Marca 2015 ..... 5) Nie stresuj się wpisami Foresta-Natury. Golytym, masz tu wypowiedzi uznanych na forum fachowców oraz opinię nowego, dość kontrowersyjnego w wypowiedziach użytkownika, który nie tyle skupia się na problemie, co na docinaniu innym uczestnikom dyskusji (to samo teraz robię ja). Sam wybierz, kto mówi poprawnie (poprawność nie oznacza że musi być koniecznie po Twojej myśli). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Forest-Natura 26.03.2015 06:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Marca 2015 Witam.Golytm ... a widzisz ... no to w końcy wyciągnęliśmy od Ciebie jak to wszystko działa ...No to teraz pytanie - skoro działa i jesteś zadowolony z tego, to po co chcesz coś zmieniać (w schemacie układu)? Pewnikiem także to co napisane wcześniej o temperaturze powrotu, też masz realizowane tak jak powinno być, tyle że nie potrafiłeś tego nazwać inaczej niż "bajpas z otwartym zaworem" ...Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
StefanW 26.03.2015 09:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Marca 2015 Golytym, masz tu wypowiedzi uznanych na forum fachowców oraz opinię nowego, dość kontrowersyjnego w wypowiedziach użytkownika, który nie tyle skupia się na problemie, co na docinaniu innym uczestnikom dyskusji (to samo teraz robię ja). Sam wybierz, kto mówi poprawnie (poprawność nie oznacza że musi być koniecznie po Twojej myśli). Witam Cię finlandio. Uśmiałem się z tych "fachowców" co nie miara. A teraz na serio; nie podważam niczyjej fachowości. Jeżeli coś mi się wymsknęło, to chyba rzecz ludzka. Podważam zasadę "chowania głowy w piasek". Podważam fachowość jeżeli fachowiec nie jest w stanie przedstawić argumentów w obronie swojej racji. Już więcej nikt nie będzie musiał wybierać. Z kontrowersyjnym pozdrowieniem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
golytm 26.03.2015 10:27 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Marca 2015 No to teraz pytanie - skoro działa i jesteś zadowolony z tego, to po co chcesz coś zmieniać (w schemacie układu)? Pewnikiem także to co napisane wcześniej o temperaturze powrotu, też masz realizowane tak jak powinno być, tyle że nie potrafiłeś tego nazwać inaczej niż "bajpas z otwartym zaworem" ... Generalnie mam problem z tym że instalacja lubi się czasem zapowietrzyć - dlatego zacząłem się zastanawiać, czy naczynie a dokładnie jego montaż nie wpływają na to - dlatego zapytałem Co do by-pass - nazwałem go tak, bo to po prostu rurka między zasilaniem a powrotem Waszym zdaniem powinna być po drugiej stronie pompy obiegowej ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
StefanW 26.03.2015 17:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Marca 2015 ps. Wiatam Cię finlandio. Gdybyś jeszcze swoją mocą mógł sprawić żeby panowie Bohusz i Forest-Natura odpowiedzieli na zaległe pytania (które mnie bardzo nurtują):- Bohusz; jakie to wskaźniki zależne od ciśnienia barometrycznego mają wpływ na temperaturę spalania?- Forest-Natura; jakie temeratury uzyskuje w paleniskach kominkowych i piecokominkowych? Byłbym bardzo Ci wdzięczny i wtedy już nie będę musiał wracać na to forum. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
niktspecjalny 26.03.2015 18:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Marca 2015 Golytym, masz tu wypowiedzi uznanych na forum fachowców oraz opinię nowego, dość kontrowersyjnego w wypowiedziach użytkownika, który nie tyle skupia się na problemie, co na docinaniu innym uczestnikom dyskusji (to samo teraz robię ja). Sam wybierz, kto mówi poprawnie (poprawność nie oznacza że musi być koniecznie po Twojej myśli). Poprawnie -poprawność.Nie róbmy z tego zagadnienia.Taka modowa wesz jesteś.bana dajesz ............. ban do przyjęcia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts