margod 26.03.2015 22:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Marca 2015 Dziękuję za podpowiedzi. Która opcja zmian byłaby lepsza i czy w ogóle dobrze rozumuje ? [ATTACH=CONFIG]310128[/ATTACH] [ATTACH=CONFIG]310129[/ATTACH] Powodem zapowietrzania się instalacji, może być brak odpowietrzników, zamontowanych w newralgicznych miejscach oraz układ otwarty, do którego ciągle dolewana jest świeża i napowietrzona woda - w przypadku zbyt małej pojemność naczynia. Woda podgrzewana do wysokiej temperatury uwalnia pęcherzyki powietrza. Zastosuj seperator powietrza np Flamcovent na pewno pomoże skutecznie odpowietrzyć układ. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
margod 26.03.2015 23:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Marca 2015 Witam. Bo ... ? Skoro producent deklaruje i ma przeprowadzone wszelkie badania techniczne na 2 Ba i produkuje to palenisko tylko w wersji do układu zamknętego, to w czym problem ? Ja wiem że jedyny słuszny producent na świecie ma głęboko w du..ie polskie akredytowane instytuty, wykonujące badania niemalże wszystkich naszych polskich producentów branżowych, ale Ciebie akurat nie podejrzewał bym o kabotynizm ... Jak widzisz oprócz porad już zaczynają się w wątku "hejty" i nie sprawdzone nigdzie opinie ... za chwilę zrobi się tu śmietnik i nic się w końcu nie dowiesz Pozdrawiam. Odpowiem Ci pytaniem: Czy te schematy zamieszczone na stronie producenta są poprawne? i drugie: czy uważasz, że ten system wężownicy schładzającej skutecznie zabezpieczy wkład przed zagotowaniem wody? Szczególnie w przypadku unieruchomienia pomp obiegowych z powodu przerwy w dostawie prądu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kominki Piotr Batura 27.03.2015 05:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Marca 2015 Wężownica schładzająca nie powinna być zabezpieczeniom, od którego zależy bezpieczeństwo instalacji w ciśnieniu, jest niezbędna... To po pierwsze. Po drugie, nie montuję kratek z innych powodów. Nie odpowiada mi jakość. To samo dotyczy np jedynej "S"łusznej marki, jak to Forest określił. To jest knot techniczny, tylko za olbrzymie pieniądze. Jak ktoś kupi Kratki, to ma przynajmniej satysfakcje, że nie dał się naciągnąć na kasę... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Forest-Natura 27.03.2015 07:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Marca 2015 Witam. Odpowiem Ci pytaniem: Czy te schematy zamieszczone na stronie producenta są poprawne? http://forum.muratordom.pl/attachment.php?attachmentid=310273&d=1427410413&thumb=1http://forum.muratordom.pl/attachment.php?attachmentid=310274&d=1427410414&thumb=1 i drugie: czy uważasz, że ten system wężownicy schładzającej skutecznie zabezpieczy wkład przed zagotowaniem wody? Szczególnie w przypadku unieruchomienia pomp obiegowych z powodu przerwy w dostawie prądu. http://forum.muratordom.pl/attachment.php?attachmentid=310275&d=1427410475&thumb=1 Mariusz ... ale co mają rysunki poglądowe, i schematy do teog o czym pisałem wcześniej i do Twojego stwierdzenia że bał byś się montować to czy inne palenisko, jak najbardziej przebadane i dopuszczone do tego w układzie zamkniętym ? I co jest złego w takiej wężownicy - porównując ją np. do wężownic, panelów schładzających i innych rozwiązań innych producentów? Marytorycznie ale tak ... Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bohusz 27.03.2015 07:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Marca 2015 Witam. Mariusz ... ale co mają rysunki poglądowe, i schematy do teog o czym pisałem wcześniej i do Twojego stwierdzenia że bał byś się montować to czy inne palenisko, jak najbardziej przebadane i dopuszczone do tego w układzie zamkniętym ? I co jest złego w takiej wężownicy - porównując ją np. do wężownic, panelów schładzających i innych rozwiązań innych producentów? Marytorycznie ale tak ... Pozdrawiam. Odległości niewielkie... dojazd nowymi drogami szybkiego ruchu... rozmowy w realu bardziej merytorycznie sprawniejsze. Tutaj to raczej pokazówka i demonstracje... prawdopodobnie pod publikę? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
niktspecjalny 27.03.2015 08:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Marca 2015 Witam. Mariusz ... ale co mają rysunki poglądowe, i schematy do teog o czym pisałem wcześniej i do Twojego stwierdzenia że bał byś się montować to czy inne palenisko, jak najbardziej przebadane i dopuszczone do tego w układzie zamkniętym ? I co jest złego w takiej wężownicy - porównując ją np. do wężownic, panelów schładzających i innych rozwiązań innych producentów? Marytorycznie ale tak ... Pozdrawiam. Ja jako inwestor bałbym się.Wiesz dlaczego???Ponieważ głupoty technicznej nie okiełznasz.Foreścik z całym ci należnym szacunkiem szerzysz defetyzm:wiggle:. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
margod 27.03.2015 09:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Marca 2015 Witam. Mariusz ... ale co mają rysunki poglądowe, i schematy do teog o czym pisałem wcześniej i do Twojego stwierdzenia że bał byś się montować to czy inne palenisko, jak najbardziej przebadane i dopuszczone do tego w układzie zamkniętym ? I co jest złego w takiej wężownicy - porównując ją np. do wężownic, panelów schładzających i innych rozwiązań innych producentów? Marytorycznie ale tak ... Pozdrawiam. Ziemek - jeżeli producent przedstawia nieprawidłowy schemat podłączenia, w którym brak kilku istotnych elementów: odpowietrzenia, zaworu bezpieczeństwa, zabezpieczenia termicznego powrotu, to mam wrażenie, że coś produkuje, ale nie wie co.... I nie chodzi tu tylko o firmę na K. Jak dobrze poszukamy to znajdziemy więcej takich kwiatków. Wężownica - będzie znakomicie działać jeżeli ruch wody wymuszać będzie pompa obiegowa. Jeżeli jej braknie to schładzana będzie tylko na tylna ściana i dno. Chłodna opadnie na dół, a w najwyższym punkcie kotła będzie wrzeć. Podobnie działa zbiornik buforowy, w którym jak wiesz zawsze występują warstwy ciepłe i zimne. Trochę urządzeń w swoim laboratorium już przebadałem i jakieś tam doświadczenie mam. Nie mam w tej chwili tego wkładu na stanie, aby udowodnić Ci moją tezę. Jeżeli masz ochotę to przywieź go do mnie, porobimy doświadczenia. Nakręcimy video i zamieścimy na kanale GTV. Piszesz, że urządzenie zostało przebadane. Wskaż mi proszę normę PN wg której było badane pod kontem "urządzenia do odprowadzania nadmiaru ciepła"? Jak znajdę wolną chwilę, to przejrzę wszystkie obowiązujące normy, może coś się zmieniło w tej materii. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kominki Piotr Batura 29.03.2015 05:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Marca 2015 (edytowane) Ziemek - jeżeli producent przedstawia nieprawidłowy schemat podłączenia, w którym brak kilku istotnych elementów: odpowietrzenia, zaworu bezpieczeństwa, zabezpieczenia termicznego powrotu, to mam wrażenie, że coś produkuje, ale nie wie co.... I nie chodzi tu tylko o firmę na K. Jak dobrze poszukamy to znajdziemy więcej takich kwiatków. Wężownica - będzie znakomicie działać jeżeli ruch wody wymuszać będzie pompa obiegowa. Jeżeli jej braknie to schładzana będzie tylko na tylna ściana i dno. Chłodna opadnie na dół, a w najwyższym punkcie kotła będzie wrzeć. Podobnie działa zbiornik buforowy, w którym jak wiesz zawsze występują warstwy ciepłe i zimne. Trochę urządzeń w swoim laboratorium już przebadałem i jakieś tam doświadczenie mam. Nie mam w tej chwili Tu tego wkładu na stanie, aby udowodnić Ci moją tezę. Jeżeli masz ochotę to przywieź go do mnie, porobimy doświadczenia. Nakręcimy video i zamieścimy na kanale GTV. Piszesz, że urządzenie zostało przebadane. Wskaż mi proszę normę PN wg której było badane pod kontem "urządzenia do odprowadzania nadmiaru ciepła"? Jak znajdę wolną chwilę, to przejrzę wszystkie obowiązujące normy, może coś się zmieniło w tej materii. Ty tak z czystej chrześcijańskiej nienawiści, czy na potrzeby telewizji?! Czyżby "norma" dotycząca TV i Ciebie już dopadła? Jak wiesz, nie jestem zagorzałym zwolennikiem sprzedawania produktów firmy którą krytykujesz, ale nie podoba mi się również zmasowany na nią, Twój atak za wszelka cenę. Nawet za cenę utraty rozsądku, o którego brak Cię nie podejrzewałem. Normami to sobie kolego tyłek podetrzyj, bo to farsa... Zgodnie z Twoją teorią wody opadającej na dół, nie powinny działać żadne przegrody hypokaustyczne które budujesz. Chłodne powietrze opadnie na dól a gorące będzie "wrzeć" u góry. Porównanie z buforem nieadekwatne, bo w nim to zaleta...chyba, że ma przegrodę. A jak zrobisz taką, nastąpi ruch wokół przegrody, jak we wkładzie z Kratek...Spore rozmiary wężownicy, czyli duża jej wydajność, w porównaniu z innymi - dopełnią reszty...Woda zimna opadnie faktycznie na dół, ale bokami zacznie płynąc do przodu i do góry... Teoria moja jest tak samo wyssana z palucha jak Twoja...Tylko moja chyba opiera się na prawach fizyki, a Twoja chyba na prawach marketingu... Teraz mam nadzieję, że podłączysz ten wkład i zrobisz sesję nie tylko dla Ziomka...Dawno się nie spotykaliśmy.... Edytowane 29 Marca 2015 przez Kominki Piotr Batura Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bohusz 29.03.2015 06:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Marca 2015 Ty tak z czystej chrześcijańskiej nienawiści, czy na potrzeby telewizji?! Czyżby "norma" dotycząca TV i Ciebie już dopadła? Jak wiesz, nie jestem zagorzałym zwolennikiem sprzedawania produktów firmy którą krytykujesz, ale nie podoba mi się również zmasowany na nią, Twój atak za wszelka cenę. Nawet za cenę utraty rozsądku, o którego brak Cię nie podejrzewałem. Normami to sobie kolego tyłek podetrzyj, bo to farsa... Zgodnie z Twoją teorią wody opadającej na dół, nie powinny działać żadne przegrody hypokaustyczne które budujesz. Chłodne powietrze opadnie na dól a gorące będzie "wrzeć" u góry. Porównanie z buforem nieadekwatne, bo w nim to zaleta...chyba, że ma przegrodę. A jak zrobisz taką, nastąpi ruch wokół przegrody, jak we wkładzie z Kratek...Spore rozmiary wężownicy, czyli duża jej wydajność, w porównaniu z innymi - dopełnią reszty...Woda zimna opadnie faktycznie na dół, ale bokami zacznie płynąc do przodu i do góry... Teoria moja jest tak samo wyssana z palucha jak Twoja...Tylko moja chyba opiera się na prawach fizyki, a Twoja chyba na prawach marketingu... Teraz mam nadzieję, że podłączysz ten wkład i zrobisz sesję nie tylko dla Ziomka...Dawno się nie spotykaliśmy.... Zainteresowany (założyciel tematu) prawdopodobnie stracił już nim zainteresowanie, widząc walkę marketingowo - promocyjną wiedzy piszących... Trzy - cztery firmy i już polemika, który naj... naj.... wytoczone i już nabite armaty medialne, podpierające własne ego. O co tu chodzi? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ktototaki 29.03.2015 08:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Marca 2015 Zainteresowany (założyciel tematu) prawdopodobnie stracił już nim zainteresowanie, widząc walkę marketingowo - promocyjną wiedzy piszących... Trzy - cztery firmy i już polemika, który naj... naj.... wytoczone i już nabite armaty medialne, podpierające własne ego. O co tu chodzi? chyba chodzi o to ego Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kominki Piotr Batura 29.03.2015 08:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Marca 2015 chyba chodzi o to ego ...nasze, czy jEGO? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zdun Darek B 29.03.2015 08:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Marca 2015 Kurcze ..Piotr , jak Ty to robisz że już o 5,23 byłeś wstanie klikać po takiej imprezie ? A tak na marginesie lokalne piwko było niezłe.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
niktspecjalny 29.03.2015 08:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Marca 2015 Baturka twe podniecenie techniczne nie ma sensu bo bohunio ma popasik.Polecam wątek tam możecie dać do wiwatu;) http://forum.muratordom.pl/showthread.php?236086-Stagnacja-w-bran%C5%BCy-kominkowej/page2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
margod 29.03.2015 08:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Marca 2015 Ty tak z czystej chrześcijańskiej nienawiści, czy na potrzeby telewizji?! Czyżby "norma" dotycząca TV i Ciebie już dopadła? Jak wiesz, nie jestem zagorzałym zwolennikiem sprzedawania produktów firmy którą krytykujesz, ale nie podoba mi się również zmasowany na nią, Twój atak za wszelka cenę. Nawet za cenę utraty rozsądku, o którego brak Cię nie podejrzewałem. Normami to sobie kolego tyłek podetrzyj, bo to farsa... Zgodnie z Twoją teorią wody opadającej na dół, nie powinny działać żadne przegrody hypokaustyczne które budujesz. Chłodne powietrze opadnie na dól a gorące będzie "wrzeć" u góry. Porównanie z buforem nieadekwatne, bo w nim to zaleta...chyba, że ma przegrodę. A jak zrobisz taką, nastąpi ruch wokół przegrody, jak we wkładzie z Kratek...Spore rozmiary wężownicy, czyli duża jej wydajność, w porównaniu z innymi - dopełnią reszty...Woda zimna opadnie faktycznie na dół, ale bokami zacznie płynąc do przodu i do góry... Teoria moja jest tak samo wyssana z palucha jak Twoja...Tylko moja chyba opiera się na prawach fizyki, a Twoja chyba na prawach marketingu... Teraz mam nadzieję, że podłączysz ten wkład i zrobisz sesję nie tylko dla Ziomka...Dawno się nie spotykaliśmy.... Masz rację, zupełnie niepotrzebnie dałem się wciągnąć w tę dyskusję. Tak więc kończę ją, a "moje teorie" pozostawię dla siebie. Kiedyś na pewno podłączę ten wkład, masz to jak w banku. Na razie stanowisko do badania "wodniaków" zajmuje inna firma. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bohusz 29.03.2015 08:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Marca 2015 Baturka twe podniecenie techniczne nie ma sensu bo bohunio ma popasik.Polecam wątek tam możecie dać do wiwatu;) http://forum.muratordom.pl/showthread.php?236086-Stagnacja-w-bran%C5%BCy-kominkowej/page2 Może to tak wyglądać, że mam "popasik" Jednak naprawdę jest zupełnie inaczej... Tutaj nie ma naprawdę z czego się cieszyć... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kominki Piotr Batura 29.03.2015 09:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Marca 2015 Masz rację, zupełnie niepotrzebnie dałem się wciągnąć w tę dyskusję. Tak więc kończę ją, a "moje teorie" pozostawię dla siebie. Kiedyś na pewno podłączę ten wkład, masz to jak w banku. Na razie stanowisko do badania "wodniaków" zajmuje inna firma. [ATTACH=CONFIG]310511[/ATTACH] "Bank" to ja mam od 10 lat w warsztacie. Zuzia wodna ogrzewa 180 m2. Kocioł bez zarzutu, reszta raczej wątpliwa. "Reszta", czyli dolot powietrza, szuflada, ruszt, głębokość paleniska.... Dawno to przerobiłem. Ale o kotle mowa...Wężownica włącza się ze 4 razy w miesiącu, bo palą pracownicy bez mojej kontroli. Różnie to bywa...Tak więc nie do końca jestem aż takim "gamoniem" i niedoświadczonym WOPRowcem, jak wam się to wydaje... H2O zaś, za 18.000 zł, sprawia mi i moim 2 klientom takie same kłopoty. Idiotycznie zaprojektowany deflektor, obwisłe uszczelki, złazi farba, ruszt szkoda gadać...To tylko kilka problemów w urządzeniu z 30 letnią tradycją budowy BARDZO DROGICH kominków. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zdun Darek B 29.03.2015 10:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Marca 2015 . Na razie stanowisko do badania "wodniaków" zajmuje inna firma. [ATTACH=CONFIG]310511[/ATTACH] Jakie są wyniki tych badań ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ktototaki 29.03.2015 10:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Marca 2015 Na razie stanowisko do badania "wodniaków" zajmuje inna firma. Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję Nazwa: 20141230_150352399_iOS.jpg Wyświetleń: 8 Rozmiar: 65,2 KB ID: 310511 Piotr to nie kratka, to R... pod Francuzką nazwą robioną dla polskiej firmy.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kominki Piotr Batura 29.03.2015 10:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Marca 2015 Piotr to nie kratka, to R... pod Francuzką nazwą robioną dla polskiej firmy.... Dzięki za informację. To akurat jest bez znaczenia i związku z dyskusją....Choć może nie do końca....Jak już muszę robić z "ratownika", Romotopem nie gardzę... Plasuje się cenowo w środku między K i S. Technicznie, czeska "woda" odpowiada mi bez zastrzeżeń. Bielawski - stawiasz piwo! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
margod 29.03.2015 11:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Marca 2015 "Bank" to ja mam od 10 lat w warsztacie. Zuzia wodna ogrzewa 180 m2. Kocioł bez zarzutu, reszta raczej wątpliwa. "Reszta", czyli dolot powietrza, szuflada, ruszt, głębokość paleniska.... Dawno to przerobiłem. Ale o kotle mowa...Wężownica włącza się ze 4 razy w miesiącu, bo palą pracownicy bez mojej kontroli. Różnie to bywa...Tak więc nie do końca jestem aż takim "gamoniem" i niedoświadczonym WOPRowcem, jak wam się to wydaje... H2O zaś, za 18.000 zł, sprawia mi i moim 2 klientom takie same kłopoty. Idiotycznie zaprojektowany deflektor, obwisłe uszczelki, złazi farba, ruszt szkoda gadać...To tylko kilka problemów w urządzeniu z 30 letnią tradycją budowy BARDZO DROGICH kominków. Czyli możesz sprawdzić działanie wężownicy? Jeżeli tak to zrób doświadczenie, rozgrzej układ do optymalnej temperatury, dołóż drewna i po kilkudziesięciu minutach wyłącz prąd . Jeżeli moje obawy się nie potwierdzą i temperatura wody w płaszczy nie przekroczy 95 st.C, to z przyjemnością "odszczekam" to co napisałem ps. Czy ja gdziekolwiek porównywałem omawiane urządzenie do tego drogiego, z którym masz tak wiele problemów? Zdjęcie, które zaprezentowałem, to wkład na poziomie cenowym 5-6 tys. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts