Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Instalacja wewnętrzna gazu Proszę o szybką odp.

zgierzak

Recommended Posts

Witajcie.

Mam taki dylemat i wątpliwości bo nie wiem czy nie zostałem wprowadzony celowo w błąd żeby płacić?

Czy muszę robić nowy projekt instalacji wewnętrznej gazu, jeżeli mam już defacto wykonaną instalacje wg starego projektu przez poprzedniego właściciela.

Przyłącze gazu będzie dopiero teraz robione, pełna dokumentacja projektu domu z przyłączami jest ale stara tzn jest ona w dwóch częściach i została wykonana w dwóch etapach ,dom jednorodzinny odebrany i budynek usługowy który jest już teraz w stanie surowym

czy ja muszę robić od nowa projekt instalacji wewnętrznej gazu skoro już taki mam i mam na niego pozwolenie na budowę?

Edytowane przez zgierzak

Wykonanie instalacji gazowej wewnętrznej wymaga pozwolenia na budowę. Pozwolenie na budowe jest ważne 3 lata, czyli w tym czasie powinieneś zgłosić w nadzorze rozpoczęcie robót. Jeśli takiego zgłoszenia nie było /+ dziennik budowy + kierownik budowy/ to niestety zaczynasz od początku. Jeśli przerwa w pracach była dłuższa niż 3 lata pomiedzy etapami, rownież zaczynasz procedury od początku.

Budynek mieszkalny masz już odebrany, czyli nic w nim nie musisz robic, chyba, że modyfikujesz /zmieniasz/ przebieg instalacji. Natomiast w budynku gospodarczym jw.