Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Budowanie ściany oddzielającej pom. sanitarne dwóch niezależnych mieszkań

Recommended Posts

Witam serdecznie,

czy istnieje jakiś zapis w normie budowlanej lub inne rozporządzenie mówiące o tym jakie parametry powinna spełniać ściana oddzielająca dwa niezależne mieszkania w budynku wielorodzinnym, oddzielająca dwa pomieszczenia sanitarne - w jednym mieszkaniu np. łazienka a w drugim aneks kuchenny / kuchnia?

Chodzi mi głównie o parametry akustyczne - wiem że w przypadku ściany oddzielającej pokój od pom. sanitarnego musi być zapewniona odpowiednia izolacja akustyczna, i dodatkowo ściana musi być wykonana z materiałów o odpowiedniej gęstości / ciężarze.

Pytanie natomiast jak wygląda sytuacja jeśli po obu stronach ściany mamy pomieszczenia sanitarne - czy są tutaj jakieś większe restrykcje?

Bardzo dziękuję za pomoc.

Pozdrawiam

Witam,

Z tego co się orientuję, izolacyjność akustyczna ścian wewnętrznych między lokalami powinna być nie mniejsza niż 50 db. Nie słyszałem o przepisach dotyczących dodatkowych restrykcji jeśli po obu stronach znajdują się pomieszczenia sanitarne. A nawet gdyby takie przepisy były, to nie sądzę, żeby normy były wyższe niż te wspomniane 50 db. Na logikę w pomieszczenia sanitarnych się nie odpoczywa i nie śpi - trudno więc o zakłócaniu spokoju odgłosami zza ściany :) Osobiście wolałbym mieć lepiej wyciszoną ścianę przy sypialni, a nie przy np. kuchni.

W praktyce są materiały, które pozwalają spokojnie osiągnąć taki parametr bez jakichś bardzo dużych kosztów. U mnie np. sporo nowych inwestycji powstawało z ceramiki i tam jest system AKU, czyli pustaki z kieszeniami, które zalewa się zaprawą. Osiąga się w ten sposób prawie 60 db izolacyjności.

P.S. Polecam to opracowanie: http://www.przegladbudowlany.pl/2009/09/2009-9-22_porotherm.pdf :)