Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

A prawda jest taka ,że kto od kogo bierze pieniądze to musi głosić poglądy w jego interesie, mam tego świadomość.

Być może nie chcesz, ale takimi postami nas obrażasz sugerując jakieś powiązania finansowe (przynajmniej ja to tak odbieram). Jakbyś wcześniej zapytał o okna tej firmy - to nie uzyskałbyś od nas odpowiedzi, bo zwyczajnie mamy inne typy a o konkurencji nie każdy lubi gadać.

Ale mylisz się w swoim rozumowaniu sprawy zaparowanych szyb i tak bardzo okopałeś na tym stanowisku, że nie chcesz przyjmować żadnych argumentów które nie są po Twojej myśli.

Nikt z nas nie twierdzi, że to zjawisko jest przyjemne. Że to nie jest w - jakimś sensie - irytująca właściwość produktu/wada/. Ale "ten typ tak ma" i zamiast się denerwować i oskarżać wszystkich na lewo i prawo - warto zrobić coś dla innych.

Na pocieszenie CI powiem - jakbyś kupił inne, dobrej klasy okna to miałbyś takie same zjawisko. W tym przypadku - słabsze parametry dałyby Ci większe zadowolenie (od strony zewnętrznej, bo po przekroczeniu pewnej granicy miałbyś podobny kłopot, ale wewnątrz).

A może pracujesz w branży optycznej i powiesz mi czy już wymyślono szkła do okularów, które by nie zachodziły rosą po wejściu do domu? A nawet jeśli rozpropagowano szkiełka tworzywowe to czy nie ma to przełożenia na ich trwałość i wytrzymałość?

nineijszym postem nie starałem się obrazić nikogo, zatarło się to w czasie dyskusji , bo myślę ,że rozmywanie , obrażanie, pouczanie i udowadnianie komuś ,że jest głupszy jest również metodą na zatracenie rzeczywistego wątku dyskusji, niestety coraz częściej stosowanym dla uzyskania swojej "racji " lub słuszności poglądów. A prawda jest taka ,że kto od kogo bierze pieniądze to musi głosić poglądy w jego interesie, mam tego świadomość.

I tu się z Panem zgadzam.

Ale niestety to na samym początku Pan zaczął od "obrażania" mojej konkurencji. Nie jestem sprzedawcą. Jestem od 20 lat producentem okien. Nie uważam też firmy So..l za szczyt jakości. Ale też nie mogę się "cichaczem" zgadzać na jeżdżenie po konkurencji za coś, za co ona nie ponosi winy.

Miłego i spokojnego dnia życzę

bo:

- w jednym pomieszczeni masz temperaturę wyższą/niższą niż w drugim

- bo mając kaloryfery pod oknem jeden ma temperaturę niższą/wyższą

- bo mając podłogówkę masz ją przysłoniętą krzesłem. stołem, itd

- bo masz na zewnątrz jakiś krzaczek bliżej jednego okna a dalej od drugiego

- bo masz ukształtowanie terenu takie że lekki wietrzyk bardziej dmie w jeno okienko a inaczej w drugie

itd...

itd....

nie sposób podać wszystkich powodów powstawiania tego zjawisk

Twój opis szyby w samochodzie powinna cie nakierować na szybę zespoloną w oknie.

Im szyba cieplejsza tym mniejsza różnica temperatury powierzchni zewnętrznej szyby a otoczenia tym samym para wodna może w pewnych warunkach temperaturowych, wilgotnościowych itd się wykropić

pozdrowienia dla nauczyciela fizyki

merytorycznie, i kolejna wypowiedż także merytoryczna

Jest to naturalne zjawisko kiedy nad ranem, wyżowa pogoda powoduje emisję ciepła (radiacja, promieniowanie) z szyby na tyle wyższą od ilości przenikającej z wnętrza pomieszczenia, że temperatura szyby zewnętrznej spada poniżej temperatury roszenia powietrza zewnętrznego.

Tu ważna jest ekspozycja okna wystawionego na radiację ciepła.

Zauważmy, że w samochodach pozostawionych w sąsiedztwie budynku, nie wszystkie szyby są jednakowo zaszronione, niektóre wcale.

Uważam, że producent czy sprzedawca powinien powiedzieć o wadach i zaletach takiego lub innego okna, jako że zaszronienie też jest wadą okna pomimo szeregu innych jego zalet.

Ratunek:

- wyższa temperatura w pomieszczeniu,

- odsunięcie zasłonki, lub firanki na noc,

- żaluzje zewnętrzne,

- potraktowanie szyby środkiem do szyb samochodowych.

Pozdrawiam.

Edytowane przez nikt ważny