zlotko5 25.03.2015 11:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Marca 2015 (edytowane) Witam Chciałbym wymienić się doświadczeniami co do użytkowania rekuperatora jak i jego sprawności. Producent http://www.jan-gaz.pl/ Mam zainstalowany rekuperator jak w temacie w pomieszczeniu obok kotłowni temperatura w pomieszczeniu około 27C. Do niego mam sterownik E5 Co sądzicie o nim ? A jaka macie sprawność odzysku? U mnie szacuje się to tak: - temperatura w pomieszczeniach to 23 C -temperatura zewnętrzna 13.2 C -temperatura nawiewu 15.2 C -temperatura wymiennika 20.8 C -temperatura wywiewu 23 C Chcę do niego dołożyć GWC glikolowy, roboty ziemne już mam za sobą tzn 150 m rury zakopane na głębokości 180 cm teren gliniasty, na tej głębokości już nachodziła woda gruntowa. Co w skład GWC powinno jeszcze wchodzić możecie mi podpowiedzieć? Co sądzicie o tym GWC? Edytowane 25 Marca 2015 przez zlotko5 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
owp 25.03.2015 17:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Marca 2015 Masz bypass włączony. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zlotko5 25.03.2015 17:41 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Marca 2015 Masz bypass włączony. Tak to żle ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz Brzęczkowski 25.03.2015 18:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Marca 2015 To za mała centrala do gwc. A jak już to najwyżej 10-15m rury fi 200 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
owp 25.03.2015 20:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Marca 2015 Tak to żle ? Nie, że źle, tylko nie ma odzysku, skoro idzie bypassem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zlotko5 25.03.2015 21:22 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Marca 2015 To za mała centrala do gwc. A jak już to najwyżej 10-15m rury fi 200 A to niby dlaczego za mała centrala. Może coś więcej powiesz kolego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kangaxx 25.03.2015 22:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Marca 2015 spręż wentyli jest mały trochę i nieliniowy, przy małych wydajnościach nie pociągnie wogóle powietrza, dopiero gdzieś powyżej 60%, masz coś pokopane w ustawieniach, zprawdź t.zad. bo mi sie ten bajpas nie podoba, w tych warunkach powinien być zamknięty, wyczyść filtry bo masz alarm też o tym i skasuj go Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz Brzęczkowski 26.03.2015 05:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Marca 2015 A to niby dlaczego za mała centrala. Może coś więcej powiesz kolego. Taka centrala "przeniesie" z gwc koło 1kW mocy chłodniczej, więc więcej jak 10-15m rurowego wymiennika nie ma po co dawać . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zlotko5 26.03.2015 22:23 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Marca 2015 (edytowane) Więc tak to u mnie wygląda po wyłączeniu by passu i wymianie filtrów I jak wygląda ten odzysk w opiniach waszych? Czy może zmienić jeszcze jakieś ustawienia? Edytowane 26 Marca 2015 przez zlotko5 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
autorus 27.03.2015 04:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Marca 2015 Czy glikolowca robisz samodzielnie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zlotko5 27.03.2015 17:37 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Marca 2015 Czy glikolowca robisz samodzielnie? Jeszce nie wiem, na razie to co zrobiłem to zakopanie 150mb rury w ziemi na głębokości 1.8 m. Chciałbym wykonać sam aby zminimalizować koszta ale nie wiem co jeszcze powinno wchodzić w skład tego GWC itd. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
autorus 28.03.2015 05:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Marca 2015 Jeśli wykonasz sam to będzie to miało sens. Kiedys sie nad tym zastanawiałem ale jakoś porzuciłem projekt. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kangaxx 28.03.2015 14:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Marca 2015 Jeszce nie wiem, na razie to co zrobiłem to zakopanie 150mb rury w ziemi na głębokości 1.8 m. Chciałbym wykonać sam aby zminimalizować koszta ale nie wiem co jeszcze powinno wchodzić w skład tego GWC itd. dolicz do tego nagrzewnicę, glikol, pompkę, zbiornik przeponowy, orurowanie, jakieś sterowanie i robotę hydraulika, potem zastanów się co taki gwc będzie robił... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zlotko5 29.03.2015 20:53 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Marca 2015 dolicz do tego nagrzewnicę, glikol, pompkę, zbiornik przeponowy, orurowanie, jakieś sterowanie i robotę hydraulika, potem zastanów się co taki gwc będzie robił... Kolego czy możesz zaproponować jakieś konkretne propozycje materiałów ? Co do twojej wypowiedzi wyjaśnij mi do czego w GWC nagrzewnica jak i naczynie przeponowe:confused: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kangaxx 30.03.2015 17:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Marca 2015 najtaniej nagrzewnicę trafisz chyba w juwencie, napisaeś że masz zakopane 150mb rury w glebie, ta ilość sugeruje że to ma być glokolowiec więc dlatego nagrzewnica i naczynie, wszystkie pozostałe materiały kupisz w kanalizaccyjnym Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts