Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Problem złożony

LUQAS82

Recommended Posts

Witam wszystkich tu obecnych,

jest mój pierwszy wpis na forum muratora i mam nadzieję że ktoś będzie w stanie pomóc mi rozwiązać chociaż część problemów które ciągle napotykam na drodze do skończenia remontu naszego mieszkania.

Chciałbym z góry zaznaczyć że moja wiedza w zakresie budownictwa jest nikła.

Postaram po krótce naświetlić całą naszą ,,patową" sytuację dotyczącą hydrauliki w naszym mieszkaniu.

Mamy mieszkanie w starej sześciorodzinnej kamienicy, do tej pory została już wymieniona cała instalacja CO i CWU ale problem polega na tym że ciśnienie wody jest bardzo niskie, momentami spadki są tego rzędu że ciężko jest napełnić szklankę wody w minutę.

Cały budynek jest zasilany z pompy głębinowej głębokość ok 30-35m która była wymieniona 3 lata temu, hydrofor znajduje się w piwnicy.

Drugi problem to jakość wody, woda ma barwę rdzawą, używamy jej tylko i wyłącznie do mycia się i celów użytkowych, pomijając fakt że brodzik pod prysznicem, muszla klozetowa i armatura nadają się do wymiany.

Hydrofor jest bardzo stary i od x czasu nikt nie zaglądał do środka, jesteśmy nieformalną wspólnotą ale każdy robi i tak jak mu pasuje i raczej wszyscy skłaniają się ku temu żeby nie wpędzać się w niepotrzebne koszty bo lepiej udawać że wszystko jest ok.

Myśleliśmy o zakupie stacji uzdatniania wody ale przy takich spadkach ciśnienia nie wiadomo czy to ma sens, powoli brakuje nam pomysłów i opadają ręce. Dlatego też jeżeli ktoś przerabiał już ten temat i może udzielić jakiś cennych rad od czego zacząć to bardzo proszę o pomoc.

z góry dziękuje Łukasz

Jesli wyminiles instalcje CWU w mieszkaniu, spadku cisnienia nie maja zrodla w Twoim mieszkaniu.

Powodow spadku moze byc wiele:

Stara i zuzyta pompa glebinowa

zakres cisnien na hydroforze ustawiony na bardzo niskie. Brak poduszki powietrznej w hydroforze.

Stare zarosniete rury pomiedzy pompa glebinowa hydroforem, pomiedzy hydroforem a mieszkaniem. Zasyfiony do granim mozliwosci hydrofor. Czasem warto z niego wode spusici i go wyczyscic.

Brazowe zabarwienie wody do pewnie zelazo. Zazwyczaj prosto sie to usuwa, ale zrodlo wody musi miec sensowna wydajnosc.

Czy slabe cisnienie to problem istanijacy od dawna, czy pojawil sie nagle?