finlandia 25.03.2015 15:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Marca 2015 Trochę żartuję z tytułem. Ale w nawiązaniu do wpisów które się tu i ówdzie pojawiają (np. http://forum.muratordom.pl/showthread.php?236519-okna-TYLKO-NIE-SONAROL-!!!!!!!!!!!&p=6819881#post6819881) założyłem nowy temat by Klienci "z tym problemem" mogli szybko znaleźć odpowiedź. Chodzi o zaparowane szyby zewnętrzne w oknach trzyszybowych. My, branżowcy wiemy, że to nie tyle wada co zaleta: okna mają tak dobrze izolujące szyby, że te zewnętrzne nie są podgrzewane ciepłem z domu i przy wyższej wilgotności i niskiej temperaturze są zaparowane lub wręcz pojawia się na nich szron. To nie wada - to objaw bardzo wysokiej energooszczędności. Może ktoś chce to bardziej "profesjonalnie" wytłumaczyć? Jakieś linki do opracowań? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
T12345T 25.03.2015 16:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Marca 2015 Może ktoś chce to bardziej "profesjonalnie" wytłumaczyć? Jakieś linki do opracowań? Może i bym chciał, ale póki występuję na FM jako T12345T wolę to robić na szkoleniach albo u siebie, za co czytelników forum przepraszam. Forum jest M niech M tłumaczy, a jak samo nie potrafi niech napisze coś ekspert z Guardiana albo inszy jakiś, co to mu wolno pod marką własną pisywać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
finlandia 25.03.2015 16:59 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Marca 2015 dowcipniś ekspertowi z Guardiana chyba się kontrakt skończył, bo od dawna milczy:) Ostatnio na jakimś szkoleniu mówili coś o szkle kondensacyjnym... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Brass 25.03.2015 19:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Marca 2015 Jeśli chodzi o szkło "kondensacyjne" to było to opisane w którymś Forum Branżowym (nie znajdę w którym bo mam bałagan ). Chodzi o to, że naniesiona na szybę zewnętrzną powłoka powoduje, że para wodna kondensuje w postaci cieniutkiego filmu, zamiast kropel. Przez to widok jest ładniejszy a i szybciej woda później z szyby odparowuje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nikt ważny 25.03.2015 21:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Marca 2015 ale oczywiście kosztuje drożej a tego to już dla klientów za wiele Chwilami ponosi mnie ignorancja i brak minimum wiedzy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Parkiet 26.03.2015 08:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Marca 2015 (edytowane) Jest to naturalne zjawisko kiedy nad ranem, wyżowa pogoda powoduje emisję ciepła (radiacja, promieniowanie) z szyby na tyle wyższą od ilości przenikającej z wnętrza pomieszczenia, że temperatura szyby zewnętrznej spada poniżej temperatury roszenia powietrza zewnętrznego. Tu ważna jest ekspozycja okna wystawionego na radiację ciepła. Zauważmy, że w samochodach pozostawionych w sąsiedztwie budynku, nie wszystkie szyby są jednakowo zaszronione, niektóre wcale. Uważam, że producent czy sprzedawca powinien powiedzieć o wadach i zaletach takiego lub innego okna, jako że zaszronienie też jest wadą okna pomimo szeregu innych jego zalet. Ratunek: - wyższa temperatura w pomieszczeniu,- odsunięcie zasłonki, lub firanki na noc,- żaluzje zewnętrzne,- potraktowanie szyby środkiem do szyb samochodowych. Pozdrawiam. Edytowane 26 Marca 2015 przez Parkiet Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts