Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Izolacja tarasu

vansam

Recommended Posts

Witam

Jest to mój pierwszy post, więc Witam wszystkich i dziękuje za rady:D

Kupiłem gotowy dom, jednak nie wszystko zostało wykończone.

Na zewnątrz jest taras, pod którym znajduje się pomieszczenie gospodarcze, taka piwnica :)

Nie jest on niczym zaizolowany, zwykła wylewka z kamykami, (sorry za brak profesjonalnej nazwy). Taras powstał razem z domem i tu jest jeden z problemów, dom osiadł na fundamentach i cała woda spływa w stronę domu, Wiem że najprościej zrobić wylewkę z spadkiem, ale podpowiedziano mi by wpierw zrobić izolację, na to wylewkę równającą i znów izolację. Nie wiem czy wylewkę uda mi się wykonać w tym roku, ze względu na koszt, jednakże izolację przeciwilgociową muszę wykonać- od strony pomieszczenia zaczyna odpadać beton płatami, słaby ciąg powietrza, nie chciałbym by się taras zawalił.

Zaproponowano mi kilka rozwiązań, od pokrycia tego papą (trochę w lato by zbyt grzało :D) poprzez zaprawy uszczelniające pod płytki, na folii w płynie kończąc.

Pytanie co najlepiej zastosować, by w przyszłości móc położyć wylewkę wyrównującą.

Dzięki za rady.

Dzięki, tylko problem w tym że jak wzrosną temperatury, trochę będzie nas w nogi palić :D, taras jest od strony południowej więc cały dzień w słońcu, nie wiem jak na takie rozwiązanie generał zareaguje:confused:

Spoko - możesz na papę położyc nawet starszy dywan , inną wykładzinę . Ale mówię szczerze, że taka papa zabezpieczy Ci na bank. A generałową wyślij do rezerwy, teraz popularne są te ćwiczenia. Po papie zrób wylewke i połóż sobie płytki w/g gustu generała będzie zadowolona.

Edytowane przez wiesiek6308

• 1 month później...

Hej

Dorosłem;) do wykonania wylewki równającej.

Pytanie jaką wylewkę połozyć, jestem laikiem, a w google tyle tematów ile gwiazd na niebie.

Wylewka musi być ze spadkiem, gdyż teraz jest spadek w stronę budynku, różnica w poziomie to około 3 cm od krawędzi tarasu do budynku.

Robić samemu (mam zdolności i chęci:)) czy lepiej wziąć kogoś i kupić beton gotowy? Taras 30m2.

Dzięki za pomoc.