rustin 25.03.2015 20:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Marca 2015 Dzisiaj została zamontowana taka brama z napędem. Jeżeli pociągnę sznurek aby rozłączyć napęd ,brama idzie leciutko do góry, ale jak dojdzie do końca i ją puszczę to zsuwa się i jeżeli jej lekko nie przytrzymam to się całkiem zamknie i przy tym porządnie uderza w podłogę. Czy nie powinna na końcu jakoś się sama wyhamować aby delikatnie doszła do podłoża ? Druga kwestia to czy jeżeli podniosę ją do samej góry i puszczę to nie powinna tak zostać tylko zsuwa się i opada z powrotem? Aby się nie zamknęła tylko pozostała otwarta muszę ją przytrzymać, wtedy opuści się ok 20-30cm i się zatrzyma. Jeżeli jest rozłączony napęd i ją zamknę ręcznie to zabezpieczenie się nie za pstryknie aby połączyła się z napędem i nie dało się jej podnieść. Dopiero jak wezmę włączę aby brama się podniosła to silnik podciągnie i wtedy pstryknie i brama idzie w górę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nikt ważny 25.03.2015 21:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Marca 2015 źle wyregulowane sprężyny bądź prowadnice za bardzo w górze na końcu, tzn za bardzo nie w pioniePodniesienie powinno być albo w poziomie albo 1% w górę od strony napęduJa zawsze montuję poziomo i takiego zjawiska nie ma. Bez napędu ze skrajnego otwarcia bramy lekko się cofa ale sama się nie zamyka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rustin 25.03.2015 21:44 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Marca 2015 Ale przez to że źle wyregulowane sprężyno to co ? Bo zadałem kilka pytań Możesz odpowiedzieć na wszystkie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nikt ważny 25.03.2015 21:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Marca 2015 (edytowane) Jeżeli pociągnę sznurek aby rozłączyć napęd ,brama idzie leciutko do góry, ale jak dojdzie do końca i ją puszczę to zsuwa się i jeżeli jej lekko nie przytrzymam to się całkiem zamknie i przy tym porządnie uderza w podłogę. Takie zachowanie sugerowałoby że sprężyny są za słabo naciągnięte, ale....(dalej w tekście) Czy nie powinna na końcu jakoś się sama wyhamować aby delikatnie doszła do podłoża ? Nie, przy sterowaniu ręcznym Druga kwestia to czy jeżeli podniosę ją do samej góry i puszczę to nie powinna tak zostać tylko zsuwa się i opada z powrotem? Aby się nie zamknęła tylko pozostała otwarta muszę ją przytrzymać, wtedy opuści się ok 20-30cm i się zatrzyma.to co w odpowiedzi na pierwszy tekst i uzupełnienie - gdy prowadnica za z dużym spadkiem w stronę bramy realnie nie sposób dokładnie wyregulować bramy i jak już nabierze pędu to się zamknie ale powinna od razu "odbić się" i przyjąć pozycje w połowie wysokości bramy Jeżeli jest rozłączony napęd i ją zamknę ręcznie to zabezpieczenie się nie za pstryknie aby połączyła się z napędem i nie dało się jej podnieść. Dopiero jak wezmę włączę aby brama się podniosła to silnik podciągnie i wtedy pstryknie i brama idzie w górę. słabo się starasz, na pewno znajdziesz punkt kiedy zaskoczy Brama powinna mieć naciagi wyregulowane tak, że z pozycji zamkniecia czy otwarcia powinna się samoczynnieustabilizować w połowie wysokości prześwitu Edytowane 25 Marca 2015 przez nikt ważny Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rustin 26.03.2015 07:28 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Marca 2015 Czyli przy rozłączonym napędzie jeżeli brama się zamyka , uderzy od podłoże to powinna się odbić i podnieść do połowy ? U mnie tak nie ma. Właśnie nie aby za pstryknęło o zabezpieczenie to brakuje ok 1-2cm a brama już niżej nie pójdzie bo dochodzi do końca. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nikt ważny 26.03.2015 07:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Marca 2015 dlaczego nie zaskakuje. Bo wykonawca jak widzę dobrze ustawił krańcówkę, by dociskała panele do dołu i dlatego musisz jeszcze docisnąć bramę w dólWezwij go i niech wyreguluje pod Twe dyktando Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rustin 26.03.2015 09:47 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Marca 2015 Nie chodzi o żadne widzi mi się Nie miałem nigdy styczności z takimi bramami i tylko pytam czy tak ma być. Tak mi właśnie powiedział, że nie zaskakuje ręcznie nawet po dociśnięciu bramy aby mechanizm dociskał porządnie w dół i dopiero zaskoczy jak się włączy napęd. Czyli tak jest dobrze ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nikt ważny 26.03.2015 09:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Marca 2015 moim zdaniem tak, sam zresztą podobnie reguluję krańcówki by brama była dociskana w dół i górą Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rustin 26.03.2015 11:23 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Marca 2015 A jak jest ręcznie opuszczana to powinna się odbić do połowy wysokości i zatrzymać ? Czytałem coś o jakiś hamulcach aby nie opadała gdy się podniesie ręcznie ale nie bardzo wiem o co chodzi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nikt ważny 26.03.2015 11:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Marca 2015 A jak jest ręcznie opuszczana to powinna się odbić do połowy wysokości i zatrzymać ?tak, mniej więcej w połowie wysokości powinna się ustabilizować, wtedy naciągi wyregulowane są prawidłowo Prawidłowo wyregulowaną z pozycji środkowej opuszczasz w dół ręcznie i blokujesz ryglem, jak nie zablokujesz znów ci się podniesie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rustin 27.03.2015 12:44 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Marca 2015 To tak nie mam, że się podniesie. Czy w jakiś prosty sposób mogę sam to wyregulować? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nikt ważny 27.03.2015 19:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Marca 2015 wezwij na wszelki wypadek sprzedawcę, w końcu za to mu zapłaciłeś. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bwojtek 27.03.2015 19:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Marca 2015 tak, mniej więcej w połowie wysokości powinna się ustabilizować, wtedy naciągi wyregulowane są prawidłowo Tu się mogę z grubsza zgodzić (ale nie może następować samoczynne zatrzymanie podczas opuszcania bramy). Prawidłowo wyregulowaną z pozycji środkowej opuszczasz w dół ręcznie i blokujesz ryglem, jak nie zablokujesz znów ci się podniesie Ale tutaj już nie. Taka regulacja (samoczynne otwieranie) jest nieprawidłowa. Jeżeli tak regulujesz bramy to robisz to źle. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nikt ważny 27.03.2015 20:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Marca 2015 (edytowane) a to ciekawe bwojtku, zupełnie inaczej mnie szkolono w Krispolu. Brama opuszczona lekko ruszona ma się podnieść sama do połowy wysokosci Edytowane 27 Marca 2015 przez nikt ważny Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bwojtek 28.03.2015 06:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Marca 2015 a to ciekawe bwojtku, zupełnie inaczej mnie szkolono w Krispolu. Brama opuszczona lekko ruszona ma się podnieść sama do połowy wysokosci Zerknij do np tej instrukcji: http://images70.fotosik.pl/747/b6774232fbe9f37cm.jpg Wcześniej pisałeś, że jak nie zablokujesz bramy ryglem to samoczynnie się otworzy do połowy. blokujesz ryglem, jak nie zablokujesz znów ci się podniesie To nie jest prawidłowa regulacja bramy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pawel2905 28.03.2015 06:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Marca 2015 a to ciekawe bwojtku, zupełnie inaczej mnie szkolono w Krispolu. Brama opuszczona lekko ruszona ma się podnieść sama do połowy wysokosci a mnie uczono jeszcze inaczej w wisniowskim ze brama po zatrzymaniu na kazdym przełamaniu ma się ani nie zamykać ani podnosić wyzej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
finlandia 28.03.2015 10:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Marca 2015 a mnie uczono jeszcze inaczej w wisniowskim ze brama po zatrzymaniu na kazdym przełamaniu ma się ani nie zamykać ani podnosić wyzej No i co z tego założenia będzie, jeśli po ustawieniu montażowym na prowadnice dojdzie kurz, piach, zaschnięta zaprawa itp.. ? Tak pytam retorycznie:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rustin 28.03.2015 12:10 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Marca 2015 finlandia czyli wygląda , że u mnie jest ok ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
finlandia 28.03.2015 12:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Marca 2015 Nie, koledzy już powiedzieli trafne uwagi. Brama jednak nie powinna opadać. To że z czasem może zacząć wyhamowywać o brud to nie pocieszenie - teraz może komuś zrobić krzywdę, bo jednak trochę waży. Zadzwoń do monterów/ sprzedawcy i powiedz w czym rzecz - że sama dość szybko opada. Myślę że nie powinien robić problemu z regulacją, tym bardziej że to nie jest jakaś podstawowa czynność (jak smarowanie) którą się robi w ramach codziennego użytkowania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rustin 28.03.2015 14:11 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Marca 2015 Czyli z tych pytań co zadałem wszystko jest ok oprócz tego opadania ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts