mnocon 26.03.2015 09:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Marca 2015 Witam Zastanawiam jak ocieplacie takie coś ? Nad 2 kondygnacją zrobiliśmy pełny strop żelbetowy, w projekcie był tylko wieniec. Chcemy ocieplić ten żelbet od góry styropianem - 2x10 cm docelowo może jeszcze +10 cm Czy na beton dawać folie paroizolacyjną i na nią styropian ? co na styropian ? strych jest tylko jako rewizja, nic tam nie będzie docelowo chcemy w połowie położyć płyty OSB. Zostawić styropian goły od góry czy może go przykryć np folią aluminiowa - taka jak na poddasze ? dziękuje za wszystkie sugestie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
מרכבה 26.03.2015 09:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Marca 2015 Można pod styropian folię dać, jak najbardziej...siatka i klej na wierzch styropianu i ruszać z koksem .. w tym roku o ile starczy czasu u rodziców na strop pójdzie 50cm grafitowego lub ekwiwalent w białym .. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mnocon 26.03.2015 10:11 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Marca 2015 (edytowane) מרכבה brałem te to pod uwagę wcześniej, tylko tam jest strasznie nisko. Dlatego szukam jakiegoś łatwiejsze rozwiązania najlepsze płyty OSB - ale: wyższy koszt, dodatkowa waga na stropie, docinanie kolo belek itp na styropian lepiej warstwa paroprzepuszczalna czy paroszczelna ? taki siatka z kelej to jest paroszczelna ? Edytowane 26 Marca 2015 przez mnocon Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_olo_ 26.03.2015 11:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Marca 2015 A po co chcesz coś dawać na styropian ? Ja bym nic nie dawał, ewentualnie folią przykrył na wypadek gdyby dach przeciekł, a płyty OSB tylko tam, gdzie chcesz lub musisz się poruszać, np od wyłazu na strych do wyłazu na dach o ile takie masz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mnocon 26.03.2015 11:58 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Marca 2015 nie mam wyłazu, komina itp dlatego pomysł z folią, + 2 plyty zeby jakos tam wejsc Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_olo_ 26.03.2015 12:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Marca 2015 Skoro nie ma wyłazu i komina to po cóż chcesz tam wchodzić pod dach ? Jeżeli tylko kontrolnie to mogą być te płyty, przecież to tylko po to by nie uszkodzić styropianu i folii.Z tą folią pod styropianem to nie wiem czy taki dobry pomysł, ja bym dał tylko na wierzch. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DSQ 26.03.2015 14:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Marca 2015 Skoro nie ma wyłazu i komina to po cóż chcesz tam wchodzić pod dach ? Jeżeli tylko kontrolnie to mogą być te płyty, przecież to tylko po to by nie uszkodzić styropianu i folii. Z tą folią pod styropianem to nie wiem czy taki dobry pomysł, ja bym dał tylko na wierzch. Folia albo w ogóle, ale jak już to pod styropianem jako paroizolacja. Jeżeli damy (też) na górę, to zamkniemy parę w styropianie, która ma wszelkie szanse się skondensować. W ścianie zewnętrznej docieplonej też jest taki sam układ i bez folii się obywa, ale z izolacją termiczną jest zasada, że im mniej pary się dostaje tym lepiej. Jeżeli tam się ma wchodzić tylko okazyjnie, to zakładając że nie ma światła, nie trzeba styropianu niczym zakrywać. Tylko przylepić do stropu, żeby się nie ruszał. Na styropian (twardszy, EPS 100) rozłożyłbym luzem płyty OSB 12 mm, żeby się dało po tym chodzić bez wgniatania butami styropianu. Będzie tanio i dobrze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
TomekB. 26.03.2015 18:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Marca 2015 A może zamiast drogiej płyty OSB użyć płyty pilsniowej.. powinno być taniej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mnocon 30.03.2015 12:18 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Marca 2015 ok, dam folie na beton, pozniej styropian i narazie tyle dzieki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts