Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Czym przykleić kątownik plastikowy?

Recommended Posts

Szukam informacji, czym można przykleić plastikowy kątownik-narożnik do ściany (zwykła ściana pomalowana farbą)? Kupiłam kątowniki i klej w Leroy-Merlin, jednak okazało się, że "fachowiec" z Leroya doradził mi zupełnie nieodpowiedni klej - taki do fug, łazienek itp., który tego typu materiałów nie klei (prawdopodobnie), w dodatku ma tak długi okres wiązania, że nie nadaje się do tego (24-48 godzin - nie wyobrażam sobie czym mogłabym taki kątownik podeprzeć na długości 2 metry wzwyż i to mocno, żeby nie odstawał, dopóki klej nie zwiąże. Szukam więc kleju, który po pierwsze sklei te materiały, po drugie robi to na tyle szybko, że nie wymaga mocnego dociskania przez długi czas.

Dodatkowo mam pytanie, czy jest jakiś rozpuszczalnik, którym bym mogła zmyć ten lepki klej z kątownika, bo uniwersalny niestety zmywa też nadrukowane na nim wzorki... Jak się nie uda, to albo będę musiała kleić na ten klej albo kupić nowy kątownik.

Ja niestety jestem kompletnym laikiem, jeśli chodzi o sprawy remontowe i kompletnie nie mam się kogo poradzić... Wydawałoby się, że przyklejenie głupiego kątownika do ściany to nie będzie jakieś trudne zadanie...