Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

ile kosztuje piec na gaz?

busiarz

Recommended Posts

Tak jak w temacie co musze kupic aby ogrzać dom gazem + obecnym piecem na węgiel

czy kupuje się jakies urządzenie? Czy można zastosować sam palnik w obecnym piecu

Piec mam z 2 drzwiczkami i popielnikiem na węgiel z pompą obiegową

do tego bojler którego tez chcialbym ogrzać gazem a nie palac w piecu

Pytasz o to samo w dwóch miejscach.

Kocioł 2-funcyjny można podłaczyć tylko pod bojler.

Kotły jedno i dwufunkcyjne różnią się konstrukcją i i stąd inne ceny. Bardziej prawidłowy podział to kotły z zamknietą i otwartą komorą spalania. Poczytaj na ten temat.

Już Ci napisałem. Masz bojler z zamontowaną grzałką elektryczną. Przejdź na taryfę G12 wówczas podgrzejesz wodę w bojlerze w cenie poronywalnej z gazem ziemnym, a tym samym unikniesz inwestycji w kocioł gazowy, prawdopodobnie przeróbek instalacji gazowej /projekt, + pozwolenie na budowę/.

Pytasz o to samo w dwóch miejscach.

Kocioł 2-funcyjny można podłaczyć tylko pod bojler.

Kotły jedno i dwufunkcyjne różnią się konstrukcją i i stąd inne ceny. Bardziej prawidłowy podział to kotły z zamknietą i otwartą komorą spalania. Poczytaj na ten temat.

Już Ci napisałem. Masz bojler z zamontowaną grzałką elektryczną. Przejdź na taryfę G12 wówczas podgrzejesz wodę w bojlerze w cenie poronywalnej z gazem ziemnym, a tym samym unikniesz inwestycji w kocioł gazowy, prawdopodobnie przeróbek instalacji gazowej /projekt, + pozwolenie na budowę/.

serdecznie dziękuję ale dlaczego kotły 2 fun są z reguły tańsze? Czyli tego podgrzewacza przepływowego nie trzeba wykorzystywać?

Sęk w tym że ja chciałem zamontować taki kocioł bo mam już gaz w piwnicy i chciałbym mieć możliwość podgrzewania całego domu na gaz.

Czyli musze kupić kocioł na gaz a nie da rady kupić np podgrzewacza wody przepływowego typu junkers i go zastosować do podgrzewania bojleru oraz co? Te urządzenia są najtańsze.

A wyjaśni mi któryś z panów dlaczego obecnie nie mogę podgrzać pieciem na węgiel samego bojlera bo zawsze mam grzejniki gorące. Mimo zakręcenia rury na co.

A jak zamknę w bojlerze dolną rurę idącą na co to sie woda gotuje w piecu. Coś jest skopane?

Żeby podgrzać bojler musi woda iść do bojlera i z powrotem do pieca? OD pieca mogę zakręcić na CO idzie do bojlera ale potem jest zawór gdzie woda wraca z bojlera do CO i jak go zakręcę do woda w piecu 100st ma i bojler zimny.

1. Masz coś skopane. Zamieść jakis schemat, a przynajmniej zdjęcia z opisem co jest co.

2. Aby zainstalować kocioł na gaz musisz wystąpić o pozwolenie na budowę, Co na to kominiarz, co z kominem do kotła gazowego, kocioł gazowy nie może być zainstalowany w tym samym pomieszczeniu razem z kotłem na paliwo stałe.

3. Po raz trzeci. Jeśli masz zainstalowaną grzałkę w boilerze przejdź na taryfę G12. Bez inwestycji, bez pozwoleń, bez kosztów. Eksploatacyjnie to samo co gaz, a nawet może wyjść taniej w zależności od lokalnej taryfy.

4. Za dużo kombinujesz. Wezwij kumatego hydraulika, niech obejrzy instalację.

Edytowane przez Greengaz
na paliwo stałe

Użyłem skrótu myślowego. Kocioł można zamontować na zgłoszenie. Przerobienie instalacji gazowej np. pociagnięcie z kuchni do kotłowni w piwnicy wymaga pozwolenia na budowę.

Tym samym samo zamontowanie kotła nie załatwia sprawy. O przebiegu instalacji w domu busiarza nic nie wiemy, a z pomysłów tutaj prezentowanych

/wstawienie palnika gazowego do kotła na paliwo stałe/ jestem pełen obaw co do jego ewentualnych realizacji.