busiarz 26.03.2015 15:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Marca 2015 Tak jak w temacie co musze kupic aby ogrzać dom gazem + obecnym piecem na węgielczy kupuje się jakies urządzenie? Czy można zastosować sam palnik w obecnym piecuPiec mam z 2 drzwiczkami i popielnikiem na węgiel z pompą obiegowądo tego bojler którego tez chcialbym ogrzać gazem a nie palac w piecu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
busiarz 27.03.2015 06:15 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Marca 2015 troszke czytalem czemu 2 fun jest tanszy od 1 funczy w 2funk mozna nie korzystac z wody przeplywowej a podłączyc pod bojler? Czy zwykły junkers albo jakis palnik wbudowany do pieca podgrzeje mi co? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Greengaz 27.03.2015 07:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Marca 2015 Pytasz o to samo w dwóch miejscach.Kocioł 2-funcyjny można podłaczyć tylko pod bojler.Kotły jedno i dwufunkcyjne różnią się konstrukcją i i stąd inne ceny. Bardziej prawidłowy podział to kotły z zamknietą i otwartą komorą spalania. Poczytaj na ten temat.Już Ci napisałem. Masz bojler z zamontowaną grzałką elektryczną. Przejdź na taryfę G12 wówczas podgrzejesz wodę w bojlerze w cenie poronywalnej z gazem ziemnym, a tym samym unikniesz inwestycji w kocioł gazowy, prawdopodobnie przeróbek instalacji gazowej /projekt, + pozwolenie na budowę/. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BrodowskiG 27.03.2015 08:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Marca 2015 gościu sobie kpi a Ty się angażujesz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Greengaz 27.03.2015 08:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Marca 2015 Różni inwestorzy tu się trafiają, ale chyba masz rację. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
busiarz 27.03.2015 10:23 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Marca 2015 Pytasz o to samo w dwóch miejscach. Kocioł 2-funcyjny można podłaczyć tylko pod bojler. Kotły jedno i dwufunkcyjne różnią się konstrukcją i i stąd inne ceny. Bardziej prawidłowy podział to kotły z zamknietą i otwartą komorą spalania. Poczytaj na ten temat. Już Ci napisałem. Masz bojler z zamontowaną grzałką elektryczną. Przejdź na taryfę G12 wówczas podgrzejesz wodę w bojlerze w cenie poronywalnej z gazem ziemnym, a tym samym unikniesz inwestycji w kocioł gazowy, prawdopodobnie przeróbek instalacji gazowej /projekt, + pozwolenie na budowę/. serdecznie dziękuję ale dlaczego kotły 2 fun są z reguły tańsze? Czyli tego podgrzewacza przepływowego nie trzeba wykorzystywać? Sęk w tym że ja chciałem zamontować taki kocioł bo mam już gaz w piwnicy i chciałbym mieć możliwość podgrzewania całego domu na gaz. Czyli musze kupić kocioł na gaz a nie da rady kupić np podgrzewacza wody przepływowego typu junkers i go zastosować do podgrzewania bojleru oraz co? Te urządzenia są najtańsze. A wyjaśni mi któryś z panów dlaczego obecnie nie mogę podgrzać pieciem na węgiel samego bojlera bo zawsze mam grzejniki gorące. Mimo zakręcenia rury na co. A jak zamknę w bojlerze dolną rurę idącą na co to sie woda gotuje w piecu. Coś jest skopane? Żeby podgrzać bojler musi woda iść do bojlera i z powrotem do pieca? OD pieca mogę zakręcić na CO idzie do bojlera ale potem jest zawór gdzie woda wraca z bojlera do CO i jak go zakręcę do woda w piecu 100st ma i bojler zimny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Greengaz 27.03.2015 10:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Marca 2015 (edytowane) 1. Masz coś skopane. Zamieść jakis schemat, a przynajmniej zdjęcia z opisem co jest co.2. Aby zainstalować kocioł na gaz musisz wystąpić o pozwolenie na budowę, Co na to kominiarz, co z kominem do kotła gazowego, kocioł gazowy nie może być zainstalowany w tym samym pomieszczeniu razem z kotłem na paliwo stałe.3. Po raz trzeci. Jeśli masz zainstalowaną grzałkę w boilerze przejdź na taryfę G12. Bez inwestycji, bez pozwoleń, bez kosztów. Eksploatacyjnie to samo co gaz, a nawet może wyjść taniej w zależności od lokalnej taryfy.4. Za dużo kombinujesz. Wezwij kumatego hydraulika, niech obejrzy instalację. Edytowane 28 Marca 2015 przez Greengaz na paliwo stałe Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fachman19 27.03.2015 21:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Marca 2015 Aby zainstalować kocioł na gaz musisz wystąpić o pozwolenie na budowę, . Nie prawda . Pozwolenie na budowę potrzebne jest na wykonanie instalacji gazowej ,a nie montaż kotła Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
autorus 28.03.2015 05:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Marca 2015 Tez myślę ze pozwolenie nie jest konieczne a niedawno to przerabiałem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Greengaz 28.03.2015 06:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Marca 2015 Użyłem skrótu myślowego. Kocioł można zamontować na zgłoszenie. Przerobienie instalacji gazowej np. pociagnięcie z kuchni do kotłowni w piwnicy wymaga pozwolenia na budowę.Tym samym samo zamontowanie kotła nie załatwia sprawy. O przebiegu instalacji w domu busiarza nic nie wiemy, a z pomysłów tutaj prezentowanych/wstawienie palnika gazowego do kotła na paliwo stałe/ jestem pełen obaw co do jego ewentualnych realizacji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
autorus 28.03.2015 07:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Marca 2015 To tez mnie zaniepokoiło. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
busiarz 28.03.2015 09:38 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Marca 2015 opiszcie mi prosze te kotly na gazczy zwykly podgrzewacz wody też moze mi dom ogrzać? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Greengaz 28.03.2015 10:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Marca 2015 Zanim zaczniesz myśleć o ogrzewaniu gazem na poczatek odpowiedz sobie na pytania. Gdzie chcesz umieścić kocioł na gaz, czy masz instalację gazową, czy masz oddzielny komin i wentylację.Wybór kotła jest najmniejszym problemem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
busiarz 28.03.2015 14:13 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Marca 2015 wszystko mam2 kominy nie wyprowadzone no najlepiej tam gdzie piec a jak nie to 4 pomieszczenia mam jeszcze w piwnicy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
busiarz 28.03.2015 18:16 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Marca 2015 tylko mnie to ciekawiczemu te piece są tak cholernie drogieno nie 6k co na eko ale nadal duza kasatylko czemu 2 funkcyjne są juz od 1500 a 1 nawet za 10k 1 funkcyjne drozsze? To nawet aby sam bojler podgrzewac musialbym kupic piec gazowy bo podgrzewacz wody nie da rady? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Greengaz 28.03.2015 19:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Marca 2015 Polecam https://www.google.pl/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zdun Darek B 29.03.2015 08:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Marca 2015 Ponieważ 2 funkcyjne maja ostatnio zła prasę ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
busiarz 29.03.2015 10:13 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Marca 2015 czyli nikt mi nie pomoze? nie rozumiem jak moze kosztować piec 1500 to i to dla mnie duzo a jednofukcnyjny 12000 ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Greengaz 29.03.2015 11:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Marca 2015 Możesz kupić malucha w cenie złomu lub Benteya za 500 000 zł, szynkę w Biedronce za 16 zł/kg lub w Almie za 80 zł/kg. Masz wybór.Kto nie ma kasy na malucha lub szynkę z Biedronki bierze kredyt lub obchodzi się smakiem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
busiarz 29.03.2015 12:05 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Marca 2015 ale podgrzewacz wody przeplywowej nie podgrzeje mi bojlera? Bo nikt mi tego nie wyjaśnił/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts