Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

ile kosztuje piec na gaz?

busiarz

Recommended Posts

Podgrzewacz wody przepływowej jak sama nazwa wskazuje podgrzewa wodę tylko podczas jej przepływy (odkręcony kurek z wodą = spadek ciśnienia w rurach = załączenie termy gazowej przepływowej.). Bojler nie zmienia ciśnienia w rurach stąd przepływowy ogrzewacz się nie załączy i nie nagrzeje wody w zbiorniku.

Tutaj trzeba zupełnie innego systemu sterowania ogrzewaczem i pompę obiegową - wymuszającą przepływ wody.

czyli Greenzaz wyjaśnij mi czy ja potrzebuje prawdziwy kocioł gazowy aby jedynie podgrzać sam bojler? Czy jest jakiś podgrzewacz wody do bojlera?

I wyjaśnij mi prosze czym się rózni byle jaki kocioł za 1000zł czy 1,5k przeważnie to są 2 funkcyjne od jakiegos za 5-10k przeważnie to są 1 funkcyjne tylko mocą czy jeszcze czyms? Nawet te tanie kotły mają zapalarkę automatyczna i moc sporą.

Użyłem skrótu myślowego. Kocioł można zamontować na zgłoszenie. Przerobienie instalacji gazowej np. pociagnięcie z kuchni do kotłowni w piwnicy wymaga pozwolenia na budowę..

Nie w Polsce. Tutaj kocioł jest elementem instalacji gazowej. Pewnie, że można go powiesić na ścianie (bez instalacji gazowej) bez żadnej biurokracji, ale np. wymienić na inny model trzeba już na PnB.

Wymiana kotła jest na zgłoszenie.

Przeróbka instalacji gazowej jest na pozwolenie /jasne, że z kotłem/, modernizacja instalacji /wymiana/ na zgłoszenie.

Nic nie wiemy co i gdzie busiarz ma zamontowane, jakie ma pozwolenia. Gdzie i co chce montować.

Robi sobie jaja dopytując w koło Macieju o to samo

Nie w Polsce. Tutaj kocioł jest elementem instalacji gazowej. Pewnie, że można go powiesić na ścianie (bez instalacji gazowej) bez żadnej biurokracji, ale np. wymienić na inny model trzeba już na PnB.

Witam kolego mam pytanie. Czy wymieniając przepływowy podgrzewacz gazowy zwany potocznie "junkersem" trzeba załatwiać jakieś pozwolenia, złoszenia czy inne papiery?

Czy wymieniając przepływowy podgrzewacz gazowy zwany potocznie "junkersem" trzeba załatwiać jakieś pozwolenia, złoszenia czy inne papiery?

Np. tu masz wymienione.

http://muratordom.pl/prawo/formalnosci-budowlane/z-pozwoleniem-czy-bez-lista-klopotliwych-prac-remontowo-budowlanych,132_9200.html

• 4 months później...