מרכבה 28.03.2015 17:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Marca 2015 Gość trzyma się zapisów o minimalnym poziomie posaadowienia tj. 50cm z PN. i zgodnie z PN do tego wlicza się podbudowę .. czyli mając 40cm podkładu, mamy już tylko 10cm poniżej gruntu pierwotnego, teraz jeszcze 20-30cm EPS'a /XPS'a i mamy już 20cm nad gruntem początek płyty żelbetowej .. tak to się liczy wg PN .. pytanie teraz który PN .. ważniejszyj .. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
atelega 28.03.2015 17:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Marca 2015 i zgodnie z PN do tego wlicza się podbudowę .. czyli mając 40cm podkładu, mamy już tylko 10cm poniżej gruntu pierwotnego, teraz jeszcze 20-30cm EPS'a /XPS'a i mamy już 20cm nad gruntem początek płyty żelbetowej .. tak to się liczy wg PN .. pytanie teraz który PN .. ważniejszyj ..[ATTACH=CONFIG]310448[/ATTACH] Pisz o sytuacji kolegi który pyta a nie jak Ty byś zrobił. Jego architekt nie daje xps-a pod fundament. Ten rysunek to do czego? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
מרכבה 28.03.2015 17:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Marca 2015 (edytowane) Niech przynajmniej widz co za dom Pisz o sytuacji kolegi który pyta a nie jak Ty byś zrobił. sytuacja Kolegi to jest http://www.newsweek.pl/g/i.aspx/680/0/newsweek/635407046361977413.jpg sytuacja całkowicie usuwa sens robienia płyty w takim wypadku... a co do EPS"a XPS"a jako materiału, równie dobrze można trafić na stal która strzeli, lub po czasie ulegnie korozji, lub beton z wytwórni będzie zły.. można czarnowidztwo uprawiać... Akurat mam już EPS'a w nie jednym miejscu ponad 20lat .. w tym na elewacji nie osłoniętego Edytowane 28 Marca 2015 przez מרכבה Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jajmar 28.03.2015 18:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Marca 2015 jak się dobrze przyjrzeć to zobaczysz, że w cale to nie jest trop żelbetowy, opisany jest, kreskowanie inne. Niby tak jak piszesz. Ale skoro to projekt budowlany to rodzaj stropu kierunki pracy powinny być dokładnie opisane np na schemacie konstrukcyjnym. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
szybkaosa 28.03.2015 18:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Marca 2015 Robienie w taki sposób płyty jest totalnie bez sensu, sens tylko był by pod warunkiem występowania torfu. . I gdyby był torf poniżej to rozwiązanie miałoby sens? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
מרכבה 28.03.2015 19:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Marca 2015 (edytowane) Tak, ale trzeba by było i tak rozwiązać to drugą płytę nad izolacją .. mówimy tu o Es 0,5-1,5 gdzie XPS ma 4 i trzeba by było wykonać kanapkę .. wg mnie i tak taniej niż darcie jamy na 4-5m i wymian torfu .. o ile mówimy o torfie który daje nadzieję na takie rozwiązanie.. liczenie, liczenie i liczenie .. do konkretnego zestawu obciążeń. szybkaosa podejrzewam że to dla Ciebie żadne arkana z tymi cyframi i problemami Edytowane 28 Marca 2015 przez מרכבה Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
szybkaosa 28.03.2015 21:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Marca 2015 Tak, ale trzeba by było i tak rozwiązać to drugą płytę nad izolacją .. mówimy tu o Es 0,5-1,5 gdzie XPS ma 4 i trzeba by było wykonać kanapkę .. wg mnie i tak taniej niż darcie jamy na 4-5m i wymian torfu .. o ile mówimy o torfie który daje nadzieję na takie rozwiązanie.. liczenie, liczenie i liczenie .. do konkretnego zestawu obciążeń. A jaki torf daje nadzieję na takie rozwiązanie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
מרכבה 28.03.2015 21:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Marca 2015 ten z górnego zakresu co podałem .. inaczej wychodzi okręt nie płyta Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
szybkaosa 28.03.2015 22:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Marca 2015 ten z górnego zakresu co podałem .. inaczej wychodzi okręt nie płyta I projektowałeś płyty fundamentowe posadowione na torfach, które zrealizowano? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
מרכבה 28.03.2015 22:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Marca 2015 (edytowane) I projektowałeś płyty fundamentowe posadowione na torfach, które zrealizowano? nie, http://emotikona.pl/emotikony/pic/0bicz.gif ach ty ... niedobry to jak śmiesz się odzywać .. no to po ciulu krzyczy baca wyciągając ja ja z sieczkarni .. wiesz akurat jestem dobrym obserwatorem.. akurat wiem gdzie szukać przykładów które pozwalają mi ocierać się o nonszalancję .. z punktu widzenia pewnych postaw .. na pewno nie da się tego dowiedzieć od przeciętnego projektanta .. ponieważ będzie- jak tu, z płyta bez sensem .. 60cm .. żelbetu .. gdzie ławy średnio mają 30-40cm grubości .. a tu jeszcze płyta bez izolacji pod .. Od podwórkowych graczy pobieram kubeł zimnej wody i czasem się studzę A grzebię za wiedzą u tych którzy mają umysł ściśle otwarty .. i pokazali że się da. Brak tej umiejętności .. obserwacji, kazał ludziom budować skrzydła i nimi machać ... zamiast szybowania ..z pozoru proste a jednak nie .. http://www.magnum-x.pl/files/artykuly/morze_statki_okrety/95_2014_S3/1.jpg a nie ujawniam całej potencji, ponieważ np z branży okiennej by napisali wanted zresztą już ciepło im się zrobiło jak pierwsze pakiety wędrują w XPS'a Edytowane 28 Marca 2015 przez מרכבה Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
szybkaosa 29.03.2015 11:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Marca 2015 nie A grzebię za wiedzą u tych którzy mają umysł ściśle otwarty .. i pokazali że się da. nie? http://www.picgifs.com/graphics/w/wow/graphics-wow-697250.gif Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
מרכבה 29.03.2015 12:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Marca 2015 Tzn nie się nie, czy nie tak Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MiśYogi 29.03.2015 12:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Marca 2015 Tak czy siak, obciążanie domu ponad miarę i kombinowanie, jak to potem unieść, jest głupie.Jeśli ktoś chce zrobić lepiej, to coś wymyśli, są podciągi i rigipsy, są belki ukryte, całość może się zmieścić w 12 cm i odciążyć budynek. Można też zrobić grubszą ściankę wewnątrz, jako nośną. Pewno jest wiele innych rozwiązań, ale trzeba być otwartym i zainteresowanym.A jeśli ktoś projektuje dom na torfie i ma z tym problem, to zwyczajnie mówi: ja się tego nie podejmę, niech szuka pani kogoś innego. To jest jedyne uczciwe podejście. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
מרכבה 29.03.2015 12:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Marca 2015 (edytowane) To że się da, nie znaczy że w bulu się to nie urodzi. Bez monolitycznych ścian żelbetowych, co było poruszane w innym wątku, z czego budować ściany-ani rusz. Edytowane 29 Marca 2015 przez מרכבה Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
szybkaosa 29.03.2015 13:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Marca 2015 To że się da, nie znaczy że w bulu się to nie urodzi. Bez monolitycznych ścian żelbetowych, co było poruszane w innym wątku, z czego budować ściany- ani rusz. Na torfiku powiadasz.... A co z osiadaniem, albo co z budynkiem, gdy po jakimś czasie poziom wody gruntowej znacznie się obniży? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
מרכבה 29.03.2015 13:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Marca 2015 (edytowane) Osiadanie, zależne od naprężeń wywieranych poza obszarem budynku, niczym TIR na gorącą nawierzchnię przy +35 ..w cieniu 1. Badania gruntu, dokładne, a nie gęstości itp .. = dylatometr marchettiego (DTM) np.a przy 2-2,5 m miąszości torfu to jest zabawa .. lepiej wymienić grunt lub.. Edytowane 29 Marca 2015 przez מרכבה Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nuxe 29.03.2015 13:53 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Marca 2015 Wg mnie grunt na działce jest dobry, żadnego torfu tam nie ma. Tylko piasek. W Opinii geotechnicznej mam takie zapisy: Warstwa nr IA (IB, IC) – obejmuje utwory niespoiste - piaski drobne, żółte i brązowe, od mało wilgotnych do nawodnionych, znajdujące się w stanie średnio zagęszczonym, o uogólnionym stopniu zagęszczenia ID = 0,45. (...)Z przeprowadzonych prac terenowych wynika, że warunki gruntowe w analizowanym podłożu są proste, ze względu na zaleganie jednorodnych gruntów nośnych oraz ze względu na zwierciadło wód gruntowych występujące poniżej planowanego poziomu posadowienia obiektu.W związku z powyższym, występujące warunki geotechniczne nie stwarzają utrudnień związanych z projektem oraz wykonaniem posadowienia budynku.Po wykonaniu odwiertów stwierdzono, że w badanym podłożu, do rozpoznanej głębokości, zalegają wyłącznie pakiety utworów niespoistych (piaski drobne oraz piaski średnie) w stanie średnio zagęszczonym. "Edometryczny moduł ściśliwości pierwotnej M0/n/ [kPa]: IA= 58 000, IB= 90 000, IC=58 000"."Moduł pierwotnego odkształcenia gruntu E0/n/ [kPa] IA= 44 000, IB= 74 000, 44 000". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
מרכבה 29.03.2015 13:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Marca 2015 "Edometryczny moduł ściśliwości pierwotnej M0/n/ [kPa]: IA= 58 000, IB= 90 000, IC=58 000". "Moduł pierwotnego odkształcenia gruntu E0/n/ [kPa] IA= 44 000, IB= 74 000, 44=58 000". to tym bardziej pogrąża to rozwiązanie .. my tu mówimy o 1/20 tych wartości Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
szybkaosa 29.03.2015 17:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Marca 2015 Osiadanie, zależne od naprężeń wywieranych poza obszarem budynku, niczym TIR na gorącą nawierzchnię przy +35 ..w cieniu 1. Badania gruntu, dokładne, a nie gęstości itp .. = dylatometr marchettiego (DTM) np. a przy 2-2,5 m miąszości torfu to jest zabawa .. lepiej wymienić grunt lub.. Jestem pod wrażeniem, jeszcze tylko napisz jak zabezpieczysz to torfowisko przed możliwą zmianą poziomu wody gruntowej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
מרכבה 29.03.2015 18:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Marca 2015 (edytowane) http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/8/87/Brosen_plimsoll_line_pl.svg/250px-Brosen_plimsoll_line_pl.svg.png będzie na boku fundamentu, jak się podniesie to wiadomo i ile http://www.geotekst.pl/artykuly/wypadki/dom_na_torfach mamy ciekawy przykład .. widzisz .. jeśli ciężki sprzęt nie utopił się w czasie pracy, jak widać całkiem dobrze się miał .. Edytowane 29 Marca 2015 przez מרכבה Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts