Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Płyta fundamentowa bez izolacji termicznej od spodu + Halfen

nuxe

Recommended Posts

Gość trzyma się zapisów o minimalnym poziomie posaadowienia tj. 50cm z PN.
i zgodnie z PN do tego wlicza się podbudowę ..

czyli mając 40cm podkładu, mamy już tylko 10cm poniżej gruntu pierwotnego, teraz jeszcze 20-30cm EPS'a /XPS'a i mamy już 20cm nad gruntem początek płyty żelbetowej .. tak to się liczy wg PN .. pytanie teraz który PN .. ważniejszyj ..Część1.jpg

• Odpowiedzi 62
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

i zgodnie z PN do tego wlicza się podbudowę ..

czyli mając 40cm podkładu, mamy już tylko 10cm poniżej gruntu pierwotnego, teraz jeszcze 20-30cm EPS'a /XPS'a i mamy już 20cm nad gruntem początek płyty żelbetowej .. tak to się liczy wg PN .. pytanie teraz który PN .. ważniejszyj ..[ATTACH=CONFIG]310448[/ATTACH]

Pisz o sytuacji kolegi który pyta a nie jak Ty byś zrobił. Jego architekt nie daje xps-a pod fundament.

Ten rysunek to do czego?

Niech przynajmniej widz co za dom :p

Pisz o sytuacji kolegi który pyta a nie jak Ty byś zrobił.
sytuacja Kolegi to jest

http://www.newsweek.pl/g/i.aspx/680/0/newsweek/635407046361977413.jpg

sytuacja całkowicie usuwa sens robienia płyty w takim wypadku...

a co do EPS"a XPS"a jako materiału, równie dobrze można trafić na stal która strzeli, lub po czasie ulegnie korozji, lub beton z wytwórni będzie zły..

można czarnowidztwo uprawiać...

Akurat mam już EPS'a w nie jednym miejscu ponad 20lat .. w tym na elewacji nie osłoniętego

Edytowane przez מרכבה

jak się dobrze przyjrzeć to zobaczysz, że w cale to nie jest trop żelbetowy, opisany jest, kreskowanie inne.

Niby tak jak piszesz.

Ale skoro to projekt budowlany to rodzaj stropu kierunki pracy powinny być dokładnie opisane np na schemacie konstrukcyjnym.

Tak, ale trzeba by było i tak rozwiązać to drugą płytę nad izolacją ..

mówimy tu o Es 0,5-1,5 gdzie XPS ma 4 i trzeba by było wykonać kanapkę ..

wg mnie i tak taniej niż darcie jamy na 4-5m i wymian torfu .. o ile mówimy o torfie który daje nadzieję na takie rozwiązanie..

liczenie, liczenie i liczenie .. do konkretnego zestawu obciążeń.

szybkaosa podejrzewam że to dla Ciebie żadne arkana :) z tymi cyframi i problemami :)

Edytowane przez מרכבה

Tak, ale trzeba by było i tak rozwiązać to drugą płytę nad izolacją ..

mówimy tu o Es 0,5-1,5 gdzie XPS ma 4 i trzeba by było wykonać kanapkę ..

wg mnie i tak taniej niż darcie jamy na 4-5m i wymian torfu .. o ile mówimy o torfie który daje nadzieję na takie rozwiązanie..

liczenie, liczenie i liczenie .. do konkretnego zestawu obciążeń.

A jaki torf daje nadzieję na takie rozwiązanie?

I projektowałeś płyty fundamentowe posadowione na torfach, które zrealizowano?
nie, http://emotikona.pl/emotikony/pic/0bicz.gif ach ty ... niedobry to jak śmiesz się odzywać .. :bash: no to po ciulu krzyczy baca wyciągając ja ja z sieczkarni .. wiesz akurat jestem dobrym obserwatorem.. akurat wiem gdzie szukać przykładów które pozwalają mi ocierać się o nonszalancję ..

z punktu widzenia pewnych postaw .. na pewno nie da się tego dowiedzieć od przeciętnego projektanta .. ponieważ będzie- jak tu, z płyta bez sensem ..

60cm .. żelbetu .. gdzie ławy średnio mają 30-40cm grubości .. a tu jeszcze płyta bez izolacji pod ..

Od podwórkowych graczy pobieram kubeł zimnej wody i czasem się studzę :)

A grzebię za wiedzą u tych którzy mają umysł ściśle otwarty .. i pokazali że się da.

Brak tej umiejętności .. obserwacji, kazał ludziom budować skrzydła i nimi machać ... zamiast szybowania ..z pozoru proste a jednak nie ..

http://www.magnum-x.pl/files/artykuly/morze_statki_okrety/95_2014_S3/1.jpg

a nie ujawniam całej potencji, ponieważ np z branży okiennej by napisali wanted :p

zresztą już ciepło im się zrobiło jak pierwsze pakiety wędrują w XPS'a

Edytowane przez מרכבה

Tak czy siak, obciążanie domu ponad miarę i kombinowanie, jak to potem unieść, jest głupie.

Jeśli ktoś chce zrobić lepiej, to coś wymyśli, są podciągi i rigipsy, są belki ukryte, całość może się zmieścić w 12 cm i odciążyć budynek. Można też zrobić grubszą ściankę wewnątrz, jako nośną. Pewno jest wiele innych rozwiązań, ale trzeba być otwartym i zainteresowanym.

A jeśli ktoś projektuje dom na torfie i ma z tym problem, to zwyczajnie mówi: ja się tego nie podejmę, niech szuka pani kogoś innego. To jest jedyne uczciwe podejście.

Osiadanie, zależne od naprężeń wywieranych poza obszarem budynku, niczym TIR na gorącą nawierzchnię przy +35 ..w cieniu

1. Badania gruntu, dokładne, a nie gęstości itp .. = dylatometr marchettiego (DTM) np.

a przy 2-2,5 m miąszości torfu to jest zabawa .. lepiej wymienić grunt

lub..

Edytowane przez מרכבה

Wg mnie grunt na działce jest dobry, żadnego torfu tam nie ma. Tylko piasek. W Opinii geotechnicznej mam takie zapisy:

Warstwa nr IA (IB, IC) – obejmuje utwory niespoiste - piaski drobne, żółte i brązowe, od mało wilgotnych do nawodnionych, znajdujące się w stanie średnio zagęszczonym, o uogólnionym stopniu zagęszczenia ID = 0,45. (...)

Z przeprowadzonych prac terenowych wynika, że warunki gruntowe w analizowanym podłożu są proste, ze względu na zaleganie jednorodnych gruntów nośnych oraz ze względu na zwierciadło wód gruntowych występujące poniżej planowanego poziomu posadowienia obiektu.

W związku z powyższym, występujące warunki geotechniczne nie stwarzają utrudnień związanych z projektem oraz wykonaniem posadowienia budynku.

Po wykonaniu odwiertów stwierdzono, że w badanym podłożu, do rozpoznanej głębokości, zalegają wyłącznie pakiety utworów niespoistych (piaski drobne oraz piaski średnie) w stanie średnio zagęszczonym.

"Edometryczny moduł ściśliwości pierwotnej M0/n/ [kPa]: IA= 58 000, IB= 90 000, IC=58 000".

"Moduł pierwotnego odkształcenia gruntu E0/n/ [kPa] IA= 44 000, IB= 74 000, 44 000".

Osiadanie, zależne od naprężeń wywieranych poza obszarem budynku, niczym TIR na gorącą nawierzchnię przy +35 ..w cieniu

1. Badania gruntu, dokładne, a nie gęstości itp .. = dylatometr marchettiego (DTM) np.

a przy 2-2,5 m miąszości torfu to jest zabawa .. lepiej wymienić grunt

lub..

Jestem pod wrażeniem, jeszcze tylko napisz jak zabezpieczysz to torfowisko przed możliwą zmianą poziomu wody gruntowej.

:jawdrop: http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/8/87/Brosen_plimsoll_line_pl.svg/250px-Brosen_plimsoll_line_pl.svg.png

będzie na boku fundamentu, jak się podniesie to wiadomo i ile :p

http://www.geotekst.pl/artykuly/wypadki/dom_na_torfach

mamy ciekawy przykład ..

widzisz .. jeśli ciężki sprzęt nie utopił się w czasie pracy, jak widać całkiem dobrze się miał ..

Edytowane przez מרכבה