Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

poziom wody w studzience rozprowadzającej - oczyszczalnia z drenażem rozsączającym

maro191

Recommended Posts

witam

jaki powinien być poziom wody w studzience rozdzielającej z nadbudową ? mam osadnik 2 komorowy 3 m3 wobze et-hydret z drenażem rozsączającym na pakietach.

u mnie w studzience woda jest prawie pod pokrywę - brakuje do przelania na zewnątrz z 5 cm, w wentylacji niskiej też woda stoi, 3 dni temu wypompowałem ile się dało ze studzienki, od razu spadł poziom wody w osadniku w 2 komorze, dzisiaj patrze do osadnika, woda wyszła ponad filtr i przykryła rurę odpływową, idę do studzienki, zaś tyle samo wody co ostatnio, oczyszczalnia uruchomiona koniec września 2014, już by się zapchał drenaż ? używam regularnie bio 7 entretien, myślałem, żeby użyć bio 7 drenaż udrażnianie, myślicie, że coś to da ?

Kolego, masz ewidentny problem z odpływem ścieku do części tlenowej. Prawdopodobnie jest jakiś błąd popełniony przy budowie gdyż normalnie funkcjonująca oczyszczalnia nie zakleja się po kilku miesiącach. Może zbyt mała powierzchnia rozsączania, może ciężki grunt, może poziom wody gruntowej - tutaj dużo elementów może mieć wpływ na funkcjonowanie. Ona dopiero teraz może Ci się zakleić jak będzie ciecz stała na wytworzonej błonie. Błona zgnije i stworzy się taka czarna brzydka maź, która z czasem staje się mało przepuszczalna. Zastosowanie drenaż-udrażnianie teraz nic nie da, należy poszukać przyczyny dlaczego ciecz nie odpływa. W studzience rozdzielczej nie powinno być w ogóle ścieków. Drenaż - udrażnianie stosuje się prewencyjnie i systematycznie a nie jak już mamy problem. Napisz mi coś o tych warunkach gruntowych i wielkości poletka rozsączającego

witam

jaki powinien być poziom wody w studzience rozdzielającej z nadbudową ? mam osadnik 2 komorowy 3 m3 wobze et-hydret z drenażem rozsączającym na pakietach.

u mnie w studzience woda jest prawie pod pokrywę - brakuje do przelania na zewnątrz z 5 cm, w wentylacji niskiej też woda stoi, 3 dni temu wypompowałem ile się dało ze studzienki, od razu spadł poziom wody w osadniku w 2 komorze, dzisiaj patrze do osadnika, woda wyszła ponad filtr i przykryła rurę odpływową, idę do studzienki, zaś tyle samo wody co ostatnio, oczyszczalnia uruchomiona koniec września 2014, już by się zapchał drenaż ? używam regularnie bio 7 entretien, myślałem, żeby użyć bio 7 drenaż udrażnianie, myślicie, że coś to da ?

co do warunków w dokumentacji pisze mi, że pod 30 cm warstwa gleby budują czwartorzędowe , lessopodobne, miejscami zaglinione pyły.

Co do drenażu pisze,że zastosowano 3 nitki drenażu o długości 8 metrów każda, ale jak dla mnie, że tak powiem z wizji lokalnej, od studzienki do komina napowietrzającego to tak będzie z 5,5 max 6 metrów (czyli drenażu też tyle będzie tak myślę, tak się ziemia zapadła, inna sprawa, że wąsko mi ten drenaż wygląda, jeśli są 3 trzy nitki to chyba wszystkie w kupie, a gdzie popatrzę w po necie, to odstęp jest wszędzie pomiędzy nitkami.

Będę pisał do gościa, co to montował, żeby przyjechał coś z tym zrobić, bo nie będę wypompowywał wody co 3, 4 dni.

lessopodobne, miejscami zaglinione pyły

Hint: grunt nieprzepuszczalny

zastosowano 3 nitki drenażu o długości 8 metrów każda, ale jak dla mnie, że tak powiem z wizji lokalnej, od studzienki do komina napowietrzającego to tak będzie z 5,5 max 6 metrów (czyli drenażu też tyle będzie tak myślę, tak się ziemia zapadła

Za krótki drenaż nawet jak na grunt przepuszczalny, a co dopiero na pył gliniasty.

Cześć,

Widziałem, ze jeden z kolegów już Ci odpisał. Masz trudne warunki gruntowe to po pierwsze. Pyły są bardzo niebezpieczne, przy nawilżeniu tworzą taką "papkę" i grunt staje się prawie nieprzepuszczalny. Druga sprawa to rozsączanie, wg mnie zdecydowanie za mało.

Ciekawy jestem jak zareaguje instalator, przecież po kilku miesiącach nie jest możliwe aby drenaż się zapchał, no chyba że brak jest w zbiorniku jakiegoś filtra i tłuszcze oraz wieksze elementy płynęły do rozsączania.

co do warunków w dokumentacji pisze mi, że pod 30 cm warstwa gleby budują czwartorzędowe , lessopodobne, miejscami zaglinione pyły.

Co do drenażu pisze,że zastosowano 3 nitki drenażu o długości 8 metrów każda, ale jak dla mnie, że tak powiem z wizji lokalnej, od studzienki do komina napowietrzającego to tak będzie z 5,5 max 6 metrów (czyli drenażu też tyle będzie tak myślę, tak się ziemia zapadła, inna sprawa, że wąsko mi ten drenaż wygląda, jeśli są 3 trzy nitki to chyba wszystkie w kupie, a gdzie popatrzę w po necie, to odstęp jest wszędzie pomiędzy nitkami.

Będę pisał do gościa, co to montował, żeby przyjechał coś z tym zrobić, bo nie będę wypompowywał wody co 3, 4 dni.