grzegorzbrzeczy 26.03.2015 18:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Marca 2015 Witajcie Postawiono u mnie komin 7 metrowy Schiedla na chudziaku 15 cm.Właściwie na chudziaku postawiono bloczek betonowy, taki jak na fundament i na to izolacja i komin do samej góry. Czy to wytrzyma? Czy mam rozbierać komin i w chudziaku wylewać zbrojony fundament?Wolałbym tego uniknąć, gdyż jest już komin i dach, w koło komina wszystko uszczelnione i dachówka.Dodatkowo KB mnie uspokaja, że na etapie wylewania posadzek trzeba będzie dać wzmocnienie (jakąś gruba blachę) i nie powinno się nic dziać.Czy ma ktoś podobna sytuację, ma postawiony komin bez ławy fundamentowej? Z góry dziękuję za odpowiedzi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MikeB 27.03.2015 14:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Marca 2015 Standardowe pytanie - a jak było w projekcie? Zwykle wymagane jest aby komin stał na własnym fundamencie, chudziak ciężko uznać za fundament - jak pęknie cały komin siądzie. Ryzyko jest spore bo to tylko chudziak z drugiej strony kominy systemowe są lżejsze od tych z pełnej cegły. Jeszcze są takie zmienne jak grubość chudziaka, grunt pod nim ( glina, czy piasek, czy może jeszcze coś innego). Gdyby dom miał postać w stanie surowym otwartym przez jeden sezon można zaryzykować i poczekać co się będzie działo - jeśli chcesz odraz wykańczać może lepiej nie ryzykować. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
grzegorzbrzeczy 27.03.2015 19:29 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Marca 2015 Grubość chudziaka 15cm.Pod chudziakiem był nawieziony piasek ubity zagęszczarką, niżej znajduje się glina.W projekcie jest fundament, później zostało to zmienione i fundament został skrócony (na wielkość komina i kominków wentylacyjnych).Ściany wykonywała inna ekipa i robiła wg projektu. I teraz na tym fundamencie jest ściana działowa.Na pewno nie chce rozbierać komina.Muszę znaleźć inne rozwiązanie. 1. Może jakieś grube pręty wzmacniające przy chudziaku - przewiercić bloczek na którym stoi komin i wprowadzić pręt, jednocześnie zalewając rzadkim betonem ten otwór, kolejnego dnia to samo i tak z 4 pręty wstawić - zawsze będzie to większa powierzchnia niż sam komin (40x40).2. Może warto ten komin przymocować do ścian działowych na całej wysokości (3,2m) zawsze będą lekko trzymały komin gdyby chciał się opuścić i może ta siła przyciągania była by mniejsza? Tak samo do wiązarów na dachu - jakimiś kątownikami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jajmar 27.03.2015 19:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Marca 2015 Czyli co działówka stoi na fundamencie komina a komin na chudym betonie? Rysy na ścianie kominie wystąpią na 100% kiedy , to zależy od wykonawstwa, ale mogą jutro mogę za 3 lata ale będą. Budowa bez kierownika? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Darek Volke 27.03.2015 22:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Marca 2015 A ten chudziak to z jakiego betonu? bo ja mam chudziaka z B15 czyli beton konstrukcyjny, bo miałem lać B10 ale różnica w cenie była 5 złoty więc wylałem B15 i mogę spokojnie działówki z Silki stawiać bez obawy że się coś za zarysuje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jajmar 27.03.2015 22:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Marca 2015 A ten chudziak to z jakiego betonu? bo ja mam chudziaka z B15 czyli beton konstrukcyjny, bo miałem lać B10 ale różnica w cenie była 5 złoty więc wylałem B15 i mogę spokojnie działówki z Silki stawiać bez obawy że się coś za zarysuje Takie cuda to tylko w erze Beton może i konstrukcyjny ale bez zbrojenia tyle samo wart (na rysy i pekanie ) co ta tańsza dziesiątka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Darek Volke 27.03.2015 22:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Marca 2015 Raczej chodziło mi o działówki, pod kominem mam normalny fundament Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jajmar 27.03.2015 22:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Marca 2015 Raczej chodziło mi o działówki, pod kominem mam normalny fundament A wątek jest o działówkach czy o kominach ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Darek Volke 28.03.2015 07:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Marca 2015 Jedno jak i drugie stoi na chudziaku więc wątek identyczny Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jajmar 28.03.2015 09:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Marca 2015 Jedno jak i drugie stoi na chudziaku więc wątek identyczny Uparty jesteś ale nie masz racji. Działówka ma ~2,5-2,7m wys i obciąża podłoże liniowo, komin w wątku ma 7 metrów wysokości i obciąża podłoże punktowo. To spora różnica. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Darek Volke 28.03.2015 10:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Marca 2015 Zgadza się przyznaję rację Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Adam626 28.03.2015 21:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Marca 2015 Powinien stać w miejscu w którym są ławy i fundament. Czy wytrzyma bez? Bloczek pewnie waży 20kg i ma 33cm. 1 Metr = 60kg. 7m - 420kg. A jest tez pewnie sklejony do ściany która moze przejąć czesc obciażeń. IMHO błąd budowlany ale powinno wytrzymać o ile piach jest zagęszczony. Natomiast skoro wykonawca coś takiego zrobił to raczej ciężko wierzyć że coś tam jest dobrze zrobione. KB i ekipa raczej się nie nadają Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kominki Piotr Batura 29.03.2015 07:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Marca 2015 Zamiast prętów, podetnij pod kątem bloczek na którym stoi komin , tak że stworzy klin. Z trzech stron wystarczy, jak z czwartej nie ma dojścia. Ten klin oprzyj na wylewce wokół. Wylewkę zrób z żelbetu. Wykonanie, solidność, wielkość i zbrojenie tego żelbetu skonsultuj z jakimś architektem - konstruktorem. Pomysły kierownika budowy sobie odpuść, bo nie powinien do tego dopuścić, więc przestał być wiarygodny....Są jeszcze inne sposoby, które konstruktor powinien znać... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
grzegorzbrzeczy 29.03.2015 07:49 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Marca 2015 (edytowane) Zgadza się, piach był zagęszczany, poniżej jest glina.Wykonywały to 2 różne ekipy i stąd to niedopilnowanie.Ława podobno jest pod kominem, ale fundament i zbrojenie już nie.Będę musiał zrobić głęboki odwiert żeby to sprawdzić.Ława jest długości 190cm (i nad tym znajduje się komin), a fundament 80cm ( i tutaj już komin nie stoi, tylko kominki wentylacyjne i ściana). Teraz szukanie winnych niewiele da, trzeba działać zanim prace pójdą dalej i naprawa tego pochłonie większe koszty. Dzięki za odpowiedzi. Edytowane 29 Marca 2015 przez grzegorzbrzeczy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts