Yorey 26.03.2015 20:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Marca 2015 czy jak kto woli - żywotnika zachodniego. Plan jest taki, by wykonać z onego żywopłot. Zamierzam nabyć sadzonki o wysokości około 120-140cm. Rozumiem, że by było OK kopię dołek w odległości ok. 50cm od ogrodzenia i 80cm od poprzedniego dołka, który będzie 3 razy głębszy niż pecyna z korzeniami rośliny, na spód daję coś żyznego - pytanie: co? W marketach sprzedają spec ziemię do iglaków, uniwersalną, torf taki i owaki, ale co wybrać...? Potem - jak rozumiem, trzeba obsypać to korą i regularnie podlewać (rzadko, acz obficie...?? - jak to ogarnąć nawodnieniem kropelkowym??) Zweryfikujcie, proszę, mój tok myślenia i rozwiejcie wątpliwości.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wiesiek6308 26.03.2015 21:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Marca 2015 Na działce rekreacyjnej sadziłem bez jakiegokolwiek podkładu. Ziemia też była jałowa, sucha. Tylko po zasadzeniu przez kilka dni trzeba dobrze podlewać i po wykopaniu dołka najlepiej wlać wiaderko wody przez zasadzeniem .Kora jedynie trochę podtrzyma wilgoć poprzez blokadę odparowania i oczywiście dla oka ładnie wygląda. Takie iglaki nie mają dużych wymagań ale uwaga piesek może podlać i będzie wysychać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Yorey 27.03.2015 20:09 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Marca 2015 szpec, który mi to sprzedawał polecił mi spec podkład do iglaków, który mam zmieszać z ziemią... Jutro ruszam z tematem, pełen wiary w sukces przedsięwzięcia:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wiesiek6308 29.03.2015 19:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Marca 2015 Wiesz takie szpece muszą jeszcze na tym zarobić. Te szmaragdowe nie mają dużych wymagań. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts