Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Samorobione inteligentne instalacje

Recommended Posts

Panowie jak zrobić czujnik zalania? Wiem, że to zwykła sonda zwierana przez wodę i wyprowadzany jest sygnał na sterownik, ale nie o taką czujkę mi chodzi.

Czy stosuje się elektrozawory odcinające po jednorazowym wypuszczeniu jakiejś porcji wody? Podlewanie ogródka będę robił z pompy w studni, więc mógłbym pomyśleć o tym, aby wypływ np. 200L wody czujnik interpretował jako pęknięcie węża, albo inna awaria, albo w końcu zostawienie odkręconego kranu. Mam jednak wątpliwości odnośnie sensu, a wymagałoby to zastosowania dosyć kosztownego elektrozaworu.

Czy ktoś z Was tego próbował?

• Odpowiedzi 179
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Kolego przy 12V to już prawie 4A, przy 230V to tylko 0,2A - a to spora różnica, dlatego też nie zakłada się wyłączników po stronie wtórnej takiej instalacji.

To trochę niepoważne, aby zwarcać uwagę w tej kwestii komuś kto studiował elektronikę, położył 800m kabli od monitoringu i buduje ID z pomocą chińskiej myśli technicznej. Dodatkowo swoją wiedzę opiera na wierze w to co napisał chińczyk, a nie na pomiarach.

Ja mam niezły ubaw.

Kolego przy 12V to już prawie 4A, przy 230V to tylko 0,2A - a to spora różnica, dlatego też nie zakłada się wyłączników po stronie wtórnej takiej instalacji.

Ale to LEDy na 230V. W ogóle nie zamierzam robić 12V, o czym już wspominałem - najwyżej jako napięcie na łącznikach może kiedyś w przyszłości. Być może zdarzy się transformator na LEDy w szafkach kuchennych, ale będę się starał tego uniknąć.

To trochę niepoważne, aby zwarcać uwagę w tej kwestii komuś kto studiował elektronikę, położył 800m kabli od monitoringu i buduje ID z pomocą chińskiej myśli technicznej. Dodatkowo swoją wiedzę opiera na wierze w to co napisał chińczyk, a nie na pomiarach.

Ja mam niezły ubaw.

Mylą ci się rozmówcy. Szwankują dendryty?

O matko boska! lub O ja pierd*le!

O ja pierd*le, ale w końcu mówiłem, że będzie ciekawie.

O ja pierd*le i już jest ciekawie.

Mylisz się, bo to pierdolenie ciekawe jest tylko dla ciebie. Inni patrzą na żałosne porykiwania jaskiniowca, który próbuje zainteresować swoją mądrością innych, ale jak do tej pory to twoje pierdolenie jest bezowocne. Żeby nie powiedzieć bezpłodne...

Przemku nie warto nawet na tego "kolegę" zwracać uwagi.

Ignorujmy go to mu się znudzi.

Z tym przepływomierzem to dla mnie też ciekawa sprawa.

Jak tanio zmierzyć jakiś zadany przepływ wody i wygenerować sobie impuls do sterownika.

Może ktoś wie?

Wodomierzem? Ja mierzę z dokładnością co do litra, więcej mi nie było trzeba

Aż takie proste...

http://allegro.pl/wodomierze-wodomierz-1-2-z-nadajnikiem-impulsow-i5208389619.html

Nie spodziewałem się. Dla mnie wypływ powyżej 15L/min to awaria, albo jednorazowo więcej niż 200litrów. To 20 minut prysznica, tylko czy warto robić tego typu zabezpieczenia, skoro będzie czujnik zalania?

Faktycznie. Niedrogi liczniczek.

A po co? No na przykład:

- podlewanie ogródka (ma się wyłączyć po zadanej ilości litrów)

- napełnianie basenu (j.w) :)

Chociaż rzeczywiście łatwiej ten "pomiar" oprzeć po prostu na czasie, jednk to nie musi się sprawdzić bo raczej nie ma gwarancji stałego ciśnienia w sieci wodociągowej.

Odnośnie walenia w mordę ... mi szkoda rąk ;)

Edytowane przez Fan*ft

Też kombinowałem z podlewaniem, ale aptekarska dokladność nie jest tu potrzebna. Za dużo zmiennych do których trzeba było by stworzyć algorytm podlewania. Szukałem do tego jakiś podstaw teoretycznych i gotowych wzorów, ale olałem temat. Chyba lepsza jest predykcja ogrodnika i pokrętełko +/- 10% 20%. Firmowe centralki podlewania sa ładne i funkcjonalne. Do swojej zamierzam podpiąć moją automatykę między cz. deszczu a centralką żeby na podstawie pogody z internetu symulowac deszcz. No i jeszcze sterowanie woda miejska/studnia w zależności co jest podlewane i jaki stan wody w studni. Np linie kroplujące chciałem z wodociągów. Ilość wody łatwo przy stałym ciśnieniu określi przez czas.

Tylko czy to ciśnienie jest gwarantowane?

Wodociągi dają różnie. Studnia głębinowa też działa różnie choćby w zależności od pory roku.

Nie chodzi o dokładność 10-20%. Tym bym się nie przejmował ale jak roślinki przed dłuższy czas dostaną 50% mniej wody to już różnica będzie.

Temat do przemyślenia.

Przewas: W jakim celu mierzysz przepływ? Sam szukałem uzasadnienia żeby zrobić, ale nie znalazłem :)

A takie zboczenie. W domu mam praktycznie wszystko opomiarowane, od podliczników na oświetlenie, kuchnię, TV, poprzez wodę, CWU i cała resztę.

Ostatnio, spokoju nie dawał mi fakt, że 300l zbiornik CWU potrafi i zejść do zera po jednej kąpieli dzieciaków. Cóż. Śledztwo wykazało na wykresie 2 godziny w wannie i dopuszczanie wody ;) Ech, muszę szybko tą wannę automatyczną odpalić.

Do wykrywania wycieków mam czujniki zalania coś w tym stylu http://www.okazje.info.pl/okazja/dom-i-ogrod/czujka-wody-abus-hswm-10000-85-db.html

Raz, że wyje jak potępione, dwa że posiada styki, które odczytuję wejściem binarnym i odcinam zawór główny. Takie coś mam pod każdym punktem poboru wody.

Edytowane przez Przewas

W aż tak duże różnice nie wierzę. Z resztą oko ogrodnika roślinki tuczy.

Po to jest pokrętło żeby skorygować podlewanie. Szkoda czasu na detale.

Acha co do zastosowań - w zeszłym roku, wnocy (większe ciśnienie w sieci) wywaliło mi z węża końcówkę do podlewania i całą noc i kolejny dzień "podlewałem" ogród pełnym ciśnieniem. Trochę zabolało :(

Po to właśnie przed instalacją jest reduktor ciśnienia :) Zakładając ciśnienie w sieci 5Bar, ustawiasz na instalację 4Bar i wszelkie zmiany 4..5..6.. Bar Cię nie interesują

Mam ;) ale na dom. Do garażu i na podlewanie chciałem bez reduktora. Teraz mam wodomierz na odejściu na garaż i jak coś wypływa poza godzinami podlewania, to odcinam

• 2 weeks później...
  • 8 months później...

Witam

Coś temat upadł.A ja chciałem skorzystać z Waszych pomysłów, na tylko trochę inteligentny dom.Też nie chcę wydąć na to kilkudziesięciu tysięcy zł ,tylko kilka. Wiem ,że tak się da robiąc to samemu .Mi głównie chodzi o możliwość gaszenia .zapalania światła z ewentualną możliwością regulacji ich mocy,z różnych miejsc,sterowania żaluzjami ,wyłączania części gniazdek jak wychodzi się z domu. Jakieś zapalanie światła w nocy w korytarzu.Regulowanie mocy nawiewu powietrza w zależności od wilgotności i zawartości CO2 ..Automatyczne obniżanie tego nawiewu jak wychodzi się z domu.Kilka ,kilkanaście odczytów temperatury i wilgotności i możliwości ich wykorzystania np do, automatycznego podlewania złoża w GWC, Trochę tej wiedzy zostało już podane ,ale to mało. Jeżeli trzeba by napisać jakiś program ,to tylko prosty /ja się na tym nie znam ,a synowi nie chciałbym zabierać za dużo czasu/.Łączenie układów to drobnostka ,programowanie czarna magia.

Lubię się moczyć w wanie ,nawet spać /dlatego wanna będzie nie dużych rozmiarów/ i nie chcę ograniczać się z tym /dlatego będę miał bufor 2000l/ .Aby woda była cały czas ciepła trzeba ją dopuszczać, a wtedy idą jaj duże ilości .Myślałem o owinięciu wanny kablem grzejnym takim 20 kilka watów na metr ,zaizolowanie termiczne ,termostat .Zda to egzamin?

Ja do automatyki podlewania swojego ogrodu ,sadu wykorzystałem irometr kontaktowy .To takie urządzenie ,które bardzo dokładnie wskazuje,ile w ziemi jest wody, z której mogą korzystać rośliny.Działa to u mnie już 4 lata.

Miłego wieczoru J.Korona

Edytowane przez jerzyka51