iF-Jimi 19.12.2015 12:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Grudnia 2015 Odpuść sobie kolego, zainwestuj te pieniądze w porządne wykonanie instalacji elektrycznej - żona Cię nie zostawi, dom na wartości nie straci - i sam będziesz miał więcej czasu dla siebie - same plusy A przy okazji wcale nie jest powiedziane że na gotowych, dopracowanych i wypróbowanych systemach wyjdzie to drożej. Już gdzieś tu na forum wrzuciłem zdjęcie samorobionej przez studentów instalacji za grube pieniądze, która pół roku temu padła i teraz klient siedzi przy świeczkach bo musiałby wymienić wszystko na co obecnie go nie stać. A studenci już za granicą i o swojej instalacji nie chcą słyszeć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jerzyka51 19.12.2015 14:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Grudnia 2015 Witam Ja wiem to z doświadczenia ,że dobrze coś zrobione samemu nie działa gorzej niż to kupne w ładnym opakowaniu za kilka razy większą cenę .Jestem na tym forum od kilku lat i mam kilka rzeczy tymi rękami zrobionych.Może wyglądają gorzej niż te fabryczne ,ale nic nie ustępują im w działaniu ,a niekiedy i są lepsze.Nie widzę potrzeby ,żeby przepłacać za jakieś dodatkowe bajery .Mi się marzy ,nie ekstra sterowanie wszystkim z każdego miejsca w kosmosie ,tylko podstawowa instalacja sterowania światłem ,bym np, po ciemku nie musiał się kłaść do łóżka a w nocy nogami nie sprawdzał jak dotrzeć do łazienki.By w przypadku wiatrołapu i innych niektórych pomieszczeń zapalało się samo światło jak tam wchodzę.Mógł sterować roletami i automatycznie wyłączać niektóre gniazdka jak wychodzę z domu.Ma to wszystko opierać się na połączeniach kablowych.Sterowanie wentylacją mechaniczną ,buforami i temperaturą .To wszystko są, jak czytałem dosyć proste rzeczy , do których działania nie potrzeba kupować wypasionych układów, dla mnie za bajońskie sumy.Jestem też elektrykiem ,więc połączenia kabli to dal mnie codzienność ,i polutować jak trzeba też potrafię. Jak się okaże ,że trzeba będzie zastosować jakiś prosty układ sterowania ,to go wykonam a mam nadzieje ,że synowie go jakoś oprogramują jak będzie taka potrzeba. Wartość domu, też nie bardzo mnie interesuje. Buduje go, w zasadzie dla własnej satysfakcji ,że jeszcze w moim wieku można postawić na nowoczesność. A przy okazji ,nie będę musiał majątku wydawać na jego utrzymanie.Budowa tego domu ,realizacja moich marzeń, pochłania mi mój cały wolny czas,nie mam go na rozmyślania o swojej starości.Niewiele mnie interesuje, co zrobią z tym domem moi synowie ,czy któryś z nich lub ich dzieci tu zamieszka ,Chciałbym ,żeby tak było ,ale to moje marzenia tu realizuje. Nie każdy kocha wieś i chce na niej mieszkać.Jestem też elektrykiem ,więc połączenia kabli to dal mnie codzienność ,i polutować jak trzeba też potrafię. Jak się okaże ,że trzeba będzie zastosować jakiś prosty układ sterowania ,to go wykonam a mam nadzieje ,że synowie go jakoś oprogramują jak będzie taka potrzeba. Dążę do tego aby mój dom był pasywny ,przyjazny dla mnie i tani w budowie i utrzymaniu.Do tego choć trochę' inteligentny" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
iF-Jimi 19.12.2015 16:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Grudnia 2015 Hmmm..... Skoro uważasz że razem z synami potrafisz to zrobić lepiej i przy okazji zaoszczędzić trochę grosza, to pozostaje mi tylko życzyć powodzenia. Już zdecydowałeś więc nie będę cię odciągał od tego pomysłu. Jedno jest pewne. Części na twoją prywatną instalację na pewno wyjdą cię taniej niż gotowe urządzenia dostępne na rynku. Tyle że w przypadku tworzenia i produkcji części to tylko mała część kosztów. Na twoim miejscu szukałbym wsparcia na forum elektrody. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dendrytus 19.12.2015 17:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Grudnia 2015 (edytowane) Zostawcie ich, to dorośli ludzie i ich pieniądze. Ps.Zawsze będzie okazja do kupna taniego domu do remontu. Ciekawe dlaczego sami sobie nie robią cegieł czy pustaków? Edytowane 20 Grudnia 2015 przez dendrytus Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jerzyka51 19.12.2015 18:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Grudnia 2015 dendrytus Nie chcę Cię obrażać ,ale dla mnie jesteś, zerem ,uważasz że jak nie na naklejki " firma >>>>>>>" to wszystko jest złe.Na pewno mojego domu Ty nie kupisz ,nie masz takich pieniędzy.Nie obrażaj ludzi, którzy nie mają milionów ,a chcą godnie mieszkać i wszystko co możliwe robią samemu ,nawet pustaki jak jest taka potrzeba. To forum jest dla takich ludzi nie dla tych co mają miliony na kontach ,oni tu nie zaglądają.Jeżeli posty robisz takimi wpisami, to nie wiele wnosisz do tego forum.Ja nie wypowiadam się na tematy ,o których nie nam pojęcia.,wtedy pytam ,nie doradzam.Zapewniam Cię ,gdyby była taka potrzeba pytałbym się jak robić pustaki żeby mieć własny dom. Miłego wieczoru J.Korona Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
iF-Jimi 19.12.2015 20:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Grudnia 2015 jerzyka51 wiesz co jest najdroższe w inteligentnych instalacjach? Najdroższe są takie elementy jak ekrany dotykowe, panele sensorowe, różnego rodzaju zaawansowane sensory, czujniki obecności itp. Tego i tak sam nie zrobisz. A nawet jak jakimś cudem zrobisz to przy ilości potrzebnej do jednego domu będzie to koszt kilkakrotnie przewyższający wartość gotowych urządzeń o wiele lepiej dopracowanych. To co chcesz zrobić samemu to głównie tkzw. aktory, czyli moduły wyjściowe i wejściowe i jeśli ma to być system scentralizowany, a nie sądzę żebyś się porwał na system o inteligencji rozproszonej, to jeszcze centrala sterująca. I uwierz mi że urządzenia te dostępne na rynku są na tyle niedrogie że nie opłaca ci się tego robić. No chyba że orientowałeś się w niektórych urządzeniach w których lubuje się dendrytus czyli np. Gira, ABB, Jung itp. te faktycznie są trochę droższe. Więc jeżeli powodem twojej decyzji o samorobionej instalacji jest to że robisz to w ramach hobby to ok, rób może zrobisz coś nieskomplikowanego co będzie w miarę stabilne. Ale jeśli chodzi ci o koszty to myślę że nie zdajesz sobie sprawy z cen rynkowych i z kosztów które cię czekają przy testowaniu różnych swoich rozwiązań. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marian_D 19.12.2015 22:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Grudnia 2015 (edytowane) Piszesz że chcesz wydać kilka tysięcy a do tego wymieniasz w sumie kilka funkcjonalności bez żadnych fajerwerków. Ceny systemów mocno spadły w ostatnich dwóch latach i wydaje mi się, że za te kilka tysięcy (powiedzmy 8000) jesteś w stanie zrobić to wykorzystując gotowy system uzupełniony o kilka samoróbek. Inteligentna instalacja to nie przekaźniki, czujniki i kable, ale właśnie ta "inteligencja", czyli sterowniki które przetworzą tę całą logikę. A tego bez umiejętności programowania nie załatwisz. Edytowane 19 Grudnia 2015 przez Marian_D Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marian_D 19.12.2015 23:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Grudnia 2015 Najdroższe są takie elementy jak ekrany dotykowe, panele sensorowe, różnego rodzaju zaawansowane sensory, czujniki obecności itp. Ekrany dotykowe są drogie? Przecież w dzisiejszych czasach tablet 7" czy 10" kosztuje grosze a i z jego wkomponowaniem w ścianę nie ma problemu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
iF-Jimi 20.12.2015 00:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Grudnia 2015 Ekrany dotykowe są drogie? Przecież w dzisiejszych czasach tablet 7" czy 10" kosztuje grosze a i z jego wkomponowaniem w ścianę nie ma problemu. To zależy. Jeśli wkomponujesz zwykłego taniego tableta w ścianie jakimś tanim kosztem i zmieścisz się do tysiaka to rzeczywiście. My robimy to na iPadzie z dwóch powodów. Po pierwsze jakość i stabilność. Wiem że powiesz że na Androidzie też są dobre sprzęty za trochę mniejsze pieniądze, ale tutaj mam pewność że system jest pisany pod konkretne i dobre urządzenie. Drugi powód to taki że przycisk wybudzania jest z przodu co znacznie upraszcza sprawę. Do tego obudowa podtynkowa którą my stosujemy z ramką ze stali nierdzewnej i szkła fazowanego lakobel to 800 zł netto. Z iPadem jest to koszt grubo ponad 2 tysiące, czyli dużo więcej niż np. moduł 8 przekaźników Ampio z własną logiką. Inna sprawa że miałem na myśli bardziej urządzenia takie jak panele sensorowe które mimo że funkcjonalność mają słabszą od tableta to w inteligentnych instalacjach sprawdzają się dużo lepiej od tabletów wbudowanych w ścianę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dendrytus 20.12.2015 08:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Grudnia 2015 (edytowane) Ty nie kupisz ,nie masz takich pieniędzy. Nie masz bladego pojęcia jakie mam pieniądze. Większym problemem jest to kto kupi taką samoróbkę, w której koszt wymiany instalacji na jakąś normalną, to 20-30 tys plus czas, którego często nie ma. Czasami w życiu pójdzie coś nie tak i trzeba dom sprzedać. Znam ludzi którzy sprzedawali dom wart 2 mln , za 1 mln, bo kasę potrzebowali w ciągu miesiąca. A nawet wtedy kupujący starają się zbić ceną znajdując mankamenty. Minęło kilka lat i mają dom, jeszcze większy i droższy od tego, który sprzedali. Gdyby tego nie zrobili, to pewnie nie mieliby teraz, ani tego który sprzedali, ani tego który mają. Załóż satel i zrób prostą automatykę, żadne ID. Nie obrażaj ludzi, którzy nie mają milionów ,a chcą godnie mieszkać i wszystko co możliwe robią samemu ,nawet pustaki jak jest taka potrzeba. To forum jest dla takich ludzi nie dla tych co mają miliony na kontach ,oni tu nie zaglądają. A gdzie ja niedouczony komuchu cię obraziłem? Stwierdziłem jedynie TRZY FAKTY: 1. Twoje pieniądze, to rób z nimi co chcesz 2. Dom straci na wartości. 3. Własna produkcja cegieł to świetny sposób na oszczędności w prosty sposób. Ja nie wypowiadam się na tematy ,o których nie nam pojęcia.,wtedy pytam ,nie doradzam.Zapewniam Cię , Naprawdę? gdyby była taka potrzeba pytałbym się jak robić pustaki żeby mieć własny dom. A to nie ma takiej potrzeby? Nie ma to jak własne pustaki, synowie spokojnie ci pomogą, a zaoszczędzone pieniądze spokojnie możesz przeznaczyć na jakiś normalny ID. Edytowane 20 Grudnia 2015 przez dendrytus Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marian_D 20.12.2015 11:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Grudnia 2015 My robimy to na iPadzie z dwóch powodów. Po pierwsze jakość i stabilność. Sorry, ale to już nic innego jak "makreting bullshit". Mam tablety na androidzie w ścianach, nawigację na androidzie w samochodzie, tablet dwa telefony na androidzie na biurku i nic nigdy mi się nie zepsuło ani nie zawiesiło. W wielu tabletach android przycisk wzbudzania też jest z przodu (np. w Samsungu). Ipady mają jedną zasadniczą wadę: brak widżetów. Kiedyś korzystałem na tabletach z dedykowanej aplikacji. Z czasem zorientowałem się, że dużo lepszym rozwiązaniem jest wrzucenie wszystkiego na pulpit androida w postaci widgetów. Dlaczego? Bo teraz na pulpicie mam: - przyciski i kontrolki sterowania IB i nie muszę wchodzić do aplikacji; - podgląd ze wszystkich kamer z możliwością przerzucenia na pełny ekran; - przypominajkę z najwiażniejszymi terminami związanymi z domem (np. wywóz śmieci, termin przeglądu PC i klimy itp); - prognozę pogody z dokładnie takim wyglądem, jak chcę; i jeszcze parę innych dupereli. Teraz tylko modlę się, by Satel wreszcie poszedł z duchem czasu i zrobił widget do swojej aplikacji i będę w pełni szczęśliwy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
iF-Jimi 20.12.2015 13:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Grudnia 2015 Sorry, ale to już nic innego jak "makreting bullshit". Mam tablety na androidzie w ścianach, nawigację na androidzie w samochodzie, tablet dwa telefony na androidzie na biurku i nic nigdy mi się nie zepsuło ani nie zawiesiło. Twoja sprawa co sobie wieszasz na ścianach, w samochodzie czy w pralce. Ja stosuję taki system i nie uważam żeby był to "makreting bullshit". Poza tym mamy świetne, ładnie i ekskluzywnie wyglądające skrzynki z ramkami pasujące do iPadów więc głównie z nich korzystamy i to wstawiamy w ściany. Pozostałe urządzenia mobilne klient kupuje sobie jakie chce. I nie kierujemy się tutaj chęcią zysku ponieważ nie da się zarobić na handlu iPadami, tabletami jak i pozostałym sprzętem RTV/AGD. Inna sprawa to jak już wcześniej zaznaczyłem, dużo lepszym rozwiązaniem są panele sensorowe. Dlatego iPad zwykle ląduję w postaci jednej sztuki w salonie, reszta to albo zwykłe wyłączniki albo panele sensorowe, albo część tego, część tego. Nigdy bym klientowi nie zaproponował instalacji iPadów czy tabletów z Androidem w każdym pokoju, bo to dopiero byłby "makreting bullshit" bez podstaw praktycznego zastosowania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jerzyka51 20.12.2015 18:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Grudnia 2015 Witajdendrytus A gdzie ja niedouczony komuchu cię obraziłem? Stwierdziłem jedynie TRZY FAKTY:1. Twoje pieniądze, to rób z nimi co chcesz2. Dom straci na wartości.3. Własna produkcja cegieł to świetny sposób na oszczędności w prosty sposób. Jesteś dla mnie tylko sprzedawcą ,może po jakimś szkoleniu ,który stara się wciskać te swoje drogie urządzenia. Komuchem nie byłem ,może w przeciwieństwie do ciebie. W swoim życiu napisałem ,kilka prac naukowych ,drukowanych również w zachodnich pismach .Moi synowie są dobrymi informatykami, pracującymi dla zachodnich pracodawców.A TY czym możesz się pochwalić ,oprócz wpisów na tym forum ,że twoje gotowe układy są cacy ,a wszyscy inni chcący coś zrobić samemu są be/sebcioc55 .Przemek Kardyś ,Fan*ft /To ,że jeszcze raczkuje w instalacji inteligentnego domu ,nie znaczy ,że za kilka miesięcy nie będę dużo mądrzejszy w tej materii. Nauka i nowe wyzwania sprawiają mi ciągle przyjemność.I wtedy ,jak już będzie pora, taką prostą instalację zbuduje i na pewno będzie dobrze działać.To ma być dom dla mnie ,nie do chwalenia się wszystkim, jakie to bajery ,tablety i inne gadżety ,nigdy nie wykorzystane mam u siebie w domu za ogromną kasę.Ktoś na tym forum kiedyś napisał ,że ma dom"sterowany " telefonem .I w ciągu kilku lat skorzystał z tej opcji 5 razy ,pokazując znajomym jak to działa. Niestety ,cegły nie mogłem zrobić ,dookoła sam piach i do tego za póżno ,taka dobra rada. Mam już od dawna kupioną całą silikę na dom. A gdzie ja niedouczony komuchu cię obraziłem?] Tym jednym zdaniem pokazałeś jaki Ty jesteś inteligentny człowiek i co sobą reprezentujesz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sebcioc55 21.12.2015 07:49 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Grudnia 2015 @jerzyka51 nie przejmuj sie. Jak chcesz robic wszystko od zera to rob jesli masz czas. W temacie tego watku jest slowo "samorobione" co nie koniecznie znaczy ze musisz sam lutowac kazdy kondensator. Bardziej sklanial bym sie ku opcji skorzystania z gotowych elementow, zlozenia tego w całość i oprogramowania (ja ide w tym kierunku). W dobie dzisiejszych cen elektroniki na prawde nie oplaca sie budowac ukladow samemu, no chyba ze to cos czego jeszcze nie ma. Zawsze jestes potem w stanie wymienić uszkodozny element na nowy. Szybko i nie drogo. A tak to zanim znalazlbys usterke moze minac troche czasu albo nigdy tego nie naprawisz. Poszukaj czegos na w pół gotowego, złóż i zaprogramuj sam.Oczywiscie gotowe systemy sa ladne i szybko sie je wykonuje. Jednak czasem brakuje nam wyspecjalizowanych funkcji ktore bysmy chcieli miec, a jak sa to kosztuja straszne pieniadze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dendrytus 21.12.2015 08:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Grudnia 2015 (edytowane) Jesteś dla mnie tylko sprzedawcą ,może po jakimś szkoleniu ,który stara się wciskać te swoje drogie urządzenia. Nie ma najmniejszego znaczenia kim jestem dla ciebie. I co ciekawsze, nikogo to nie obchodzi. A TY czym możesz się pochwalić ,oprócz wpisów na tym forum ,że twoje gotowe układy są cacy ,a wszyscy inni chcący coś zrobić samemu są be/sebcioc55 .Przemek Kardyś ,Fan*ft / Nic na to nie poradzę, że moje kupne układy są cacy. Nie mam naprawdę wpływu, że każdy moduł, który sprzedaję spełnia normy ISO 9001, EN 50090-2-2. DIY, to TYLKO DIY. W swoim życiu napisałem ,kilka prac naukowych ,drukowanych również w zachodnich pismach .Moi synowie są dobrymi informatykami, pracującymi dla zachodnich pracodawców ....... To ,że jeszcze raczkuje w instalacji inteligentnego domu ,nie znaczy ,że za kilka miesięcy nie będę dużo mądrzejszy w tej materii. Nauka i nowe wyzwania sprawiają mi ciągle przyjemność.I wtedy ,jak już będzie pora, taką prostą instalację zbuduje i na pewno będzie dobrze działać. Ok. Nie ma znaczenia ile prac naukowych napisałeś i jak genialnych masz synów i dla kogo pracują, bo to nie ty będziesz wyceniał tę instalację w przypadku sprzedaży domu. Nie ważny jest powód. Możesz zachorować na raka ty lub ktoś z twojej najbliższej rodziny lub ulec wypadkowi i będą potrzebne pieniądze na leczenie. Możesz też po prostu umrzeć, a wtedy to twoi synowie będą mieli problem. Nie ma też znaczenia, że ty razem ze swoimi synami stworzycie w ciągu pół roku najbardziej inteligentny dom w Polsce, a po 9 miesiącach będzie to najinteligentniejszy dom na świecie. Nie będzie miało też znaczenia, że za rok dostałeś Nagrodę Nobla za swoje prace naukowe. Dlaczego nie będzie miało to znaczenia? Ponieważ wycenę instalacji zrobi 1. Rzeczoznawca 2. Elektryk/integrator, który wykonuje instalacje ID/IB 3. Forumowicze z elektrody czy muratora 4. Ja czyli dendrytus. W każdym z powyższych przypadków otrzymamy informację o wymianie instalacji, co na ogół oznacza koszt 20-30 tys. Nikt natomiast nie zaniży ceny budynku jeśli będzie to ZWYKŁA instalacja czy prosta automatyka na satelu. Może też zdarzyć się nierozsądny kupujący, który nie zasięgnie opinii rzeczoznawcy, co oczywiście będzie skutkowało kosztami i problemami w przyszłości, łącznie z wymianą instalacji, ale już w zamieszkanym domu, co jest koszmarem dla właścicieli. Nie ma kompletnie znaczenia czy się z tym zgadzasz czy nie, bo niektórzy dbają o swój majątek i nie lubią wywalać pieniędzy w błoto. Są też tacy którzy nie będą mieli ochoty marnować czasu na naprawianie waszej instalacji i naukę programowania. Niektórzy wolą po prostu przeczytać po raz 10 Dostojewskiego, niż książkę o programowaniu czy wolą zająć się pielęgnacją kolekcji kaktusów niż nauką lutowania. Czy może po prostu wolą pójść z dziećmi do kina niż spędzać czas na forach szukając pomocy w rozwiązaniu jakiegoś problemu z waszą instalacją. Ktoś na tym forum kiedyś napisał ,że ma dom"sterowany " telefonem .I w ciągu kilku lat skorzystał z tej opcji 5 razy ,pokazując znajomym jak to działa. Tym kimś byłem ja. Co i tak nie ma znaczenia, bo ludzie tego chcą, ale to jest ich decyzja. W twojej instalacji nie będzie to możliwe lub będzie kosztowało worek pieniędzy. Niestety ,cegły nie mogłem zrobić ,dookoła sam piach i do tego za póżno ,taka dobra rada. Mam już od dawna kupioną całą silikę na dom. Ja na twoim miejscu bym sprzedał tę silkę. Forma do robienia pustaków, trzech sztuk na raz, to wydatek 500 zł, do tego betoniarka, trochę żwiru lub żużlu i cement. Chęci i pomocników już masz. kasę byś miał po sprzedaniu silki. Na murarce też możesz sporo przyoszczędzić, a z pewnością będziecie świetną trójką murarską. PS. Zanim napiszesz te swoje prace, to zapytaj się swoich genialnych dzieci jak się poprawnie stawia KROPKĘ, PRZECINEK i SPACJĘ, bo nie masz o tym bladego pojęcia. Zapytaj się ich też gdzie jest litera Ź (zi) na klawiaturze. Rzeczy dużo prostsze od IB. Zasady stawiania KROPKI, PRZECINKA i SPACJI, są takie same w Polsce i na zachodzie. Przyda ci się jak będziesz publikował te swoje prace na zachodzie. PS3. Może faktycznie cię obraziłem nazywając komuchem, a ty możesz chodzić do kościoła i nosić krzyżyk o czym oczywiście nie wiedziałem. W takiej sytuacji jesteś oczywiście KATO-MARKSISTĄ, więc przepraszam za tego komucha. Nigdy nie rozumiałem dlaczego ludzie wstydzą się, że są wyznawcami nieudacznika życiowego Marksa i typowego XlX wiecznego burżuja Engelsa, ale to nie mój problem. POWTÓRZĘ TO PO RZ KOLEJNY, G*WNO MNIE OBCHODZI CO ROBICIE ZE SWOIMI PIENIĘDZMI, W KOŃCU JESTEŚCIE DOROŚLI. CO NIE ZMIENIA FAKTU, ŻE NA DZIEŃ DOBRY TRACICIE 20 TYS PLN. WASZ ZAPAŁ NIE MA NAJMNIEJSZEGO ZNACZENIA. ALE TO WASZE MAŁPY I WASZ CYRK. Nie mam też ochoty pisać więcej w tym wątku, więc nie ma znaczenia czy wyprodukujesz kolejną garść swoich mundrości (wiem jak się pisze słowo mądrość), więc skup się na merytorycznej części twojej instalacji. Edytowane 21 Grudnia 2015 przez dendrytus Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marian_D 21.12.2015 09:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Grudnia 2015 (edytowane) Nigdy bym klientowi nie zaproponował instalacji iPadów czy tabletów z Androidem w każdym pokoju, bo to dopiero byłby "makreting bullshit" bez podstaw praktycznego zastosowania. U mnie sprawdziły się doskonale. Mam je między innymi w kuchni, salonie, sypialni, przy drzwiach wyjściowych i nawet przy wyjściu "garażowym". Dzięki temu np. jak ktoś dzwoni do drzwi, to nie muszę biegać do domofonu czy szukać telefonu, który właśnie się ładuje lub został w samochodzie. Widać to co sprzedajesz nie wykorzystuje w pełni potencjału takich paneli Zresztą IB to jedynie mały fragment tego, do czego je wykorzystuję: działa na nich między innymi skype czy sieciowa aplikacja do robienia notatek (fajne, by zapisywać co trzeba kupić czy kiedy wywożą śmieci). Ale oczywiście "sprzedawca wie lepiej" czego potrzebuję Poza tym mieszasz dwie rzeczy: nikt nie mówi o sterowaniu oświetlenia z tabletu. Od tego są zwykłe wyłączniki, które lepiej sprawdzają się niż "panele sensorowe". Tablety są zupełnie do czegoś innego. Edytowane 21 Grudnia 2015 przez Marian_D Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
iF-Jimi 21.12.2015 19:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Grudnia 2015 U mnie sprawdziły się doskonale. Mam je między innymi w kuchni, salonie, sypialni, przy drzwiach wyjściowych i nawet przy wyjściu "garażowym". Dzięki temu np. jak ktoś dzwoni do drzwi, to nie muszę biegać do domofonu czy szukać telefonu, który właśnie się ładuje lub został w samochodzie. Cudownie jest mieć wbudowany ekran dotykowy w kuchni obok salonu w którym również jest. Zazdroszczę pomysłowych rozwiązań i polecam zainstalować jeszcze w jadalni + dodatkowy po drugiej stronie salonu jeśli salon ma powyżej 20m. Zastanowiłbym się jeszcze nad wyjściem na taras / balkon. Widać to co sprzedajesz nie wykorzystuje w pełni potencjału takich paneli O tym nie pomyślałem. Widzisz, wychodzi na to że musimy przestać pić podczas instalacji, a pracowników muszę wysłać na dodatkowe szkolenie. Najlepiej od razu do Ciebie bo nie znam nikogo innego kto wklejałby tablety prawie do każdej ściany. Ale oczywiście "sprzedawca wie lepiej" czego potrzebuję Staram się rozumieć swojego klienta. Widać ciebie bym tak szybko nie zrozumiał, ale w efekcie końcowym prawdopodobnie skończyłoby się na tablecie w każdej ścianie. Klient nasz Pan. nikt nie mówi o sterowaniu oświetlenia z tabletu. Od tego są zwykłe wyłączniki, które lepiej sprawdzają się niż "panele sensorowe". Tablety są zupełnie do czegoś innego. Cholera, człowiek się całe życie zastanawia po co to jest, a tu się okazuje że wystarczyło zapytać Mariana Zakładam że nie pomyliłeś paneli sensorowych z tabletami lub wyłącznikami? Jeśli nie to zakładam że dotykałeś kiedykolwiek jakiegoś panela sensorowego? Najlepiej takiego który ma więcej niż dwa pola skoro twierdzisz że wyłączniki są lepsze. Tak naprawdę średnio mnie interesuje ile masz tabletów na ścianie, twoja sprawa jeśli dla ciebie to wygoda. Tylko w tym przypadku na twoim miejscu nie używałbym zwrotu "marketing bullshit" bo w cieniu twojej instalacji traci on sens w odniesieniu do którego go użyłeś. A to czy sensor (oczywiście dwupolowy) jest gorszy czy lepszy od włącznika to kwestia gustu klienta i jego podejścia do wygody. Jeśli natomiast mówimy o sensorach wielopolowych to tutaj przewaga nad wyłącznikami jest niepodważalna, szczególnie w pomieszczeniach gdzie obwodów jest dużo. Sensor w niektórych kwestiach ma również ogromną przewagę nad tabletem. Przede wszystkim ma bezpośredni i szybki dostęp do tego pod co go zaprogramujemy. 2 do 5 sekund zanim wybudzisz tableta ma duże znaczenie dla komfortu użytkowania. Jest urządzeniem magistralnym nieuzależnionym od jakiegokolwiek systemu operacyjnego, routera internetowego i w przypadku systemów o inteligencji rozproszonej, od serwera. Twoja oryginalna instalacja polegająca na rozmieszczeniu dużej ilości tabletów w ścianach może być dla ciebie wygodna, a ja uważam że dużo wygodniej jest mieć smartphona przy sobie. Nigdy go nie szukam bo albo mam go w kieszeni albo leży przy mnie na stole. Dla mnie rozwiązanie o niebo wygodniejsze i zarazem tańsze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marian_D 22.12.2015 10:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Grudnia 2015 (edytowane) Zakładam że nie pomyliłeś paneli sensorowych z tabletami lub wyłącznikami? Jeśli nie to zakładam że dotykałeś kiedykolwiek jakiegoś panela sensorowego? Najlepiej takiego który ma więcej niż dwa pola skoro twierdzisz że wyłączniki są lepsze. Masz na myśli takie? http://grenton.pl/panel-dotykowy-x8-przelacznik-inteligentna-instalacja-40.html Bo mam ich trochę w domu i działają. Tyle że tablet służy do czegoś innego. Na panelu tego typu nie sprawdzisz kto stoi przy drzwiach gdy dzwoni dzwonek ani nie odbierzesz rozmowy skype. Smutne to forum... praktycznie nie ma tu zwykłych użytkowników, za to pełno sprzedawców, którzy wiedzą lepiej, niż użytkownik systemu który używa go na codzień. I myślę że to jest powód że zwykli użytkownicy niewiele piszą. Edytowane 22 Grudnia 2015 przez Marian_D Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
iF-Jimi 22.12.2015 19:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Grudnia 2015 Smutne to forum... praktycznie nie ma tu zwykłych użytkowników, za to pełno sprzedawców, którzy wiedzą lepiej, niż użytkownik systemu który używa go na codzień. I myślę że to jest powód że zwykli użytkownicy niewiele piszą. Jakbyś nie zauważył staram się tu w normalny, ludzki sposób pisać i dyskutować czy to z instalatorami czy to z ludźmi którzy dopiero zabierają się do swoich instalacji pierwszy raz w życiu. Złośliwy staję się dopiero wtedy jeśli ktoś bez merytorycznych podstaw w moim mniemaniu próbuje wmówić mi że wciskam klientom kit. I w tym przypadku gdyby zamiast tekstu Sorry, ale to już nic innego jak "makreting bullshit". padł tekst "Ja uważam że dobrej jakości tablet na Androidzie niczym nie ustępuje urządzeniu iPad" to pewnie bym się nawet z tobą zgodził, bo jak zauważyłeś poza jakością wymieniłem też inne powody dlaczego używam właśnie tego urządzenia do "wklejenia" w ścianę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
homelogic 22.12.2015 20:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Grudnia 2015 Smutne to forum... praktycznie nie ma tu zwykłych użytkowników, za to pełno sprzedawców, którzy wiedzą lepiej, niż użytkownik systemu który używa go na codzień. I myślę że to jest powód że zwykli użytkownicy niewiele piszą. Taka branża. Raz że to jest świeży temat i nie ma jeszcze rzesz ludzi gotowych wyrażać swoją opinię ani za bardzo jak porównać z sąsiadem kto ma lepsze. Dwa, nie jest to produkt który się często wymienia - ci który kupili raz zostają najczęściej z tym co mają na całe długie lata, żyjąc w błogiej nieświadomości że mogli mieć coś lepszego za tyle samo. Sprzedawcy to często entuzjaści i jednocześnie jedyni, którzy mieli okazję naprawdę porównać jedno rozwiązanie z drugim. Owszem, trafiasz często na fanatyków danych marek, ale gdzieś tam co któryś post trafia się merytoryczna perełka. A w kwestii DIY to ogólnie życzę powodzenia i trzymam kciuki. Raz na 1000 przypadków trafia się prawdziwy wymiatacz, który wchodzi potem w branżę ze swoimi prototypami - czego życzę wszystkim Adamom Słodowym z tego wątku . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts