Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Problem z halogenami

Recommended Posts

Witam serdecznie

Kupiliśmy mieszkanie po remoncie. W przedpokoju zostały zamontowane halogeny, w sumie 10 sztuk, podzielone na 3 włączniki 5+4+1, przez cały czas były w nich żarówki 50W. Nie było problemu oprócz wysokich rachunków. Problemy się pojawiły kiedy wymieniliśmy na ledowe 5W. Po kilku dniach po załączeniu świeciły na 20-30% mocy, dopiero po kilku minutach odpalały pełną mocą. Przy włączaniu pozostałej części przedpokoju następowała istna dyskoteka - raz świeciły na full, potem słabiutko itd. Instalacja jest w miarę nowa, może kilkuletnia, kable pod sufitem są w dobrym stanie. Co to może być, bardzo proszę o pomoc. Dziękuję

Masz trzy opcje- tak jak koledzy wyzej pisali, pomieszane kable lub promocyjne ledy( tez sie na takie kiedys skusilem-4zl/szt!) oraz czeste skoki napiecia lub dlugo utrzymujace sie za duze/za male napiecie. Super ekspertem nie jestem, ale mialem do czynienia z instalacja, w ktorej napiecie utrzymywalo sie stale na wiele wyzszym poziomie niz 230V i (tu Cie zaskocze) zarowki padaly jedna po drugiej w krotkim odstepie czasowym(a czasem poprzedzaly koniec swojego zywota- podobnym 'swirowaniem' co u Ciebie). Opis dotyczy rowniez zarowek LED.

Oprocz tego- zobacz czy przy wylaczonym obwodzie-jakas zaroweczka sie delikatnie nie swieci(przy LEDach i pomieszanej instalacji tez tak moze byc).

Pozdrawiam:)

Edytowane przez panmajsterkowicz

napiecie utrzymywalo sie stale na wiele wyzszym poziomie niz 230V i (tu Cie zaskocze) zarowki padaly jedna po drugiej w krotkim odstepie czasowym

To może być przyczyna. Nie jest to zaskakujące, czas życia np. żarówki żarowej jest związany z czternastą potęgą napięcia zasilającego.

• 1 month później...
Witam ponownie. Okablowanie pod sufitem musi być ok, bo przez kilka lat nie było żadnych problemów. Tak jak podpowiedzieliście, włożyłem stare halogeny 50W, włączyłem światło, i ku mojemu zdziwieniu ZABŁYSŁY!! Fakt, zrobiła się mała dyskoteka, ale zadziałały. Wyłączyłem światło, zamieniłem je z powrotem na LEDY i niestety nic. Po kilku minutach, kiedy LEDY były wyłączone wybiło mi esa ( w mieszkaniu "chodziła" tylko lodówka. Przełączyłem eskę na ON i uwaga - po włączeniu LEDÓW w przedpokoju ZABŁYSŁY NA FULL. Po kilku godzinach pojawia się stary problem - dyskoteka ledów i efekt wypalania świeczki, znowu świecą na 50% i obawiam się że za kilka dni znowu przestaną świecić.

Witam ponownie. Okablowanie pod sufitem musi być ok, bo przez kilka lat nie było żadnych problemów. Tak jak podpowiedzieliście, włożyłem stare halogeny 50W, włączyłem światło, i ku mojemu zdziwieniu ZABŁYSŁY!! Fakt, zrobiła się mała dyskoteka, ale zadziałały. Wyłączyłem światło, zamieniłem je z powrotem na LEDY i niestety nic. Po kilku minutach, kiedy LEDY były wyłączone wybiło mi esa ( w mieszkaniu "chodziła" tylko lodówka. Przełączyłem eskę na ON i uwaga - po włączeniu LEDÓW w przedpokoju ZABŁYSŁY NA FULL. Po kilku godzinach pojawia się stary problem - dyskoteka ledów i efekt wypalania świeczki, znowu świecą na 50% i obawiam się że za kilka dni znowu przestaną świecić.

Sprawdź najpierw napięcie pod obciążeniem za "S" ką lub włącz wszystkie halogeny i i wyłącz eską kilka razy. Może wystarczy ten obwód tylko dokręcić?

Jeżeli zrobiła sie dyskoteka, jeśli halogeny migały choć przez moment, to znaczy, że masz problem z instalacją i/lub zasilaczem (osobiście obstawiałbym ten drugi). Tu jest przyczyna, nie w LEDach.