Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Ocieplenie ścian - montaż listwy startowej

freedom

Recommended Posts

Witam wszystkich,

Przymierzam się do ocieplenia budynku.

Chciałbym ocieplić ściany styropianem 10mm (Lambda - 0,040 W/mK)

Mam dylemat w którym miejscu powinienem przykręcić listwę startową:

- czy trochę powyżej łączenia muru z fundamentem ?

- czy poniżej łączenia muru z fundamentem ?

Wydaje mi się, ze jeżeli na łączeniu fundamentu z murem będę miał łączenie płyt styropianu , to w tym miejscu powstanie mostek termiczny, a w efekcie wilgoć w domu.

Planuję także odizolować i ocieplić fundament (obecnie fundament nie posiada żadnej izolacji pionowej, jako izolacja pozioma służy papa posmarowana lepikiem, który wycieka na zewnątrz muru).

Co zrobić z wystającą papą i wyciekającym lepikiem ? Obciąć równo z murem i zaciągnąć klejem ? Czy może dać na to jeszcze folię ?

Proszę o pomoc jak powinienem rozpocząć pracę.

1.jpg

Przymierzam się do ocieplenia budynku.

Chciałbym ocieplić ściany styropianem 10mm (Lambda - 0,040 W/mK)

chciał bym wydać pieniądze na poduszkę 10cm pod tynk ..

10cm to jest jakaś kpina nie izolacja ..

łuży papa posmarowana lepikiem, który wycieka na zewnątrz muru).
trzeba to zabezpieczyć, być może resztki związków lotnych w papie

spowodują, rozpuszczenie izolacji.

Pytający pisze o 10mm na ścianę:jawdrop: .

Mam nadzieję że to tylko czeski błąd, chyba że to garaż i styro do wyrównania ściany zewnętrznej, pod tynk.

Jeśli to dom i 10cm styro to chyba tylko na wypełnienie normy.

Trochę mało. A nawet bardzo mało, energia jest droga.

freedom, o jakim łączeniu płyt piszesz, takich połączeń płyt będziesz miał mnóstwo. Należy zadbać o dokładne spasowanie płyt styro, ewentualnie wypełnić łączenia pianką. Jakość wykonania izolacji jest ważniejsza niż jakość materiałów.

Wystającą na zewnątrz papę obetnij równo z murem. Wyciekający lepik świadczy że dolano go nieco za dużo, niepotrzebnie.

Wilgoci w domu nie będzie jeśli izolacja pozioma jest ok, pionowa nie zabezpieczy przed wilgocią, a przed zimnem.

Pytający pisze o 10mm na ścianę:jawdrop: .

Mam nadzieję że to tylko czeski błąd, chyba że to garaż i styro do wyrównania ściany zewnętrznej, pod tynk.

Jeśli to dom i 10cm styro to chyba tylko na wypełnienie normy.

Trochę mało. A nawet bardzo mało, energia jest droga.

freedom, o jakim łączeniu płyt piszesz, takich połączeń płyt będziesz miał mnóstwo. Należy zadbać o dokładne spasowanie płyt styro, ewentualnie wypełnić łączenia pianką. Jakość wykonania izolacji jest ważniejsza niż jakość materiałów.

Wystającą na zewnątrz papę obetnij równo z murem. Wyciekający lepik świadczy że dolano go nieco za dużo, niepotrzebnie.

Wilgoci w domu nie będzie jeśli izolacja pozioma jest ok, pionowa nie zabezpieczy przed wilgocią, a przed zimnem.

Noc dziękuje za odpowiedz.

Faktycznie walnąłem się chciałbym położyć styropian 10 cm a nie 10 mm.

Jeżeli 10 cm to za mało to jaką grubość powinienem zastosować ?

(dom jest wykonany z pustaka żużlowego, ściana dwuwarstwowa z przerwą powietrzną)

Pozdrawiam Freedom.

Noc dziękuje za odpowiedz.

Faktycznie walnąłem się chciałbym położyć styropian 10 cm a nie 10 mm.

Jeżeli 10 cm to za mało to jaką grubość powinienem zastosować ?

(dom jest wykonany z pustaka żużlowego, ściana dwuwarstwowa z przerwą powietrzną)

Pozdrawiam Freedom.

daj 20 cm najlepiej grafitowego.

daj 20 cm najlepiej grafitowego.

Taaa. nie ważne jakie masz ogrzewanie, daj 20...

Daj tyle, na ile Cię stać dać. 10 szału nie robi, ale 10 to lepsze niż nic jak teraz. Grafit nie jest lekiem an wszystko. Trzeba go "pieścić" przy układaniu, pilnować słońca, użyć lepszych klejów itp. Jak ktoś nie będzie uważał, to zrobi sobie nim kuku...

Masz kalkulatory na necie, policz sobie jakie U będziesz miał na ścianie przy określonej grubości ocieplenia. Im więcej, tym lepiej, ale takie jednoznaczne stwierdzenie - daj 20 grafitu jest wg mnie trochę na wyrost.

Nie każdy buduje dom pasywny, nie każdy dom da się do takiego stanu doprowadzić, nie da się wszystkiego mierzyć jedną miarką....