Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Witam.

Planuje zabudowę balkonu. W pokoju ,który tam powstanie chce zamontować wkład kominkowy.Z tego co wiem nie mogę się nim wpiąć do komina używanego już przez piec węglowy w piwnicy.Czy mogę zatem dostawic nowy komin do ściany budynku na zasadzie ,że do wysokości posadzki zabudowanego balkonu komin będzie składał się z cegieł a powyżej ,gdzie już będzie odbywał się ciąg spalin i dymu komin ceramiczny . Chodzi o zaoszczędzenie na budowie komina ,ponieważ wysokość budynku to około 9m.

Nowy obraz mapy bitowej.jpg

Nie widze problemu w podmurowaniu komina, ale:

- Po pierwsze i najważniejsze - formalności, projekty itd (pozwolenie na budowę będzie potrzebne).

- Po drugie - weż pod uwagę potrzebną wysokośc komina od paleniska w górę

- Po trzecie - Gdzie chcesz dać wyczystkę?

-Po czwarte - ten komin ma być na zewnątrz budynku? Jak rozwiązesz problem nadmiernego wychładzania komina?

no właśnie chodzi o to by wyczystka była na zewnątrz budynku.Bo jak komin będe miał w pomieszczeniu tzn przed ścianą zewnętrzną to wyczystke obok kominka a nie chce "syfu" mieć przy czyszczeniu komina.....a tak cały osad spadłby na dół i problem z głowy.Oczywiście wyczystkę mogę dac od zewnątrz budynku jeśli komin będzie od wewnątrz ale czyszczenie jej na drabinie odpada :D wysokość od posadzki na ,której osadzony będzie wkład max 4m . a to już znacznie obniża koszt komina ceramicznego . On się nie wychładza a oddaje trzyma ciepło .Podmurówka pod nim byłaby ociepłona grubym styropianem. .Co do pozwolenia nie widze problemu . Muszę z Architektem pogadać. To on mi zakazał podpinać się pod stary komin ,z którego korzysta już piec węglowy w piwnicy.

• 1 year później...

Jeśli będziesz palił w kominku suchym drewnem to wystarczy ci zamontować na elewacji komin stalowy izolowany.

Jeśli natomiast planujesz palić drewnem mokrym to niestety czeka Cię większy wydatek i zamontowanie na elewacji komina, który w środku ma rurę ceramiczną a na zewnątrz płaszcz stalowy.

Nie jestem tego pewien ale wydaje mi się że na takie kominy nie potrzeba pozwolenia na budowę a jedynie zgłoszenie.

1.Jeśli będziesz palił w kominku suchym drewnem to wystarczy ci zamontować na elewacji komin stalowy izolowany.

2. Jeśli natomiast planujesz palić drewnem mokrym to niestety czeka Cię większy wydatek i zamontowanie na elewacji komina, który w środku ma rurę ceramiczną a na zewnątrz płaszcz stalowy.

3.Nie jestem tego pewien ale wydaje mi się że na takie kominy nie potrzeba pozwolenia na budowę a jedynie zgłoszenie.

Rozwiń w punktach ....

1.

2.

3.

Edytowane przez Zdun Darek B