Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Budowa Na południe-wariant I czyli M157a

Recommended Posts

Wczoraj zajechał do nas już materiał który zamówiliśmy do wylewek :) 3 palety cementu i 2 wywrotki piasku pukanego :) w poniedziałek ruszają wylewki :wiggle:

W sobotę miałbyś robiony przyłącz wody ale... pogoda się trochę popsuła dzisiaj ciapie deszczem a że u nas glina to koparka by tonęła i poturbowała by działkę dlatego dzisiaj uzgodniłam z Panami że przyłącz zrobimy w przyszłą sobotę bo ma być ładna pogoda i wszystko ładnie wyschnie :D

• Odpowiedzi 781
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

witam,

czy robiliście OZC?

mógłbym prosić o podawanie mniej więcej kosztów poszczególnych prac? potrzebuje sam do parterówki wiedzieć

może jakiś opis instalacji bardziej? Np co to za metalowa rura na 2 zdjeciu dnia 3go?

Witam.

Do "Dzinks0"

Właśnie zleciłem projektantowi wykonanie OZC dla tego budynku, ponieważ OZC zawarte w projekcie wydaje mi się mało wiarygodne.

W moim przypadku będzie kilka różnic w stosunku do stanu projektowego (t.j. WM z reku, solar na c.w.u., zwiększona izolacja stropu i podłogi itp.), Jak dostanę wyniki chętnie się podzielę.

Pozdrawiam.

szkoda że OZC dopieo teraz robicie, bo powinno być na etapie projektowania zrobione. No ale cóż, teraz poczekajcie na wyniki i niech wam zrobi symulację kosztów ogrzewania jak byście dołożyli styropianu na strop i ściany zewnętrzne. Ocenicie na ile taki zabieg będzie się opłacał.

No cóż, powinieneś wiedzieć że zgodnie z obecnymi wymogami prawnymi charakterystyka energetyczna projektowanego budynku (a tym samym obliczeniowe zapotrzebowanie na energie końcową i pierwotną na potrzeby c.w.u. i c.o.) jest częścią składową projektu i jest niezbędna do otrzymania pozwolenia na budowę (tudzież do zgłoszenia). Akurat w moim przypadku postanowiłem wykonać ponownie obliczenia OZC ze względu na zmiany które planuję wprowadzić do budynku, a które to będą miały znaczący wpływ na zapotrzebowanie na energie końcową do celów c.o. i c.w.u. Jeżeli np. anulla nie wprowadzała znaczących zmian to można przyjąć załączone w projekcie zapotrzebowanie ciepła. Chociaż akurat anulla nie jest tu dobrym przykładem bo na ile miałem możliwości zapoznania się z jej wpisami to nasza Droga Gospodyni powiększyła budynek wzdłuż osi głównej. Ponadto uważam osobiście, iż zamieszczone w projekcie zapotrzebowanie dla stanu projektowego, jest nieco przesadzone (zawyżone).

Pozdrawiam.

Edytowane przez Sznycel

Oj dziewczyny :p wylewki jeszcze mokre nie da się wejść :p a z zewnątrz nie zrobiłam :D

Obiecuje że zrobię zdjęcia i pokaże :D

Może wybaczymy :D Pochwalę się tylko, ze Panowie z energetyki jednak są słowni :) sprawa skrzynki trwała równiutko pół roku.. :D Już kontaktował się z nami wykonawca i w przyszłym tygodniu mają działać u nas na działce.. :)

No to dobre wieści WLT :wave: będziecie mieć swój prąd :D

bardzo się cieszę że panowie okazują się słowni :) ja jeszcze trochę muszę poczekać na swój prąd :(

Oj taak! Woda już jest, prąd za chwilkę i gaz za kolejną chwilkę.. :) Powiedz mi co teraz dalej planujecie robić, będziecie się już zabierać za wykończeniówkę? Jakieś plany co do wnętrz?? :)

No to już prawie wszystko podłączone tylko wykończyć i mieszkać :)

U nas też woda za niedługo będzie o ile panowie wkońcu!!! do nas dotrą :/ jutro pewnie znowu nie przyjdą bo dzisiaj pada :/

Chcemy pomalutku robić środek już :) jutro przychodzi pan od kuchni :D zobaczymy jak wyceni i jak rozwiąże te moje pomysły na kuchnię :D

Pewnie za płytkami też trzeba zacząć się rozglądać no i pozaklejać musimy dziury w ścianach po rurach co zostało zapianowane :)

A ty jakie plany macie ?? zaczynacie wykończeniówke ??

Dzisiaj byliśmy w sklepie i rozmyślaliśmy nad parapetami :p oj ciężko było...

wzieliśmy do domku 3 próbki żeby zobaczyć jak co będzie wyglądać

męża faworyt kamień Olimpia

http://i1.fmix.pl/fmi2388/dc4e0f7300180ecc57079fd0/zdjecie.jpg

mój faworyt parapet MDF tylko kolor ten co na karteczce jest Orzech LANZADO

http://i2.fmix.pl/fmi958/a7c5aad2002b120b57079fda/zdjecie.jpg

i gratis od pana ze sklepu

http://i2.fmix.pl/fmi69/296120510020ca4757079fe4/zdjecie.jpg

Obrady trwają, nic nas aż tak bardzo nie przekonuje musimy jeszcze jechać do innych sklepów może coś bardziej wpadnie w oko :D

A wy co sądzicie o nich ??

A i jeszcze jedna dobra wiadomość :D wybraliśmy i zamówiliśmy drzwi wejściowe już :yes:

wybór padł na drzwi firmy Doorsy model ZAMORA w kolorze Orzech PCV :) z szybą wypukłą REFLEX BRĄZ

tak się prezentują (tylko kolor nie ten :p)

http://i1.fmix.pl/fmi1934/77ca486e002536ba5707a720/zdjecie.jpg

Edytowane przez anulla1986

Wylewki imponujące :) Równiutkie i ładne.

Masz już pomysły na ich wykończenie?

Dziękuję bardzo :) prawda prezentują się super równiutkie i gładziutkie :)

w salonie i pokojach będziemy kłaść panele a w pozostałych pomieszczeniach płytki ale jeszcze nie jeździłam nie patrzyłam nic :p aż się boje jak mi przyjdzie wybierać :p:P

Wylewki rewelacja.. :) Od razu w domu robi się tak przytulniej.. :) Co do parapetów- mi najbardziej podobają się te z MDF w kolorze Orzech Lanzado :) Gdybym miała okna w odcieniach drewna, to wzięłabym takie same parapety, a tak muszę się bujać i kombinować.. :) Jejka, ale fajnie.. czyli w tym roku planowana przeprowadzka?? :) My narazie musimy przystopować z pracami.. :) Poczekamy aż sobie tynki i wylewki doschną.. :) Może końcem lata ruszymy z kolejnymi pracami :)

Wylewki rewelacja.. :) Od razu w domu robi się tak przytulniej.. :) Co do parapetów- mi najbardziej podobają się te z MDF w kolorze Orzech Lanzado :) Gdybym miała okna w odcieniach drewna, to wzięłabym takie same parapety, a tak muszę się bujać i kombinować.. :) Jejka, ale fajnie.. czyli w tym roku planowana przeprowadzka?? :) My narazie musimy przystopować z pracami.. :) Poczekamy aż sobie tynki i wylewki doschną.. :) Może końcem lata ruszymy z kolejnymi pracami :)

Dziękuję :) planujemy się przenieść a co z tego wyjdzie zobaczymy ;)

To będę czekać na wieści od ciebie czy ruszacie i z czym :)

Tak jak planowałam widziałam się na weekendzie z panem stolarzem - sprawdzony solidny :D - nie w sobotę a w niedziele :) uzgodniliśmy wszystko (chyba) pan ma to nam rozrysować i wycenić :) mówił że w połowie tygodnia da nam znać jak to wyszło :) a więc czekamy z niecierpliwością :D