Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Budowa Na południe-wariant I czyli M157a

Recommended Posts

• Odpowiedzi 781
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Witam :) u nas w sumie to się nic nie dzieje nowego :p ale...

zmieniła się nam z mężem koncepcja na drzwi :D zrezygnowaliśmy z tamtych a wybraliśmy w sumie podobne ale płaskie i cieplejsze nadal drewniane :)

są to drzwi od Węgrzyna Future 010 :)

http://i2.fmix.pl/fmi1738/28043e6d00290eb05715f79d/zdjecie.jpg

czas oczekiwania 4-6 tygodni :) zobaczymy :)

Co do parapetów to zostały wybrane ale jeszcze nie zamówione :D fotki będą już wstawionych :)

Na budowie był trochę bałagan na szczęście już uprzątnięty :) okazało się że nasze kochane tynki popękały nam na sufitach :( gdzieniegdzie było tylko pęknięcie a gdzieniegdzie było odparzone :( mąż chodził i stukał łopata i w niektórych miejscach wyodpadało trochę :p zgłosiliśmy to tynkarzą jako reklamacja :D no i działają :) mam nadzieje że teraz będzie wszystko dobrze :)

Po tygodniu oczekiwań w końcu doczekałam się wyceny kuchni od stolarza nr 1 ale bez rozrysowanej kuchni na papietrze niestety :( a do tego pan stolarz oświadczył że nie da mi tego projektu bo nie ma go skończonego a teraz w połowie tygodnia czyli zapewne jutro wyjeżdża i nie będzie go miesiąc :( a więc szukamy dalej odpowiedniego pana od kuchni :D

Nowe drzwi bardzo ładne, moim zdaniem bardziej nowoczesne :)

Współczuję problemów z tynkami. To jakaś ewidentna niedoróbka tynkarzy? Komentowali to?

Stolarz zabawny się trafił.... Wciąż nie mogę pojąć jak to jest, że niby takie mamy wielkie bezrobocie w kraju, ludzie chcieliby pracować, tylko pracy nie ma, a jak szukasz kogoś, żeby tą prace mu dać, to chętnych brak lub fochy stroją.

Dziękuję mi się te drzwi bardziej podobają niż tamte ale mój mąż chciał mieć rzeźbione i dlatego tamte były pierwsze ale ktoś mu skutecznie tamte wyperswadował z głowy czego ja nie zdołałam zrobić :)

Co do tynków to robił nam młody właściciel a poprawia stary :) tamci chcieli to za szybko zrobić i tak to się odbiło :/ ale poprawiają i oby dobrze :)

Na stolarzu się zawiodłam zapowiadało się wszystko dobrze a tu taki klops może się przestraszył naszej kuchni hehe taki żarcik :D

Anulla popytaj po znajomych, może mają jakiegoś sprawdzonego, zaufanego stolarza.

Szkoda czasu na TAKIEGO... najlepiej mieć kogoś "z polecenia".

Współczuję sytuacji z tynkami, człowiek cieszy się, że jakiś etap już za nim, a tu takie niespodzianki :(

O to właśnie chodzi że ten też był z polecenia i sprawdzony :/ rodzicom robił kuchnie i w rodzinie też i zawsze było OK a tu... a szkoda się denerwować :D

No przykra sprawa z tynkami ale już panowie kończą i mam nadzieje że teraz będzie wszystko dobrze :) jedyna dobra rzecz że tynkarze przyszli ponownie to też taka że wszystkie te otwory co porobili hydraulicy od razu nam też zatynkowali i my już nie musimy tego robić :D

Parapety zamówione :D padło na Boticcino (nie wiem czy dobrze napisałam :p) montowane będą razem z drzwiami :)

Ależ się u Was dzieje.. :) Widzę że wszystko robimy jednocześnie :D My w tym tygodniu zamówiliśmy parapety wewnętrzne, a wzeszłym tygodniu odbył się pierwszy montaż drzwi zewnętrznych.. :) Pierwszy z tego tytułu, że hurtownia źle zamówiła drzwi. Niestety wszystko wyszło po fakcie, jak już drzwi były wstawione w otwory (na szczęście nie opiankowane). Teraz musimy czekać miesiąc czasu, aż dotrą nowe drzwi, bo trzeba było złożyć nowe zamówienie. Wasze drzwi - ten drugi model bardzo ładne.. :) Tak jak wspomniano wcześniej- bardziej nowoczesne :) Ruszyliście już coś z tematem kuchni? :)

Widzę WLT że też masz przejścia z "fachowcami" :lol2:

pochwal się jakie drzwi wybraliście :)

Co do kuchni stoi na razie temat w miejscu :p

po mału zaczynamy robić zakupy farby gruntujących i gruntu samego pod płytki :) może wkońcu mąż się zmotywuje i zacznie coś działać :) tynki poprawione już ładnie podsychają :)

Widzę WLT że też masz przejścia z "fachowcami" :lol2:

pochwal się jakie drzwi wybraliście :)

Co do kuchni stoi na razie temat w miejscu :p

po mału zaczynamy robić zakupy farby gruntujących i gruntu samego pod płytki :) może wkońcu mąż się zmotywuje i zacznie coś działać :) tynki poprawione już ładnie podsychają :)

O tak tak.. jak już zakończymy budowę, to będę chyba najbardziej cierpliwą osobą na świecie :D Wybraliśmy drzwi firmy Wikęd, takie jak na załączonym zdjęciu :) [ATTACH=CONFIG]354236[/ATTACH]

Witam się po dłuższej przerwie :)

Nie pisałam nic bo się w sumie nic nie działo :p

zamówiliśmy schody strychowe 130x80, pan kurier przyniósł mi je do domu a że mieszkam obecnie na 4 piętrze bez windy więc musiał je wtachać tutaj i na pewno lekko mu nie było ale chyba był tym wszystkim tak zdenerwowany że zostawił mi te schody na klatce schodowej i sobie poszedł hihihi a ja bidula musiałam sobie sama je władować do mieszkania :p:P

W tym tygodniu mija 4 tygodnie odkąd zamówiliśmy drzwi wejściowe ciekawa jestem czy będą jakieś wieści że drzwi już są czy jednak jeszcze trochę poczekamy :p parapety są już na magazynie ale zdecydowaliśmy że mają przyjechać razem z drzwiami i od razu też zostaną zamontowane :D

Na budowie w tym tygodniu mąż zaczął działać :) zaczął przycierać ściany i chce pomalować ściany farbą gruntującą i może uda się też pomalować chociaż sufity na biało :)

Prace na budowie postępują :)

farbą gruntującą zostały już wymalowane 3 sypialnie i sufity w łazience, małym WC, kotłowni, małym WC i wiatrołapie :) zostały tylko domalować rogi :)

dziś planowane jest salon, korytarz i kuchnia oraz dopieszczenie rogi i wkoło okien :)

a tak to wyglądało wczoraj :)

http://i1.fmix.pl/fmi1114/457e51a8000d0d7857345546/zdjecie.jpg]

http://i2.fmix.pl/fmi2985/ce9936f1000c582c5734554d/zdjecie.jpg

http://i2.fmix.pl/fmi177/0b2bf7de00251d8057345554/zdjecie.jpg

w sprawie drzwi narazie cisza :(

Jak się sprawdziło samo przycieranie tynków?? Ściany są ładne gładkie?? :) My będziemy szpachlować wszystkie ściany :) Tzn. już mąż zaszpachlował trzy pokoje, zostało mu najgorsze, czyli salon i korytarz, ale do lipca powinien to skończyć :)

Niestety też wciąż czekamy na drzwi.. parapety też już mamy obsadzone wewnątrz i na zewnątrz.. ehh dzieje się.. a dopiero pisałam ze narazie stajemy z robotami :D

Jeszcze mam jedno pytanko, jaką farbą gruntującą malujecie?? :) No i co z tą kuchnią, ruszyło coś? :D

Hej :) śmiejcie się ale kiedyś siedziałam przed kompem i czytałam o farbach to potem jak zamknęłam oczy to tylko farby widziałam heheh...:lol2:

jeszcze kolorki nie wybrane ale na pewno będą jasne :D

Co do ścian to wyglądają super gorzej gdzie nie gdzie z sufitami :/ ale zobaczymy :)

Używaliśmy Farby gruntującej ze Śnieżki :)

Kuchnia - widzieliśmy się w tym tygodniu z innym panem od kuchni zapisał narysował sobie tam co chcemy i teraz czekam na wycenę i na wizualizacje tego :) miało być w tym tygodniu ale pewnie znając tych wszystkich fachowców będę sama dzwonić i pytać czy zrobił coś :)

WLT - no to widzę że się dzieje u ciebie szalejecie :) to macie ocieplony dom że macie już parapety zewnętrzne ??

a jakie wybraliście parapety wewnętrzne ??

U nas mąż wczoraj skończył resztę malować farbą gruntującą zostały mu tylko rogi :) zrobiło się fajnie jasno w środku :D

Hej :) śmiejcie się ale kiedyś siedziałam przed kompem i czytałam o farbach to potem jak zamknęłam oczy to tylko farby widziałam heheh...:lol2:

jeszcze kolorki nie wybrane ale na pewno będą jasne :D

Co do ścian to wyglądają super gorzej gdzie nie gdzie z sufitami :/ ale zobaczymy :)

Używaliśmy Farby gruntującej ze Śnieżki :)

Kuchnia - widzieliśmy się w tym tygodniu z innym panem od kuchni zapisał narysował sobie tam co chcemy i teraz czekam na wycenę i na wizualizacje tego :) miało być w tym tygodniu ale pewnie znając tych wszystkich fachowców będę sama dzwonić i pytać czy zrobił coś :)

Poganiaj , poganiaj.. :) Jak się nie przypomnisz to nic nie będzie na czas.. :) Ciekawa jestem tej kuchni.. :) wybrałaś już kolorki frontów i blat?? czy narazie tylko jakieś wstępne zamysły? :)

WLT - no to widzę że się dzieje u ciebie szalejecie :) to macie ocieplony dom że macie już parapety zewnętrzne ??

a jakie wybraliście parapety wewnętrzne ??

U nas mąż wczoraj skończył resztę malować farbą gruntującą zostały mu tylko rogi :) zrobiło się fajnie jasno w środku :D

Ale fajnie.. :) Ja sama osobiście wymalowałam dwa pokoje farbą gruntującą! Do dzisiaj odczuwam tego skutki :) Niestety co etap, to wciąż mi się śnią poszczególne sytuacje i materiały.. a widok styropianu przyprawia mnie o mdłości :D

Bystrzacha z Ciebie ;) domek już jest ocieplony.. :) zrobiliśmy to tylko ze względu na fakt, że mężu miał troszkę wolnego w pracy i sam się zdecydował to wykonać :D Co my byśmy bez tych naszych mężów zrobiły drogie Panie.. :)

Aha, parapety mamy z aglomarmuru, kolor Perla Arte. Zdjęcie nie oddaje ich uroku :) [ATTACH=CONFIG]355749[/ATTACH]

W temacie malowania sufitów, to polecam do obejrzenia, test białych farb:

Lepiej dołożyć parę zł i kupić dobrze kryjącą, choć w praktyce okazuje się, że dzięki swej wydajności jest tańsza :) Malowanie sufitu i tak jest uciążliwe, lepiej zrobić je 2 razy niż 4 ;)

Malowanie sufitu to jakaś masakra!

W jednej hurtowni polecili nam własnie farbę gruntującą (nie pamiętam jakiej firmy), tańszą od Śnieżki, ale ponoć tak samo dobrą. Okazuje się, ze jest praktycznie 5 zł tańsza na wiaderku, a jest dokładnie tak jak piszesz- praktycznie nie kryje w połowie tak jak Śnieżka. Nie mam odniesienia do innych produktów, więc mówię akurat o Śnieżce gruntującej.

Ja się przyłączę, jestem świeżo po malowaniu. Raz grunt śnieżki i dwa razy na biało sufit beckersem, w jednym pokoju nawet tylko raz wystarczył.

Dołóż lepiej do droższej farby, wbrew pozorom mniej stracisz no i zaoszczędzisz nerwów i czasu :)

Polecam z ręką na sercu farby beckersa

Witam :) weekend minął a ja nie miałam kiedy wam odpisać :p tak mi zleciało :D

dziękuję bardzo za rady :hug: a filmik widziała i przeanalizowałam :D trwają dyskusje z mężem która i gdzie kupić :)

mały biały domku z beckersa narazie nie skorzystamy bo to farba lateksowa za namową wujka który siedzi troche w tej branży na pierwsze malowanie bierzemy farby akrylowe :) ale każdy robi jak uważa :)

Kuchnia :) wyceny oczywiście nie mam :/ dzwoniłam w sobotę Pan powiedział ze wyceni i wyśle no i jakoś dotrzeć do mnie nie może ta wiadomość :/ będę dzisiaj znowu dzwonić :p

co do koloru do zdecydowaliśmy się na fronty dąb sonoma jasne :) a blat chcę dla kontrastu szary taki ciemniejszy :D

na ścianę myśleliśmy dać szkło hartowane z fototapetą ale jak się okazało to dość drogo wychodzi :p więc zadowolę się płytkami :) już sobie upatrzyłam na stronie leroy merlin :p tak wstępnie wolałabym je na żywo zobaczyć :)

WLT parapety wybrałam podobne :) mam z kamienia o nazwie Botticino :) których jeszcze nie mam tak jak i drzwi :p:P czekam cierpliwie :)

Fajnie już że ociepliliście domek zaczyna wyglądać :) my zamierzamy ocieplać na jesień zobaczymy co wyjdzie z tych naszych planów :)

Na budowie na razie cisza :p farba gruntująca dosycha i czekamy aż kupimy białe farby i będziemy działać dalej :)