Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Budowa Na południe-wariant I czyli M157a

Recommended Posts

• Odpowiedzi 781
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Anulla, widzę, że przeprowadzka już bardzo blisko, jak już jest ciepła woda i ogrzewanie to można mieszkać. Jak długo czekaliście na gaz (od momentu podpisania umowy)?

W sumie można mieszkać :p ale jeszcze nie mam podług w pokojach i łazienki :p musielibyśmy się w miskach myć :lol2:

Jeśli chodzi o gaz to jak podpisałam umowę tą po zamontowaniu skrzynki i opłaceniu faktury przyłączeniowej to gdyby nie to że brakowało mi tam jakiś papierów miałaby zaraz gaz. Jak doniosłam brakujące papiery w ten sam dzień popołudniu panowie przyjechali mi podłączyć gaz :D więc potem już jest szybko :)

Sylwia $ to prawda wszystkie media niesamowicie cieszą we własnym domku :D jak narazie na wiosnę ruszy akcja taras :p jeszcze trzeba będzie nawieść trochę ziemi bo raczej w tym roku tego nie zrobimy, jeszcze odprowadzenie deszczówki i na końcu ogród :p więc jeszcze dużo do zrobienia będę mieć czas a żeby się podszkolić z zakresu "ogród" bo nie mam o tym bladego pojęcia :p:P

gaja2 mari180790 no w sumie już nie daleko mam nadzieje że w grudniu będziemy juz u siebie :)

mother_nature ocieplenie i siatkowanie robiła u mnie jedna ekipa (mąż mój, tata mój i kolega męża mający o tym pojęcie) :)

tej mojej 3 osobowej ekipie zajęło to od poniedziałku do soboty pogoda niedopisywało bo ciapało ale byli dzielni :) dbałam o nich dowoziłam jedzonko :D

w sumie to została im jeszcze jedna ściana i wnęka nad wejściem do domu żeby pociągnąć drugi raz samym klejem ale to zrobią zapewne pod koniec tego tygodnia pogoda ma być ładna :)

aż wstyd ale nie mam żadnej fotki :( ale jutro nadrobię i się pochwalę jak domek teraz wygląda :D

Anulla możesz napisać jak rozwiązałaś problem z wentylacją okapową.Masz podłączoną do komina czy wogóle w tych nowoczesnych okapach nie trzeba otworu wentylacyjnego?

Witaj :)

jeśli chodzi o otwór wentylacyjny to wydaje mi się że raczej powinien być tylko... to czy podłączysz okap do komina to twoja wola :) okapy teraz sa takie że możesz a nie musisz wolny wybór :) ja mam podłączony okap do komina taką płaską rurą

tutaj na zdjęciu widac :)

http://i3.fmix.pl/fmi650/2aa8001500189f5757e55a95/zdjecie.jpg

Domek już "ubrany" na zimę :) Świetnie, będziecie mieć cieplutko, a to najważniejsze, można szykować się do przeprowadzki :)

Masz bardzo ładny dom Anulka :)

Dziękuję bardzo :) powiem że czuć już różnice :) piec wyłączyliśmy puki co a temperatura fajnie trzyma się w domku po 6 dniach temperatura spadła o 6 stopni :) to chyba nie jest źle :p przyznam że pomału wyworzę co nie co :p

motherku jestem dumna i bardzo zadowolona z mojej ekipy :hug: ale zdolni to wy jesteście sami budujecie swój domek :)

TsunamiM dziękuję bardzo :) ale ty masz takie tempo że też wnet będziesz miała wszystko i będziesz się pakowała :)

gaju chyba tak będzie :) na kiedy planujecie przeprowadzke ?? na pewno nasze terminy będą bardzo zbliżone :D

Tynkowanie planujemy na wiosnę więc albo zostanie tak jak jest albo jeszcze przemalujemy gruntem a żeby nie piło bardzo wody :)

Fajnie, fajnie:)

ja od dwóch dni szukam koloru na moją chałupę :bash: MA-SA-KRA!!!! Mam wzornik Caparola w którym jest 3 miliony kolorów i żaden mi chyba nie pasuje! Czy to w ogóle jest możliwe?!

:lol2::rotfl: jest możliwe :D wybierz odcień i szukaj tylko w danym kolorze :)

a ty to chyba fotki miałaś wstawić??!!!

Ups. no tak miałam coś wstawić, yyyy racja. Coś będzie obiecuje;)

Co do koloru to ja nie zdawałam sobie sprawy, że biały występuje w 100 odcieniach!:bash: Niby wiemy, że ma być złamana biel... wybrałam chyba pięć kolorów na moją listę i tak patrzę na to co godzinę i mam wrażenie że za każdym razem widzę co innego. Raz jeden wydaje mi się brudny raz inny, później jeden jest szary a za godzinę myślę, że nie ten wcale nie jest szary bo inny jest szary a jeszcze inny nie jest biały bo wydaje się żółty:sick: kurde to nie jest normalne. Mąż mówi, że za chwilę nie będę odróżniała nawet czerwonego od zielonego!

Aj dajcie spokój z tym kolorem do drwina jakaś:bash: ja mam w wzornik kolorów z Caparola. Taki tynk będziemy kładli ponieważ nasz przyjaciel handluje tym i załatwi coś po taniości. Sam zwornik pewnie można wypożyczyć ze sklepu który sprzedaje tynki i farby. W necie są ale kosztują ja około 100 zł.

My jesteśmy ograniczeni do tej jednej firmy. Też myślałam, że złamany biały to złamany biały i nie będzie problemu w tu d...pa. Jeden złamany szarością inny żółcią a jeszcze innym czekoladą czy czym tam jeszcze paradoksalnie "do wyboru do koloru!;)" Nie jest to łatwy wybór bo oddzielnie każdy z tych kolorów wygląda jak złamany biały ale jeżeli położymy je obok siebie wtedy trochę widać, że każdy jest inny. Ostatecznie wybraliśmy kolor pod nic nie mówiącą nazwą BASALT 18 - niby biały ale nie do końca (najbardziej biały z całego tego towarzystwa).

Edytowane przez Sylwia $

:rotfl::lol2:

oj zgodzę się z tymi kolorami normalnie masakra :(

ja widziałam dzisiaj tak przypadkowo wzornik z tynków Termo Organiki to normalnie :jawdrop: cenKA OPADA :p

ja wnet zapewne też będę musiała wybierać kolorek tynku :)

mniej więcej też wiem czego chce ale pewnie jak przyjdzie co do czego to będę tak jak Sylwia $ dumała i widziała po milion innych kolorów a tego właściwego nie :( ale to jeszcze przedemną :D

co do róży majtkowych :lol2:

to bardzo częsty widok :p i dużo się słyszy że wychodzi nie taki jak trzeba kolor :D