Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Budowa Na południe-wariant I czyli M157a

Recommended Posts

• Odpowiedzi 781
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Witam:)

świetnie wygląda Wasz domek z wprawionymi oknami:) Najbardziej podoba mi się to największe tarasowe przy drzwiach, da dużo światła do salonu. Która strona domu jest u Was od południa? My jak stawialiśmy dom,otwory okienne dawaliśmy pod południe, a jak najmniej od północy.

Pozdrawiam:)

Myśmy przy wyborze projektu też kierowali się kierunkami świata :)

wejście do domku mamy od południowego wschodu :) a więc ten projekt leży nam idealnie : ) w kuchni nie potrzeba słońca bo i tak będzie tam ciepło od gotowania więc jest od północnego wschodu a cały salon i 2 pokoiki będą doświetlone przez słoneczko przez cały dzień aż do wieczora w lecie :D

co jedynie pokój za łazienką będzie najchłodniejszy ale na lato idealny :)

A jeszcze co do okien :) mi też najbardziej podoba się to wielkie okno :) jest po prostu bombowe :)

widziałam też opcję tego okna jako dwukwaterowe też wygląda fajnie ale że my mamy małe dzieci bezpieczniejsza opcja trzykwaterowa + poprzeczki :)

zresztą nie żałuje wyboru :) jak dla mnie wygląda tak miło ciepło i domowo taka opcja :wiggle:

A powiedz mi piciacz wy rozglądaliście się już za oknami ?? macie już jakieś upatrzone ??

Hej:)

mamy bardzo zbliżony układ domu w stosunku do stron świata. U nas dwie sypialnie mają okna od zachodu. Szkoda mi trochę, że nie mogłem przenieść w jednej sypialni okna z zachodniej na południową stronę (od południa jest trochę za wąski ten pokój). Gdybyśmy wydłużyli dom tak jak Wy, z pewnością byłoby od południa:) Co do okien jeszcze nie rozglądałem się za nimi. Budujemy się ze swoich środków i jestem na etapie zbiórki. W styczniu zacznę się interesować. Najpewniej wezmę okna z roletami prosto od producenta. Wielu moich znajomych chwali okna z Zagórowa, z firmy Wojmarplast i jeśli będę już się rozglądał za oknami to tylko po to, żeby porównać ceny i wykorzystać inne oferty w negocjacjach z tym producentem. Chcecie jeszcze w tym roku zdążyć z instalacją co? Będziecie mieli kocioł na gaz?

Pozdrawiam:)

Witaj Izoldo :) dziękuję za miłe słowa :) kolorku też na razie nie żałuje wyjdzie przy urządzaniu czy dobrze żeśmy wybrali :)

co do drzwi wejściowych to te z kotłowni mamy już zamówione stalowe całe (dojść nie mogą :bash: ) a główne chcemy drewniane z szybką ale narazie jeszcze nie zdecydowaliśmy jaki wzór konkretny drwają negocjacje :)

Chcieć byśmy chcieli porobić nawet wylewki ale czy się uda.... tutaj elektryka się koińczy a tynkarze dopiero mogą przyjśc w połowie albo pod koniec listopada zależy jaka będzie pogoda i wszystko się tak strasznie przesuwa :(

Z oknami jest już super :) nie ma takich przeciągów w domu już wiatr nie hula po pokojach tylko cisza :yes:

już teraz robi się tak domowo :D wiem wiem jeszcze daleko do końca ale już sprawia wielką radoche :rotfl:

Napewno zrobimy tynki :) tynkarzy mamy umówionych na połowe a raczej końcówke listopada :( jak bym wiedziała że tyle trzeba czekać umówiła bym wcześniej no ale cóż zaklepani są :) chcieli byśmy jeszcze w tym roku zrobić hydraulikę i wylewki ale wątpię że się uda zależy jaka pogoda będzie, a na wiosnę ruszać z resztą ponieważ w przyszłym roku chcemy się wprowadzić :)

W dniu dzisiejszym mogę napisać że stan SSZ mamy ukończony :wave::wave:

okna już są co pokazują zdjęcia wyżej a w dniu dzisiejszym panowie zamontowali nam drzwi (po długich oczekiwaniach na nie :offtopic:) do kotłowni :)

http://i3.fmix.pl/fmi1372/203e053f00280ff95633dbf5/zdjecie.jpg

frontowe jeszcze nie wybrane a tym bardziej nie zamówione mamy na nie jeszcze troche czasu doradzają nam abyśmy je zamontowali dopiero po "mokrych" robotach :) póki co są takie (mąż sklecił :D)

http://i2.fmix.pl/fmi2357/83754b90000d296e5633dbfd/zdjecie.jpg

I jak się dzisiaj okazało w dniu wczorajszym Pan elektryk zakończył swoją pracę :) więc w środku już wszystko gotowe teraz czekam na papiery z energetyki a potem prawdopodobnie pół roku na skrzynkę w płocie :( i tu znowu moja głupota zwyciężyła bo już mogłam mieć skrzynke jak bym poszła zaraz po dostaniu pozwolenia :p ale nie ja mam zawsze czas :p:P:lol2:

WItaj:)

Pół roku na prąd?? Szybko ....

My w tauronie czekaliśmy - w pażdzierniku była elektryka zrobiona i od razu papiery złożone do energetyki i potem czekaliśmy czekaliśmy(...) ciągle jakieś druczki trzebabyło podpisywać aż w końcu w czerwcu wzięłam się za telefon i co tydzień do nich dzwoniłam i popędzałam....mówie ci to był koszmar...w lipcu została skrzynka zamontowana a w sierpniu dopiero puścili prąd...dosłownie miesiąc przed przeprowadzką...

Prąd to jedyna kwestia budowlana gdzie trwa trwa i końca nie widać...i parę osób u mnie na dzienniku to samo przechodziło:mad:

Więc Aniu trzymam kciuki żeby to naprawdę trwało tylko pół roku:)

Gratulację!!!

:wave::wave:

Dziękuję bardzo :)

Mari nie przerażaj mnie :( w energetyce mi powiedzieli że pół roku trzeba czekać mam nadzieje że tak będzie :) u nas tu w okolicy to znowu słyszałam o przedłużeniu podłączenia ale gazu że strasznie przeciągają;) gazy aż rok więc mam nadzieje że do września się wyrobią:p:P

Witaj anulla1986. Już od dawna podczytuję twój dziennik, ale dopiero dzisiaj się ujawniam ;) Po pierwsze- budujemy się w sąsiednim powiecie, po drugie również budujemy dom parterowy i takie ostatnio mnie najbardziej interesują ;) po trzecie nie mogę wyjść z podziwu tempa, jakie sobie założyliście ;

Dokumenty dotyczące gazu i prądu załatwialiśmy na pewno w tych samych miejscach co Wy ;) nam energetyka wyznaczyła termin realizacji przyłącza do połowy 2017 r. Oczywiście od razu po otrzymaniu pisma złapałam za telefon i Pan się zaśmiał, ze codziennie mają masę takich telefonów. W rzeczywistości powinni się wyrobić w pół roku :) Odnośnie gazu, poinformowano nas, że jeżeli dotyczy to rozbudowy sieci, to sprawa trwa rok, zaś jeżeli tylko przyłącz to do pół roku. My mamy gaz w granicy działki, więc Pan powiedział żeby zgłosić się równo pół roku przed terminem planowanego wejścia do domu ;) Ciekawie, bo planujemy grzać gazem.. :D Mam nadzieję, ze na kolejną (albo i kolejną :D) zimę nie zostaniemy bez źródła ciepła :D

Pozdrawiam serdecznie :)

Witam serdecznie,

my jesteśmy na etapie kupowania projektu m157 (domek prawie taki sam tyle że z garażem który zamienimy na dodatkowy pokój) . Z budową chcemy ruszyć w marcu:)

Mam pytanie może posiada Pani jakieś zdjęcia ze środka domu, szczególnie interesuje mnie wielkość salonu bo ciężko mi jest jakoś tak sobie wyobrazić ile w nim jest przestrzeni. Będę bardzo wdzięczna za zdjęcia i oczywiście Pani opinie co do wielkości pomieszczeń :)

PS. śliczny domek!!!

Witam nowych gości :) bardzo mi miło że zaglądacie do mnie i zostawiacie po sobie ślad :)

WLT a więc będziemy takimi trochę dalszymi sąsiadkami :D mi również już od X czasu podobały się zawsze domki parterowe jak dla mnie mają swój urok a mając małe dzieci to naprawdę się ciesze że nie będę miała schodów :p:P co do tempa naszej budowy to wcale nie uważam że jest szybka :p jak dla mnie to wszystko strasznie się przeciąga :( non stop na coś musimy czekać teraz jest prawie miesiąc postoju bo czekamy na tynki już obdzwaniam hydraulików żeby rozeznać się cenowo i już jakiegoś zaklepać a żeby w tym roku jeszcze zrobić tą hydraulikę :yes:

W tamtym tygodniu dostałam z energetyki warunki przyłącza i normalnie krew się we mnie zagotowała :mad: jak miałam zaprojektowaną skrzynkę z prądem w ogrodzeniu przy domu tak energetyka sobie postanowiła że zrobi mi skrzynkę ale w drugim końcu działki :bash: normalnie myślałam że ich tam wyzabijam 50 m kabla będę musiała ciągną z domu do skrzynki :mad: byłam dzisiaj z mężem u kierownika i rozmawialiśmy no ale za dużo nie zdziałaliśmy :( no ale zobaczymy jak to będzie :p

Co do gazu to u nas będą budować sieć i dlatego trzeba czekać aż rok i mam nadzieje że tego terminu dotrzymają bo my też będziemy ogrzewać gazem :p:P

Dziękuję bardzo blueey :p skoro mój jest śliczny to twój też będzie bo prawie taki sam :D

superr bardzo się cieszę że przybywa osób budujących ten projekt :) powiem ci że jestem bardzo ciekawa tej waszej realizacji fajny pomysł zastapić garaż na pokój duży pokój :)

co do zdjęć to wstawiałam wcześniej zdjęcia pomieszczeń i puki co nie mam nowych ale jeśli będę mieć to wstawię :)

moim zdaniem powierzchnia salonu jest wystarczająca a nawet dość duża - zależy co kto oczekuje - jak dla mnie super :D pokoje mam powiększone po troszku rozłożone to 2 m i łazienkę też i jestem też bardzo zadowolona na razie ciężko powiedzieć bo stoją puste pokoje okaże się jak będziemy chcieli urządzać jak to będzie wyglądać :)

w sumie myślę że będzie pani zadowolona tak jak i ja :D