m132ek 27.03.2015 17:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Marca 2015 Witam, zarejestrowałem się ponieważ szukam pomocy. Sprawa wygląda tak, wynająłem lokal użytkowy i postawiłem w nim działkę działową z regipsu o szerokości 10cm. Zrobiłem sobie takie mniejsze pomieszczenie z drzwiami, żeby nie niszczyć płytek profile przyklejone na silikon, a na górze ścianka dostawiona do sufitu podwieszanego, ponad sufitem jeszcze z 50 cm wolnej przestrzeni do betonowego stropu. NO i PINB mówi że to samowola budowlana , bo powinno być pozwolenie na budowe :O:O , czy to prawda czy ja o czymś nie wiem ;/? Proszę o jakąś podstawę prawną bo jaja sobie robią. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jacek.zoo 27.03.2015 19:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Marca 2015 Witam, zarejestrowałem się ponieważ szukam pomocy. Sprawa wygląda tak, wynająłem lokal użytkowy i postawiłem w nim działkę działową z regipsu o szerokości 10cm. Zrobiłem sobie takie mniejsze pomieszczenie z drzwiami, żeby nie niszczyć płytek profile przyklejone na silikon, a na górze ścianka dostawiona do sufitu podwieszanego, ponad sufitem jeszcze z 50 cm wolnej przestrzeni do betonowego stropu. NO i PINB mówi że to samowola budowlana , bo powinno być pozwolenie na budowe :O:O , czy to prawda czy ja o czymś nie wiem ;/? Proszę o jakąś podstawę prawną bo jaja sobie robią. to raczej ich pytaj o podstawe prawna Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jajmar 27.03.2015 19:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Marca 2015 Wydaje mi się że powinieneś PINB poprosić o podstawę a nie nas. Ja obstawiam że chodzi o zmianę sposobu użytkowania pomieszczenia, tworząc ścianę zmieniłeś część lub całość przeznaczenie pomieszczenia lub pomieszczeń. Zmiana przeznaczenia w przypadku lokalu użytkowego rozpoczyna się od wystąpienia o warunki zabudowy lub odpis miejscowego planu. "Warunki takie określa odpowiedni wydział Starostwa Powiatowego, lub Urzędu Miasta na podstawie złożonego wniosku w którym odpowiedzieć musimy na szereg pytań o … wielkość zatrudnienia, ilość stanowisk, rodzaj napraw, używane materiały, rodzaj działalności itp. W wydanej decyzji Urząd określi nam wszystkie warunki jakie musimy spełnić, aby zmienić sposób użytkowania obiektu, oraz narzuci dodatkowe opracowania formalne" Paragrafów nie chce mi się szukać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts