Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Okap podłączony pod rekuperator nad kuchenką spalającą gaz ziemny

Recommended Posts

Witam wszystkich chciałbym bym poddać pod dyskusje temat okapu nad kuchenką gazową i podłączonego pod centrale rekuperatora.

Na wielu forach czytałem że nie można zastosować takiego rozwiązania i nie otrzymałem w tej kwestii logicznego rozwiązania gdyz jak wiem ze spalania gazu ziemnego w normlanym spalaniu gdzie ilosc tlenu jest odpowiednia powstaje CO2 i h2O stąd nie rozumiem dlaczego nie można tego podłączyć do rekuperatora stosując dodatkowe filtry gdyz kiedy okap dział jako pochłaniacz tak owych przeciw kazania nie ma aczkolwiek nie ma konkretnych norm w tej kwestii wiec realizacja jest dowolna

z koleji podłączenie aktywnego okapu w niezależnej wentylacji mogło by powodować dysproporcje w ciśnieniu i pracy rekuperatora

nie mniej ja chciałabym podłączyć okap biernie pod rekuperator tak by rekuperator swoją siłą odbierał opary z nad gazówki stosując oczywiście odpowiednie filtry nie mniej chciałbym to jeszcze przedyskutować za co niezmiernie będę wdzięczny

druga opcja to taka by tylko był okap w charakterze pochłaniacza nie mniej jesli chodzi o czystośc systemu wywiewnego w obu przypadkach prawdopodobnie były by taka sama kwestia częstych wymian filtrów aczkolwiek samo smażenie na tłuszczu jest raczej żadkością u mnie w domu w zasadze gazówke używam tylko do gotowania

z góry dzieki za konstruktywne rady

Czyli żadne z rozwiązań nie jest optymalne.

gdy zastosuje filtr węglowy przed wlotem w kanały rekuperatora to powinno ochronić kanały przed osadami z kuchenki tak ?

jeśli okap będzie tylko kołnierzem biernym ( bez wentylatora) z ciągiem rekuperatora nie powinno to zakłócać pracy całego rekuperatora tak ? taki ciąg z rekuperatora powinien być odpowiednikiem ciągu w kanale wentylacji grawitacyjnej jaka działa zazwyczaj nad każdą kuchenką w domu bez okapu a osady są znikome np. u mnie działa tak od wielu lat i nie mam żadnego problemu z osadami co jedynie to nad samą kuchenką na kafelkach i na kratce wentylacyjnej stąd też nie uważam tego za jakiś wielki problem kuchnia jest bardzo czysta bez żadnych osadów tłuszczu czy też efektów spalania gazu jak to nie którzy twierdzą że istnieją chociaż w reakcji pełnego spalania gazu nic takiego nie występuje

to też wolałbym uniknąć stosowania tradycyjnego okapu z wyrzutem przez kanał przy rekuperacji bo uważam że może on narobić więcej złego niż dobrego z tego powodu wolałbym to rozwiązać albo pochłaniaczem albo odpowiednim okapem podpiętym i wyposażonym w filtry przeciw tłuszczowe podłączonego pod reku.

Nie mniej kolejnym problem który mógłby wystąpić przy zwykłym okapie z osobnym kanałem to to że mógłby przy dość dużej szczelności mojego mieszkania zasysać powietrze z kominka w salonie a to mogło by już spowodować pewne zamieszanie aczkolwiek kominek pozostaje jako dodatkowe źródło ciepła i jest w pisany w bilans z rekuperatorem to mimo wszystko dodatkowy kanał grawitacyjnej z okapem może namnożyć problemów

Może Pan wytłumaczyć: w jakim celu chce Pan wyrzucać to przez wentylację?

Gorące powietrze odda ciepło świeżemu, OK i mamy dwie opcje.

1- świeże powietrze będzie cieplejsze od tego w pokoju i pod sufitem pójdzie sobie do łazienki a my będziemy w mniej świeżym na dole.

2- świeże powietrze silniejszym strumieniem zostanie wdmuchane niżej, a ponieważ ma ono ponad 30 st. będziemy odczuwać "dmuchanie gorącym"

Jeżeli teraz będzie Pan gotował 20 litrów wody dziennie ( dzień w dzień) na płycie elektrycznej to rocznie odzyska Pan 40zł

dziękuje za konstruktywna odpowiedź a więc załóżmy że okap pójdzie w sposób tradycyjny do osobnego kanału czy włączanie go lub ewentualnie same jego istnienie przy rekuperacji nie będzie powodować problemów z rekuperatorem i ciśnieniem w mieszkaniu? ... czy czasem jak okap nie chodzi a jest podłączony do kanału wentylacji grawitacyjnej to czy w ogóle nie następuje żaden ciąg powietrza w czasie braku pracy wentylatorów itp ? i czy to po prostu nie będzie zakłócać całego bilansu ?

dziękuje za konstruktywna odpowiedź a więc załóżmy że okap pójdzie w sposób tradycyjny do osobnego kanału czy włączanie go lub ewentualnie same jego istnienie przy rekuperacji nie będzie powodować problemów z rekuperatorem i ciśnieniem w mieszkaniu? ... czy czasem jak okap nie chodzi a jest podłączony do kanału wentylacji grawitacyjnej to czy w ogóle nie następuje żaden ciąg powietrza w czasie braku pracy wentylatorów itp ? i czy to po prostu nie będzie zakłócać całego bilansu ?
Spadek ciśnienia spowoduje spadek oporów na kanałach nawiewnych, więc więcej powietrza wejdzie. Nie będzie groźnego dla zdrowia zjawiska cofki z kanałów "mokrych", Co do bilansu wilgotnosciowego, to okap nie dział non stop. Poza tym na ogół jest włączany przy gotowaniu, wiec i produkcja wilgoci się zwiększa.