Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Budowa garażu- czy dokonałem samowoli budowlanej?

Jacek Bednarz

Recommended Posts

Witam.

Mam problem o który niedawno się dowiedziałem.

Postanowiłem postawić sobie zadaszenie na samochód. Wylałem więc płytę betonową zbrojoną o wymiarach 6x5m.

Odbierając dom dowiedziałem się, że mój dom znajduje się m.in. w strefie ochrony konserwatorskiej zabytków gdyż w pobliżu jest zabytkowy kościół.

Znajomy który pracuje w budownictwie twierdzi, że nie mogę postawić takiego zadaszenia ze względu na strefę. Muszę wybudować garaż murowany z fundamentami na który trzeba pozwolenie i projekt. Ponadto kierunek spadu, kąt oraz rodzaj i kolor pokrycia dachu musi być taki sam jak na moim domku. To że nie pasuje mi to za nic w świecie, bo dach mam prostopadle do wjazdu więc spad garażu będę miał od strony bramy garażowej :jawdrop:

Moje pytanie do was, jak wygląda sprawa z postawieniem garażu. Dodam, że nie mam zamiaru niszczyć wylanej płyty ponieważ jest mega solidna, zbrojona a za beton dałem bardzo dużo pieniędzy. Bardzo się boje, że będę musiał niszczyć to co już zrobiłem.

Bardzo proszę krok po kroku gdzie się udać aby załatwić to jak najtaniej oraz najszybciej (pracuje zawsze od 8-16 więc chcę załatwić to możliwie najszybciej).

1. wystąp z wnioskiem do Wydziału Architektury Urzędu o wydanie Warunków Zabudowy lub Wypisu z Planu Miejscowego

2. zleć wykonanie Mapy do Celów Projektowych

3. na podstawie jw. zleć Projektantowi opracowanie Projektu Budowlanego garażu

4. złóż Projekt do Urzędu

5. na podstawie uprawomocnionej Decyzji możesz realizować obiekt ( zgodny z p.1 )

• 2 months później...