Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Jest to cement czysty bez dodatków. Klasa 42,5. Jeśli dałeś dużo więcej jak 20% - mogą wystąpić jak dostanie wilgoci - skurcze i to na tule duże, że rozwali wiązanie. Mogą zacząć odpadać płytki. Dlatego pisałem o góra 20 procentach...

Przy mieszance max 20% nie byłem pewien tej mieszanki. Źle mi się rozprowadzała, i taka jakaś "piaskowata" była. Do jednego wiaderka mogłem rzeczywiście dać trochę za dużo (powyżej 25%), ale do reszty nie więcej niż 25%.

A czy można to jakoś doświadczalnie sprawdzić? Wylać na to wiadro wody?

Po prostu zrobić dwie próbki o różnym składzie i dbać o to by były wilgotne. Najgorzej zawsze jest jak za zachodzą pewne procesy zbyt szybko (skurcze). Wylejesz wodę jak przeschnie - znów, po kilku - kilkunastu takich cyklach zostawiasz to wszystko aby porządnie wyschło i wtedy patrzysz czy pęka. Pytanie jeszcze jedno: jak gruby był wypełniacz? Jaką granulację miało ziarno do ilu mm?

Po prostu zrobić dwie próbki o różnym składzie i dbać o to by były wilgotne. Najgorzej zawsze jest jak za zachodzą pewne procesy zbyt szybko (skurcze). Wylejesz wodę jak przeschnie - znów, po kilku - kilkunastu takich cyklach zostawiasz to wszystko aby porządnie wyschło i wtedy patrzysz czy pęka. Pytanie jeszcze jedno: jak gruby był wypełniacz? Jaką granulację miało ziarno do ilu mm?

Byłem dosyć zajęty i nie wiem czy z tym laniem wody nie jest już za późno. Szczególnie, że jest kolejne kilka rzędów płytek położonych na gotowym kleju.

Na workach z piaskiem gramatura jest zamazana, ale jak go kiedyś kupowałem w kopalni piasku, to brałem przesuszony i bardzo drobny, żeby się nadał do piaskowania.

Trzy pytania:

Czy taką mieszankę mogę zastosować również na ściany?

czy jest jakiś przepis na fugę własnej roboty?

Tynk wapienny jak dobrze kojarzę to wapno+piasek + woda i nic więcej. Masa jest na tyle elastyczna i mocna, że trzyma się ścian. Czy żeby taki klej uelastycznić nie powinno się dać odrobiny wapna?

Tynk wapienny - zgadza się, tylko że schnie wolno jak jasna cholera. Możesz dodać, choć dawniej dawniej - dodawano ciasto wapienne zamiast hydratyzowanego, choć nie powiem da się zgasić wapno "chemicznie"... kwestia umiejętności. Poza tym fuga musi być na bardzo drobnym ziarnie.

Luxum: tzn jakiej? Przecież "zgaszenie" wapna to sprawa prosta jak kilo drutu... potrzeba tylko mundrego z gracami żeby się bawił i wody dolewał. Poza tym o ile mnie moja radosna pamięć nie myli istnieje także coś takiego jak tynk wapienno cementowy, czyli do wapna dodaje się cementu by szybciej wiązało i twardniało. Można dodać także "krowińca" też zadziała. Tylko te wrażenia estetyczne...