Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Nowa papa na stary garaż

ArturoK4

Recommended Posts

Witam.

Problem dotyczy garażu na którym mam położoną papę która na tym dachu leży od około 20 lat.

Późną jesienią zauważyłem że po stalowym legarze który jest od środka pod sufitem kapie woda. Po wzrokowym sprawdzeniu stanu papy, wytypowałem miejsce prze które może się dostawać woda do garażu. Niestety mimo zastosowania zewnętrznego silikonu uszczelnienie przecieku nic nie dało.

Nastała wiosna i czas na przeprowadzenie gruntownej naprawy uszkodzonej papy. Na większości dachu pokrycie papowe wygląda jeszcze bardzo dobrze a tylko w podejrzanym miejscu jest trochę popękane (co widać na zamieszczonych fotkach).

[Linki do fotek przestały działać i usunąłem je. Szkoda że na forum nie ma sytemu na załączniki, dodawane zdjęcia nie ginęły by bezpowrotnie i byłyby wartością dodaną do danego tematu.]

Chciałbym wykonać naprawę tego dachu samodzielnie i szukam pomocy jak najlepiej by to wykonać. Jakieś 8 lat temu wymieniałem na daszku "lauby" starą zniszczona papę na papę samo wulkanizującą się. Z której do dzisiaj jestem zadowolony.

Wymiary dachu garażu to: 7,40 x 4,10 = 30,34 m²

Mam parę pytań:

1. Czy zrywać całą papę z dachu garażu ?

2. Jakich narzędzi najlepiej użyć do zrywania starej papy ?

3. Czym wypełnić i uszczelnić szczeliny w betonowym dachu ? (jeżeli takie odkryję)

4. Czy papa samo wulkanizująca się to najlepsze i tanie rozwiązanie ?

5. Jakiej papy użyć i ile jej kupić ?

Nie znam się na tym prawie wcale, dlatego też zadaję proste pytania ;)

Z góry dziękuję za udzieloną pomoc :)

Edytowane przez ArturoK4

To sa jakies szeregowe garaze czy pojedynczy, bo jakos ciezko mi to okreslic po zdjeciach? Zalezy czy Ci sie chce zrywac stara pape.. mi sie nie chcialo, wiec polozylem na stara pape nowa pape termozgrzewalna. Moze to troche fuszerka, ale u mnie zdaje egzamin. Kladlem na jesien do tego momentu jest spoko - nic nie przecieka.

Jesli to nie szeregowe garaze to sprawa jeszcze prostsza jak dla mnie - nie zrywac. Z szeregowymi jest wiekszy problem (tak jak u mnie) nie da sie polozyc na calej szerokosci (nie bedziesz komus dachu naprawial) ja po prostu dalem na troche wiekszej powierzchni niz moj garaz.

Nie zrywaj tylko sprawdź bąblowania, jeżeli takie są to rozcinasz je na tzw krzyżyk . podgrzewasz palnikiem i ok. Tą starą papę obmiatasz z piasku i dajesz papę termozgrzewalną . Sprawa załątwiona na grube lata. Jeżeli nie kładłeś termozgrzewalnej sam to poszukaj wykonawcy, mała ilośc metrów więc za droigo nie będzie. W sumie to jest proste.
  • Like 1

• 9 months później...

Dziękuję za zainteresowanie.

Sprawa została załatwiona w czerwcu, przez dwóch panów którzy się na tym znali i dysponowali odpowiednimi narzędziami.

Miejsca wybrzuszone zostały rozcięte i zgrzane na gorąco, potem położono nową papę na cały dach. Papa była podgrzewana na stykach więc to chyba papa termozgrzewalna (smoły i lepiku nie było). Od tego zabiegu minęło już ponad pół roku i na razie nic nie cieknie.

Za materiał z fakturą zapłaciłem:

- 30 m2 papy Mida Top PV250 S - 457 zł

- 2 szt. uszczelniacza dekarskiego tytan - 33 zł

Razem z robocizną wyszło 700 zł. a ja jestem zadowolony :)