kroyena 25.06.2004 12:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Czerwca 2004 Czy ktoś budował, buduje lub planuje budować tematyczny domek w wersji a lub b? http://www.projekty.murator.pl/prezentacja.htm?IdProjektu=175 Architekt: Marek Jankowski Chciałbym prosić o opinię do własnej radosnej twórczości. _________________I tak do piachu, i tak do piachu, tylko pytanie w jakim stylu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
magi 25.06.2004 18:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Czerwca 2004 przypomina c59 tylko w zdecydowanie ulepszonej wersji http://www.projekty.murator.pl/Panel/pliki/c64a_parterjpg.jpg http://www.projekty.murator.pl/Panel/pliki/c64a_%20front_300px.jpg http://www.projekty.murator.pl/Panel/pliki/c64a_tyl_300px.jpg zastanawiam się tylko nad miejscem tv Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kroyena 28.06.2004 07:41 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Czerwca 2004 magi Nasze zmiany jakie chcemy zrobić to: 1) saloon: - dołożyć okno w na ścianie (północnej na rysunku u nas zachodzniej) - pod okno stół - zlikwidować półwysem kuchenny - kanapa przed kominek - w miejsce kanapy mebloscianka i na niej TV (specjalnie mało wygodnie może siebędzie mniej oglądać) - wydłużenie ściany z kominkiem przy kuchni (od wydłużenia szafki w podkowę w kuchni) widziałem kiedyś fają aranżecje bilbliteczki na stronach muratora z ręcznei formowanej cegły i półkami chcę ja pożenić z kominkiem 2) likwidacja okien narożnych kuchnia 4 i 7. zmniejszone koszty, a na działce to strona zachodnia, 3) połaczenie 5 i 6 w miejscu 6 kabina prysznicowa (obrót komina o 90 stop. 4) wydłużenie ścianki pomiędzy drzwiami 1 i 11 tak żeby było tam bardziej ustawnie 5) wydłużenie modułu garażowego, a przez poszerzenie 11 połaczenie z korytarzykiem i normalne okno zyskanie pełnowartosciowego pomieszczenia (wiem, że wtedy z garażu do domu po świeżym powietrzu, ale nie mam dodatkowych pancerdrzwi i możliwosci łatwego i krytego włamu), 6) 13 docelowo na całą szerokość ściany ocieniona pergolą (u nas to południowa strona) 7) pod schodami praniokącik zmiana dachu z kopertowego na dwuspadowy (większa przestrzeń, mniejszy koszt) 9) nad garażem nieużytkowy stryszek (umniejszenie poddasza użytkowego) Co ty (Wy) na takie zmiany? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
magi 28.06.2004 19:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Czerwca 2004 magi Nasze zmiany jakie chcemy zrobić to: 1) saloon: - dołożyć okno w na ścianie (północnej na rysunku u nas zachodzniej) - pod okno stół popieram - zlikwidować półwysem kuchenny konsekwencja poprzedniego - kanapa przed kominek - w miejsce kanapy mebloscianka i na niej TV (specjalnie mało wygodnie może siebędzie mniej oglądać) mało mi się to podoba - tyłem do tarasu - wydłużenie ściany z kominkiem przy kuchni (od wydłużenia szafki w podkowę w kuchni) widziałem kiedyś fają aranżecje bilbliteczki na stronach muratora z ręcznei formowanej cegły i półkami chcę ja pożenić z kominkiem może być rzeczywiście ciekawie 2) likwidacja okien narożnych kuchnia 4 i 7. zmniejszone koszty, a na działce to strona zachodnia, może obciąć te występy i wyrównać krawędzie, wtedy koszty będą niższe 3) połaczenie 5 i 6 w miejscu 6 kabina prysznicowa (obrót komina o 90 stop. co do łaczenia to napewno spiżarnia 0,9 m2 szkoda miejsca, co do komina - czy tak się da? 6 zmiana dachu z kopertowego na dwuspadowy (większa przestrzeń, mniejszy koszt) żeby nie przedobrzyć Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kroyena 29.06.2004 08:41 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Czerwca 2004 Pytałem sie biura projektowego, które u nas sprzedaje projekty Muratora nie powinno być problemu.Co do spiżarni:1) to chciałbym żonie sprezentować wysoką, zabudowaną lodówkę,2) w środkowej ścianie garażu zostawiam nadproże, jak starczy kasiorki to kiedyś w Muratorze opisali jak sie robi piwnicę sklepieniowią nakrytą ziemią. Chcę taką zrobić, bo:1) z garażu nie będzie daleko na drodze bagażnik-piwnica2) dzieciaki będą miały górkę na sanki zimą i nie będą przynajmniej małe szukały emocji na wyjeżdżonym śniegu na drodze. Co do występu, to:1) się nam podoba,2) stracę cenną szerokość w kuchni Z dachem, w projekcie są bawole oczka (trudne do wykonania i utrzymania). Dodatkowo chcemy z tarasu zrobić pergolę, a na niej różyczki i tak sobie umyśliłem, że kiedyś na górze nad salonem zrobię naszą sypialnię. Przy okienku ustawię szafeczkę z ładnym lustrem, doprowadzę na nią wodę (teraz takie ładne umywalki-misy robią) i żonka nie będzie musiała na dół do łazienki latać tylko sobie siądzie w spokoju się przeczesze, umaluje, od maja do sierpia okienko sobie otworzy różyczek poogląda.Od północy (mało światła i chłodzik) zrobi się otwarty od strony schodów gabinet do pracy.Za garażem wydłużę dach o około 1-1,5 m będę miał wiatę na opał do kominka, róża wiatrów zachodnia, a opał os wschodu powinien ładnie przeschnąć i kulturalnie wyglądać będzie.Stąd wylot z kopertami. Dzięki za wsparcie magi. Jakby ktoś chciał jakieś uwagi dorzucić to czekam z niecierpliwością, pewnie za jakieś 2-3 tygodnie złożę w biurze wszystkie uwagi do projektu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kroyena 29.06.2004 08:45 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Czerwca 2004 Magi przyznaję, że dach kusi, ale boję się najbardziej.Wiem, że koperta usztywnia, a jestem na końcu ślepej uliczki (co nie powinno się zmienić przez jedno pokolenie 20-30 lat) i nie ma wielkiej osłony od wiatru.Za to od nawietrznej mam brzoskwiniowy sad. Szkoda, że "nowomodny" znaczy niski, no i pryskają, za to jak kwitnie to powinien być fajny widok z okna przy stole. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
magi 30.06.2004 18:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Czerwca 2004 Każdy ma swoje gusta, oczekiwania i marzenia i dlatego długo moglibyśmy dyskutowć na temat zmian w projekcie. Widzę zdeterminowanie na określone warianty. O piwniczce czytałam ale przy garażu to chybabym nie zrobiła. Zresztą nie wiem nigdy nie rozważałam takiej opcji. A dach kopertowy nie jest taki zły, a bawole oczka pięknie wyglądają, ale chyba też bym się na nie raczej nie zdecydowała. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kroyena 01.07.2004 07:02 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lipca 2004 Dzięki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Egon 07.07.2004 14:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lipca 2004 Koperty zdecydowanie bym nie ruszał. Przede wszystkim nie jest tak "połamana" jak w innych projektach. Domek podoba mi się ze względu na swoją prostotę i właśnie kopertowy dach. Bawole oczka, cóż, pewnie drogie, ale dają niezły klimat. W przeciwieństwie do okien połaciowych nie bardzo można je później osadzać (koszty). Życzę powodzenia. Mnie też się podoba ten domek, nawet bardzo ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kroyena 08.07.2004 06:21 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lipca 2004 Dzięki Egon.Niestety co do kopert to już raczej przesądzone idą pod nóż.Na ostatniej wycieczce w Czechach widzieliśmy coś ekstra, chcę to poźniej wykorzystać, a mianowicie:ktoś wywalił prawie całą ścianę zewnętrzną pod dwuspadowym dachem i wstawił tam okno (przekrój piramidy). Bardzo nam się to podobało.A jak połaczę takie okno od ogrodu z planowaną pergolą to wychodzi naświetlona sypialnia bez okien dachowych z dywanem pnących róż utrzymującym się przez 1-1,5 miesiąca pod oknem.Okno (okna dachowe zostaną tylko przy komunach) dodatkowa funkcja wyłazy dla kominiarza. To zagospodarowanie poddasza to oczywiście daleka przyszłość.Uproszczenie dachu ma jeszcze 2 funkcje:- obniżenie kosztów (bryła dużo nie straci i do okolicy będzie nawet bardzej pasował),- nie wykluczam, że dachówkę ceramiczną sam ułożę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kroyena 08.07.2004 06:22 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lipca 2004 Sorki zamiast ceramicznej na 90% cementowa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
migota 08.07.2004 09:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lipca 2004 kroyena ,domek budujesz bardzo ładny 1) Szkoda byłoby mi dachu połaciowego, ale pewnie Twoje nowatorskie rożwiązanie też będzie piękne.2) Zle jestem u nastawiona do pokoików dla dzieci na parterze - zresztą wiesz - nauka.3) Twoje zmiany w salonie i w kuchni myslę że wypadną z korzyscią dla projektu.4) Wywnioskowałam, że zwiększysz trochę przedsionek - to dobrze. Podoba mi się i z zewnątrz i w środku.Buduj, buduj.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kroyena 08.07.2004 09:50 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lipca 2004 Przedsionka na razie nie ruszam.Chcę poszerzyć 11, przenieść jej drzwi bardziej na zachód, odciąć garaż, ż a korytarzyka przy 11 zrobić garderobę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
beataj 15.07.2004 09:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lipca 2004 Bardzo fajny domek, kiedyś nawet dokładnie mu się przyglądaliśmy przy wyborze projektu, niestety nijak nie pasuje do naszych stron świata (wjazd na działkę od południa).Co do zmian to ja osobiście - z punktu widzenia kobiety - nie rezygnowałabym ze spiżarki, raczej chciałabym ją powiększyć. Może zagospodarowałabym całą przestrzeń pod schodami łącznie z 5 - wiem, wtedy do kuchni trzeba pedałowć przez salon, ale gości i tak nie prowadzisz do kuchni, a dla mieszkańców chyba nie będzie to wielki kłopot. Nasi znajomi mają taką dużą spiżarkę i są bardzo zadowoleni. Mają tam wielką lodówę i full półek - i nie chodzi o przetwory słoiczkowe - jest miejsce na zgrzewki wody mineralnej, soki i soczki, ziemniaki i marchewkę, pifko, karmę dla psa i rzadko używane gary. A w kuchni kilka szafek i mała zabudowana lodówka - przestronnie i luźno. Super.Domek ładny i tyle merów na górze do zagospodarowania. no i ta sypialnia z dywanem pnących róż. Noooo! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kroyena 19.07.2004 07:39 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lipca 2004 beataj z tymi różami to mam już przetestowane, moja lepsza połowka czeka na czerwiec w zasadzie cały rok ( i tu ją biorę pod włos). Dlatego promuje tarasy drewniaki z opcją pergoli (nawet z daszkiem z pleksi) Pod schodami chcę puścić rozdzielacze do c.o. i pralkę (co by daleko z brudami nie było, a w łazienkach się nie kotłowały). W naszej kuchni o zbliżonym metrażu i rozplanowaniu (ale mniejsza liczba szafek) się mieścimy, a docelowo chcę do garażu dobudować piwnicę ziemiankę. Logistycznie trochę dalej, ale zmiana ubikacji na pełną łazieneczkę z prysznicem kusi. Mielibysmy wtedy 2 pełnowartościowe łazienki. Te metry mnie trochę niepokoją (trochę niskie są - ten rzut to na wysokosci 1m robiony) kiedy i za ile to obrobię. PS. Wielkie dzięki za uwagi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jagna 23.07.2004 23:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lipca 2004 No to czeszemy. Ale wiesz, Kroyena, ja to takie babskie (przepraszam kobitki), mało fachowe spojrzenie mam. Dla mnie komin to tylko taki domek na dachu i w środku domu to już musi być coś innego.... No, ale do rzeczy: Przede wszystkim dwa pokoje mają okna od północy. Sypialnia tak może być, bo tam się na ogół śpi i tego, ale jeżeli dwa pozostałe pokoje mają być dla Waszych młodych, to w tym jednym zmieniłabym okno. Już chyba lepszy wschód niż północ....No, ale to moje osobiste anse, bo teraz mam jeden z pokoi od północy i zawsze tam ciemnawo jest.. Nie bardzo kapuję wydłużenie ścianki od kominka. W które mańkę? Jedyne co przypomina mi podkowę to ściana łazienki 6, ale ja dawno podkowy nie widziałam, więc nie wiem. Wyjaśnij, bo jakoś nie imaginuję tego ruchu Co do reszty: domek zgrabniutki. Ogromnie jestem ciekawa jak będzie wyglądał z dwuspadowym dachem. Dobrze, że rezygnujesz z bawolich oczek, drogie są a ten domek nic bez nich nie straci. Przy tym wnętrzu, przy jego gabarytach, salon jest przestronny, to nieczęsto spotykane. Duży plus. No i poddasze do wykorzystania - super sprawa, bardzo lubię takie projekty. A co do Twoich pomysłów z oknem i różami przy sypialni....ech, ta Pani Kroyenowa to będzie miała fajnie... Ach, no i stanowczo popieram powiększenie tarasu i pergolę. Ja mam hopla na punkcie pięknych tarasów (co widać po moim projekcie), będzie cudnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kroyena 26.07.2004 07:09 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lipca 2004 Dzięki Jagna Na przeniesieniem okna się jeszczę zastanowię. Będzie od zachodu, ale fasada dużo straci. Zobaczymy jak to wyjdzie ja rysunku. Masz rację z tym światłem, a i strona łądniejsza, bo nie na ulicę, ale na sad. To wydłużenie ścianki kominkowej to w stronę kuchni, tak aby zrobić kącik do zabudowy wysokiego AGD, najprawdopodobniej piekarnik i mikrofala. (wszystko to marność w PLN ) Znika ta wyspa do konsumpcji. Ostatnio myślę o tym oknie dodatkowym w salonie a koncie konsumpcyjny, co by je nieotwierane, ale za to duże zrobić. Co wy na to? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jagna 27.07.2004 13:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lipca 2004 Okno od zachodniej...ok, juz ustawiłam sobie ten domek na działce. Co do okna w jadalni, to popieram, aczkolwiek duże okno balkonowe zapewni Wam dużo światła. Tyle, że przyjemnie będzie przy stole, jak niezręczna cisza przy obiedzie zapadnie, pogapić się od niechcenia w okno. Tym bardziej, że jak piszesz ładne widoczki będziecie po tej stronie mieli Ze ścianką w kuchni też już rozumiem. Bystra jestem niesłychanie. Fajny pomysł. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
olinek 03.08.2004 17:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Sierpnia 2004 Witam. Z dużym zainteresowaniem czytam posty dotyczące tego projektu. Jeszcze się nie zdecydowałem ale na 99% to będzie wybrany przeze mnie projekt. Co do zmian w kuchni w pełni popieram likwidację "półwyspu" i wydłużenie ścianki "kominkowej" ale co do biblioteki "ceglanej" to już wydaje mi się ... ryzykowne. Połączenie 5 i 6 można wykonać ale w moim przypadku zaplanuję raczej prysznic w łazience i to zamiast wanny ponieważ tutaj, gdzie aktualnie mieszkam nikt nie korzysta z wanny mając pod bokiem prysznic (strata czasu i wody). Planuję natomiast przewidzieć w garażu kratkę ściekową i połączyć ją z mini wanną umieszczoną w 11 (nie chodzi o kąpiel a raczej o mycie "zgrubne" wszystkiego, co przyniosę z ogródka i nie będę z tym mógł wejść do łazienki ). Okna narożne w 4 i 7 bym uprościł tyle, że nie mam koncepcji jak. I raczej na pewno ni wejdę w bawole oka - argument, że robią klimat przegrywa z kasą . Zastanawiam się, czy zamiast bawolich oczu wsadzić zwyczajne okna dachowe - (na razie nie planuję zabudowy poddasza) ale chyba będzie to konieczne żeby nie było za ciemno. Mam prośbę o kontakt od osoby, która już postawiła C64a - z przyjemnością obejrzałbym "w naturze" choćby i stan surowy zmknięty. Nadmieniam, że to moja 1 wypowiedź na tym forumi proszę o wyrozumiałość. Pozdrawiam forumowiczów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
migota 03.08.2004 18:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Sierpnia 2004 Ale się kroyena ucieszy, że kumpla do rozważań tematycznych znalazł . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts