Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

projekt C64 Z BLASKIEM

Recommended Posts

Wybacz Panie Boże, ale:

"Jezu, jak się czieszę,"

Chociaż z tą kieszenią to akurat różnei bywa.

olinku, a co proponujesz na ścianę kominkową?

Masz tu prezent tylko się nie przestrasz :wink:

http://murator.com.pl/forum/viewtopic.php?t=29118&highlight=c64

• Odpowiedzi 64
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Wybacz Panie Boże, ale:

"Jezu, jak się czieszę,"

Dopiero wczoraj dowiedziałem się, że z tym projektem zmieszczę się bezkonfliktowo na działce i cała reszta jest konsekwencją (moja wypowiedź itd).

Chociaż z tą kieszenią to akurat różnei bywa.

olinku, a co proponujesz na ścianę kominkową?

Ja sobie wymyśliłem zapach :D tzn. jakiś sprytny stojaczek (szafka) w której byłoby równiutko poukładane specjalnie dobrane wymiarowo i gatunkowo drewno - nie takie które się spala w kominku ale takie które ozdabia i pachnie. A biblioteczka nie pasuje mi tylko dlatego, że całe życie mieszkam w mieszkaniu ogrzewanym piecami i widzę stan grzbietów książek wystawionych na wydmuchane przez "odwrotne wiatry" z paleniska. No i tam teoretycznie będzie wyższa temperatura. Stąd pomysł przedłużenia ścianki tak ale raczej na skład "ozdobnego drewna"

Masz tu prezent tylko się nie przestrasz :wink:

http://murator.com.pl/forum/viewtopic.php?t=29118&highlight=c64

Fajny prezent byłby, ale jeszcze nie wiem, czy dobrze by się wpasowało lustrzane odbicie, które jest do sprzedania (a może już nie jest bo tego do końca nie doczytałem) Przy lustranym odbiciu okno z 9 wychodzi u mnie na zachód a chyba wolę na wschód.

Zdecydowałeś już, czy będą bawole oka ? W tamtym poście o sprzedaży projektu napisałeś, że zagospodarowujesz poddasze, że masz 188 i będziesz się czołgał :) Ja raczej nie zagospodaruję bo mam 197 :D Pozdrawiam.

Prezent polegał na wycenie pod klucz, a nie lustrze.

Co do paleniska to mam zamiar zrobić obieg zamknięty czerpnia pod całym pokojem i wyjście pod tarasem z jednej strony, a z drugiej do komory spalania.

Co do twojego drewna to nie zostawiaj miejsca pod kominkiem, będzie zbierało z niego kurz i podawało na dom.

Powietrze do ogrzewania kominkiem będę "wzbogacał" (ogrzewał i oczyszczał) przez GWC żwirowy pod tarasem.

Jak wcześniej napisałem bawole oczka upadły pod ciężarem zamiany dachy z kopertowego na dwuspadowy we wszystkich szczytach. I do tego dojdzie jeszcze kilka połaciowych bo duzo więcej światła nie wniosą, a drogie, kłopotliwe (jak kto montaż powali) i głośne (przy deszczu). W zamian będą okienka w ścianach szczytowych.

Poddasze to sypialnia i pokój relaksacyjny do cichej pracy). Część nad garażem zostanie podzielona ścianą wewnętrzną, aż do dachu i nad użytkową częścią będzie strych ciepły (suszenie prania itdd..), a nad garażem strych zimny (rupieciarnia znaczy).

Poczytaj górkę. Pewnie w tym tygodniu zrobię podsumowanie, bo powoli nadchodzi wiekopomna chwila. :wink:

Z tego co piszesz wnioskuję, że masz dużą wiedzę i temat przemyślany aż do bólu :-). Ja na razie jestem na etapie "przyziemnych" przemyśleń w rodzaju "odprowadzenie ścieków" - po prostu grozi mi szambo bo nie mam miejsca na drenaż rozsączający do oczyszczalni. Chwyciłem się ostatniej deski ratunku jaką moim zdaniem jest studnia chłonna zamiast drenażu. Działka jest piaszczysta i sucho tam jak na pustyni :-) - ten właśnie problem zajmuje w całości moje jeszcze czynne komórki mózgowe.

A odnośnie tego co napisałeś to zastanawiam się dlaczego nie wybrałeś jakiegoś projektu z dachem dwuspadowym i zagospodarowanym w interesujący Cię sposób poddaszem ?

Za linka dziękuję - dotarłem tam już wcześniej i stąd interpretacja "prezentu".

Z taką koncepcją dostarczania powietrza do kominka jeszcze się nie spokałem (może dlatego, że trzyma mnie przyziemie :-) - godne uwagi. A czy przewidujesz w oknach nawiewniki czy też uważasz, że wystarczy powietrze "z tarasu" do zapewnienia odpowiedniego klimatu w pomieszczeniach. Jest tyle samo zwolenników co przeciwników GWC patrz http://nowydom.onet.pl/1,46,6,482927,1671103,235246,0,forum.html

Myślę, że to zaoszczędzisz na dachu stracisz w ziemii. Na razie kończę ale obiecuję że się z pewnością będę oddzywał na kolejnych etapach.

A tak na marginesie - nie znacie kogoś kto C64a już zaczął budować ? Pozdrawiam forumowiczów.

olinek, szambo czy oczyszczalni to masz wpisane do WZiZT, to i tak rura z budynku, więc do projektu sprawa wtórna. Jak będziesz miał w warunkach szambo i nie przedstawisz rachynków za wywóz nieczystości, a mogą to kontrolować to mogiłą, kary uszczelnienie szamba itp.. zastanów się czy warto się ładować. Lepiej zrobić oszczędne spłuczki i częściej korzystać z prysznica.

Powietrze z tarasu powinno wystarczyć dlatego, że za kominkime będzie DGP i można system wykorzystać do Dystrybucji Świeżego Powietrza, a "zużyte" do garażu to będzie w nim cieplej.

Wybór był wspólny z żoną, a zrobienie dwuspadowca to kwestia ucieczki przed bawolimi oczkami i wykorzystania w pełni na poddaszu obrysu budynku.

Co do zasilania kominka. Jeżeli tego typu instalacji nie przemyślisz na początku to potem kominek będzie brał powietrze do spalania z kubatury domu zasysając z zewnątrz zimne itp...

Wierz mi szambo czy POŚ to sprawa wtórna bo w projekcie kończy się wyjściem rury. Zastanów się jak zagospodarować wody opadowe szkoda dawać je do piachu, jakie ogrzewanie (co u ciebie z mediami, u mnie np. mam drobne kłopoty z gazem, a bomby nie chcemy stawiać na działce) a to już poważny wybór bo na całe życie domku.

Z kanaliża to kiedyś może Unia zaktywuje tereny wiejskie i będziemy mieli kanały, a z ogrzewaniem to raczej przyjdzie walczyć, aż do rozbiórki lub rzeczywiście generalnego remontu.

Witam. Z mediów to mam tylko prąd i wodę - gazu na pewno nie będzie a kanalizacja może kiedyś. Na razie mam w planie "bombę" - chyba ją zakopę gdzieś za garażem bo jak cysterna ma wąż minimum 15 m to wjeżdżając na podjazd sięgnie do zaworu bez problemu. Piec dwufunkcyjny ale woda dla kuchni na prąd - no i kuchenka też raczej elektryczna. W garażu kratka a w pom. gosp. jakiś wielki zlewozmywak. Prawdopodobnie centralny odkurzacz ( a Ty? ). No i jak ten wielki dzień, który już miał nadejść :-) ? Nic nie pisałeś - a budujesz z silki - tak jak w projekcie (2 czy 3 warstwy ściany ?). Dałeś mi do myślenia z tym powietrzem do domu :wink: Pozdrawiam.

Nie silka jeno bk, a pewne zapewne Solbet http://www.solbet.com.pl. Zastanawiam się nad 1 warstwą ,ale chyba będzie jak w projekcie 2 warstwy, ale nie wszędzie nie mam zamiaru rzucać waty na szczyt od strony garażu. Współczynniki i tak będzie trzymało, a chcę w tym miejscu wydłużyć dach jako wiatę dla drewna do kominka.

Co do odkurzaczw to może kiedyś jak starczy kaski dam w sufitach gniazda. Przy tej konstrukcji stropu prawie zawsze można dołożyć.

Co do bomby to na twoim miejscu zakopałbym ją na tyle blizko, żeby cysterna nie wjeżdżała na działkę. Po co ma zarwać wjazd (zrobisz sobie jakąś ładną kosteczkę, a potem będziesz miał koleiny), żebyś się denerwował i klął.

Wodę muszę dociągnąć 50 m, gaz (też 50 m) mają mi to zrobić (jeżeli zrobią), prąd do wystawienia skrzynka w działce.

Najtrudniejsze.

UG poślizgnął mi termin WZiZT o około 2 miechy. Jeszcze miesiąc czekania (z pozytywistycznym nastawieniem). Chrzanić to widocznie tak miało być. :-?

• 3 weeks później...

Kroyena, jak tam Twoje OWZT ? :-) Dalej jesteś optymistą w kwestii 2 m-cy ? Bo ja u siebie powolutku tracę parę. myślałem o Twoim dachu dwuspadowym i "mokrym stryszku" - liczyłeś o ile dach dwuspadowy zmieni kubaturę domu i co będziesz musiał zmienić w układzie ogrzewania ? A :mokry stryszek" może się nie sprawdzić bo żeby to dobrze działało musiałbyćś w nim mieć dość spory przepływ powietrza czyli rozszczelnić to pomieszczenie. To powoduje ucieczkę ciepła i wzrost kosztów ogrzewania. A jeśli nie będzie powietrza to wszystko "mokre" doprowadzi do poważnego wzrostu wilgotności powietrza i .... nie daj P.B. zalążków hodowli grzybków i to na pewno nie pieczarek :-). Ja jeszcze nie kupiłem projektu bo nie mam pewności co do OWZT - a Ty pewnie już kupiłeś i go masz przed oczami - mam nadzieję, że Twoja koncepcja jest na tyle dopracowana, że wszystko co napisałem jest błędne ale ... wolałem napisać :-) I pewnie jeszcze napiszę jak coś .... wymyślę :-).

PS. Nie masz przypadkiem skanu newralgivcznych części domu coby je na priva przesłać ? Pozdrawiam i zazxdroszczę Ci, że w wielkopolsce nie wydobywają węgla i chałupa Ci się nie będzie przechylać :-). Ale podobno u Was kopią pyry - ale to chyba nie szkodzi :-)). Pozdrawiam.

olinku nie bój ja też nie kupiłem projektu. Najpierw zamknę listę zmian. Potem przedstawię ją do biuraz sprzedaży projektów gotowych i dopiero po pisemnej zgodzie autora kupię projekt. Nie ma głupich. Mam nadzieję, że zaakceptuje wszystkie zmiany. Bo poza rzutem wylezie zupełnie cosik innego w bryle. Co do mokrego stryszku, to ściana wewnętrzn od garażu ma być wyprowadzona do szczytu pod dachem i iddzielać poddasze użytkowe od klasycznego stryszku. Co do szczelności to w szczycie zewnętrznej od garażu wywalę otwory a' la gołębnik. lub małe okienko i będzie rozszczelnienie. Poza tym będzie tam tylko paroprzepuszczalna i nic więcej, albo w ogóle nic więcej.

A pranie będzie suszone tam tylko przy niesprzyjającej aurze.

Co do kubatury nie liczyłem, ale koperta mi nie podchodzi. Widziałem nad morzem podobny domek tylko nie miał zrównanej kalenicy garażu z "jednostką centralną" nam podchodzi.

Wkrótce pewnie dam znać co ze zmianami i zgodą autora.

A i likwidujemy kolumienki przy garażu na rzecz kubatury i powierzchni garażu.

Kroyena, może w tej sytuacji zbierzemy jeszcze ze dwóch takich, którzy zamierzają kupić ten projekt i podejmiemy negocjacje ceny tak jak dla hurtowników :D . A może za miesiąc lub dwa będzie jakaś promocja na ten projekt ? Rozumiem, że rozważasz zakup w Archtimie a nie w Muratorze ? A ja w zeszłym tygodniu złożyłem papierki OWZT a dzisiaj zleciłem geodecie wykonanie mapki do celów projektowych i wykonanie wszystkich uzgodnień. Ale z zakupem projektu będę czekał do samego końca aż będę miał PEWNOŚĆ, że się już nic w koncepcjach Urzędu nie zmieni. Teraz już pozostaje mi tylko czekać ..... Tobie chyba też :wink: Pozdrawiam i .......zbieram kandydatury do zakupu hurtowego :wink:

PS. Ciekawe, czy można przed zakupem zlecić Archtimowi jakieś zmiany (raczej kosmetyczne) w projekcie i czy to zrobią ? Pojechać tam nie pojadę bo daleko ale od Poznania to rzut (mocny) beretem .

Dzięki za fajny namiar. Chyba wiecej grzebiesz przy Z blaskiem niż ja.

No to ja złozyłem WZi ZT w kwietniu i pod koniec miesiąca powineinem uzyskać.

Koncepcję Urzędu znam jedyne zagrożenie to protesty Starostwa i Melioracji bo UW już jest pozytyw.

A projekt zakupie jak będę miał zgodę na papierze na zmiany.

Kurcze, chciałby sobie zrobić kratkę odpływową w garażu i jakiś zlewozmywak w 11. Czy to nie będzie kolidowało z instalacją na propan butan (zakładam piec w 11) ? Chciałbym też mieć kuchnię wolną od gazu a gdy braknie prądu te wszystkie nowoczesne piece gazowe są zależne od zasilania prądem elektrycznym i bez niego nie działają. Czyli gdy braknie prądu to będzie i ciemno i zimno - zostaje kominek ale na nim nic nie ugotuję :) (a może UPS na zasilaniu kotła prądem ?). Jedyne co zostaje to zakup butli "awaryjnej" z małą kuchenka lub jakieś przyłącze dla takowej kuchenki - czy może być w 11 ?. Im więcej o tym wszystkim myślę, tym gorzej. Pozdrawiam.

Co myślicie nad wydłużeniem trochę okapu przy garażu dla ochrony drewna kominkowego przed opadami. U mnie to strona wschodnia, a róza wiatrów zachodnia, więc problem atmosferyczny odpada. Pozostaje czynnik biologiczny pt. "Owady pełzającą- drewnogryzące"?

Z przechowywaniem drewna kominkowego to raczej jest niewiele możliwości - myślę, że taki okap się sprawdzi a robakami to się nie ma co przejmować - i tak spłoną :p Alternatywą jest dodatkowa altana na drzewo - ale już z przodu domu - jak znam życie to drewno będzie transportowane przez taraz bo bliżej :) - jedynie płytki w salonie mogą uratować człowieka przed gniewem żony w takiej sytuacji.

• 10 months później...

Witam. Post o tym domku już był ale "w zamierzchłych czasach" i można go przeczytać tutaj: http://murator.com.pl/forum/viewtopic.php?t=28909&highlight=blaskiem . Dotyczy on domku który można znaleźć tutaj: http://www.projekty.murator.pl/projekt.htm?IdProjektuD=175&action=showProject i tutaj: http://www.archtim.pl/ (projekt "Z blaskiem"). Właściwie wtedy dyskusja zakończyła się i chyba wszystko co się dało w projekcie zmienić zostało omówione. Ale ponieważ to było daawno a na forum przewija się dużo "świeżej krwi" postanowiłem jeszcze raz zadać pytanie: Czy ktoś buduje, budował albo będzie budował ten domek lub widział taki już wybudowany ? Chętnie bym obejrzał dom "na żywo" bo zbliża sie czas podejmowania decyzji wiążących. Wdzięczny będę również za podzielenie się spostrzeżeniami - objojętne starymi czy nowymi - może mnie to jeszcze zdąży natchnąć do jakichś zmian w projekcie. Pozdrawiam.

http://www.archtim.pl/cms/images/projekty/99/C64a_parter.jpg

http://www.archtim.pl/cms/images/projekty/99/C64a_poddasze.jpg

Miło popatrzeć, moje zdanie znasz. :lol:

Twoje zdanie znam :D . Nasuwa mi się taka refleksja: rok temu (to już rok !!!) wszystko było proste, cel jasny i żaden z nas nie przewidywał że minie rok a budowy nie zostaną rozpoczęte. Mam nadzieję że teraz będzie inaczej czego Tobie i sobie życzę. Pozdrawiam.