Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

czym domurować/dolać wieniec

Recommended Posts

Witam bardzo serdecznie. Niedawno kupiłem bardzo stary dom (podobno ma ponad 100 lat, niektórzy mówią, że 150). Przede mną pseudo fachowiec próbował coś już remontować. Skutek jest taki, że ja człowiek bez pojęcia, muszę wyremontować resztę i poprawiać po nim. Przechodząc do pytania. Poprzednik wylał wieniec po obrysie budynku. Ale dolał go do ścian (z cegły). Generalnie od spodu jest bardzo nierówny. Małżonka zażyczyła otwartą kuchnię a łączenie kuchni z pokojem jest właśnie przez 60cm grubą na ok. 3m długą ścianę nośną. Ściana została wywalona, ustawione podpory pod wieniec, podciąg jest policzony i zakupiony (2 dwuteowniki). W dniu wczorajszym założyłem już jeden (póki co leży na ścianach). Plan jest taki, żeby z jednej strony na ścisk podnieść stal do wieńca a z drugiej podporą wypoziomować. Właściwe pytanie: czym uzupełnić? Myślałem o gotowym w workach betonie b-20 - wiadro, woda, mieszalnik i półsuchą masę kielnią upychać w szczeliny między stalą a ścianami i między stalą a wieńcem. Podobno po jednym dniu ma trochę osiąść więc trzeba będzie dołożyć. Ile wtedy czekać po takim "łataniu" żebym mógł podpierać stal i zakładać drugą szynę? Słyszałem również żeby zamiast betonu szalować i wlewać coś "ala wylewkę". Tylko to mi będzie przeciekać przez deskowanie. Proszę o porady.

Dobry plan,podbijać półsuchą zaprawą-najlepiej kołkiem i młotkiem aż będzie dudniało

:) Można też zalać ale,najlepiej jakąś ekspansywną zaprawą,ale to koszta -worek coś około 100zł ?. Jak jest ciepło to ze trzy dni i robić następny,podpory oczywiście zostawić dłużej. Robiłem tak nadproża,słup. i nigdy nic nie osiadło,tylko trzeba naprawdę solidnie podeprzeć i dobijać zaprawę.

Edytowane przez cieszko
byk

Dobry plan,podbijać półsuchą zaprawą-najlepiej kołkiem i młotkiem aż będzie dudniało

:) Można też zalać ale,najlepiej jakąś ekspansywną zaprawą,ale to koszta -worek coś około 100zł ?. Jak jest ciepło to ze trzy dni i robić następny,podpory oczywiście zostawić dłużej. Robiłem tak nadproża,słup. i nigdy nic nie osiadło,tylko trzeba naprawdę solidnie podeprzeć i dobijać zaprawę.

do wykonywania podlewek konstrukcyjnych są zaprawy expansywne np. Cx15 kosztuje około 60zł za worek. Suchą zaprawą nie wypełnisz wszystkich szczelin.

Dzięki za porady. Nie bardzo rozumiem jak podbijać? Generalnie stal będzie "dociśnięta" do wieńca z zachowaniem poziomu. Betonem chcę chwycić w miejscach podparcia ale tak aby między jedną belką stalową a drugą weszła powiedzmy cegła (wieniec ma około 25cm, stal podstawę 7,4x2) - na ścianie nie może być dziury pomiędzy belkami. Jutro chcę zaszalować wieniec z belką na odcinkach podparcia i od strony otworu wciskać beton. Później na całej długości belki będę uzupełniał dziury między belką a wieńcem. Rozmawiałem z konstruktorem, że jakieś drobne niedoskonałości mogą być (nie musi na całej długości idealnie podpierać. Następnie dołożę drugą i operacja podobnie. Całość i tak będzie oprawiona drewnem (stary dom, stropy drewniane, nadproża drewniane i to całe drewno ma być widoczne). Ewentualnie jakby mi się nie udało uzupełnić betonem (własnie kupiłem) to ta zaprawa nie jest płynna? Nie będzie problemu z wylewaniem się? (wiem, że bardzo szybko schnie). Dodatkowe pytanie: czy jak będę wykonywał drewniane nadproża to też tak podlewać tą zaprawą elementy w murze (drewno w murze będzie izolowane papą) bo myślałem żeby też upychać beton.

Dzięki za porady. Nie bardzo rozumiem jak podbijać? Generalnie stal będzie "dociśnięta" do wieńca z zachowaniem poziomu. Betonem chcę chwycić w miejscach podparcia ale tak aby między jedną belką stalową a drugą weszła powiedzmy cegła (wieniec ma około 25cm, stal podstawę 7,4x2) - na ścianie nie może być dziury pomiędzy belkami. Jutro chcę zaszalować wieniec z belką na odcinkach podparcia i od strony otworu wciskać beton. Później na całej długości belki będę uzupełniał dziury między belką a wieńcem. Rozmawiałem z konstruktorem, że jakieś drobne niedoskonałości mogą być (nie musi na całej długości idealnie podpierać. Następnie dołożę drugą i operacja podobnie. Całość i tak będzie oprawiona drewnem (stary dom, stropy drewniane, nadproża drewniane i to całe drewno ma być widoczne). Ewentualnie jakby mi się nie udało uzupełnić betonem (własnie kupiłem) to ta zaprawa nie jest płynna? Nie będzie problemu z wylewaniem się? (wiem, że bardzo szybko schnie). Dodatkowe pytanie: czy jak będę wykonywał drewniane nadproża to też tak podlewać tą zaprawą elementy w murze (drewno w murze będzie izolowane papą) bo myślałem żeby też upychać beton.

Najistotniejsze będzie dokładne podlanie miejsca oparcia belki na ścianie, ponieważ działa tam siła skupiona. Cx jest płynny, miejsce podlania obstawiasz deseczkami a zaprawę wlewasz od góry, ona dokładnie wypełni wszystkie zakamarki. Oczywiście podlewka oniżej oparcia belki powinna mieć też grubość kilku centymetrów żeby odpowiednia rozłożyć obciążenie na mur. Suchą zaprawą może się nie udać wypełnić podparcia dokładnie i mogą się pojawić potem rysy.

Jeżeli chodzi o oparcie wieńca na belce tutaj sprawa jest łatwiejsza, myślę że wypełnianie gęstą zaprawa wystarczy ponieważ jest oparcie liniowe. (też trzeba się przyłożyć do tego żeby wypełnić jak najdokładniej)

No właśnie tak myślałem. Nie da się zalać deskowania od góry. Patrząc od samej góry jest murłata, wieniec, stalowa belka podciągu. Ja bym bardzo chętnie wylał od góry ale jak?

szalujesz tylko do spodu belki, po bokach belki możesz to uzupełnić czymś innym. podlewka ma podpierać belkę.

Znalazłem fotkę. Teraz wygląda to tak: http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/95cd65c966c5f9b7.html. Jak wieniec oprę na belce dam zdjęcie.

95cd65c966c5f9b7.jpg

zaznaczyłem na zdjęciu, belkę podnosisz pod wieniec maksymalnie ile się da (czerwone), podstęplowujesz, a przestrzeń pod oparciem belki zalewasz zaprawą (niebieskie)