Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Wykończenie ze stanu developerskiego

Recommended Posts

Witam

Zastanawiam się nad zakupem domu o pow. 155 m2, natomiast nie wiem czy mój budżet pozwoli na jego wykończenie. To co zostało wykonane to:

- ściany fundamentowe wraz z izolacją i ociepleniem,

- ściany nośne

- ściany działowe,

- dach deskowany, pokryty izolacją i wykończony dachówką,

- kominy systemowe wykończone nad połacią dachu w kolorze,

- okna plastikowe w kolorze,

- parapety zewnętrzne ceramiczne w kolorze dachówki,

- ozdobne ocieplone drzwi wejściowe,

- brama garażowa segmentowa dwustanowiskowa,

- rynny plastikowe w kolorze okapu,

- okap zabezpieczony i pomalowany,

- elewacja, ocieplenie oraz tynk zewnętrzny w kolorze

- instalacja kanalizacyjna,

- przyłącza do budynku (kanalizacja, woda, energia elektryczna).

Chodzi mi o materiały jak i robociznę. Malowanie, szpachlowanie ścian i kładzenie podłóg (mowa tu o panelach lub desce) we własnym zakresie. To samo z elektryką (ojciec elektryk). Kosztorys nie dotyczy wyposażenia AGD rzecz jasna. Chodzi mi o podstawowe rzeczy czyli ściany, terakotę, glazura, piec, wyposażenie łazienki itp itd. Mam na myśli średni standard. Dom jest parterowy, rozmieszczenie pomieszczeń w załączniku.

23111323_5-1-1.jpg

W takim razie jaki zakres wykonanych prac wchodzi w skład stani developerskiego? Developer wspomniał, że wnętrze pozostaje do wykończenia a stan domu nazwał stanem developerskim.. Celowe wprowadzenie w błąd czy za mało informacji? Czy taki dom w stanie developerskim mógłby być w sprzedaży za 300 tyś?

"Stan deweloperski" to pojęcie stworzone przez speców od nieruchomości. Nie istnieje jedna definicja - stąd można sobie go dowolnie używać.

SSO i SSZ są dość dobrze opisane.

Stan deweloperski to zazwyczaj : SSZ plus wylewki, ocieplenie dachu, zabudowa g-k, tyk wew. i zew. i wszystkie instalacje rozprowadzone.

Pozostaje wykończenie : malowanie ścian (są tynki), okładziny (glazura, terakota, podłogi, oświetlenie, zabudowa kuchni, wyposażenie łazienek).

Każdy deweloper określa sobie sam co to jest "stan deweloperski" dlatego panuje tu pełna dowolność.

W przypadku mieszkań jest łatwiej - wchodzisz do mieszkania, gdzie zostaje malowanie i okładziny. W przypadku domu jeszcze bym się zainteresowała co się dzieje na zewnątrz : ogród, ogrodzenie etc.

Edytowane przez Nefer

W takim razie jaki zakres wykonanych prac wchodzi w skład stani developerskiego? Developer wspomniał, że wnętrze pozostaje do wykończenia a stan domu nazwał stanem developerskim.. Celowe wprowadzenie w błąd czy za mało informacji? Czy taki dom w stanie developerskim mógłby być w sprzedaży za 300 tyś?

Cena może zostać podana dowolna :p pytanie, czy ona jest dla Ciebie atrakcyjna.

Dom w tej chwili wygląda tak jak w linkach pod postem. Nie mam zdjęć wnętrza. Czy można wrzucać na forum linki do ogłoszeń? Wrzuciłbym konkretny link do ogłoszenia. Ciekawy jest opis w którym developer pisze: "Wnętrze domów pozostawiamy do samodzielnego wykończenia według własnej aranżacji i pomysłu. Koszt wykończenia wnętrza w zależności od wyboru standardów i technologii wynosi od 40 do 70 tys. zł brutto."

http://imgur.com/dHn9gtr

http://imgur.com/ygrAl8o

http://imgur.com/aILfjRK

http://imgur.com/7Jxitpa

155 mkw x 1000 pln (taniej to raczej wątpię, żeby się udało :)) to nie jest 40k ani 70 k :) :) Ale rzeczywiście - nie trzeba mieć mebli w kuchni - można zbudować szafki z cegieł i zawiesić zasłonki :)

Na miejscu dewelopera napisałabym, że koszt prac "do zamieszkania" od 140k do 230k w zależności od użytych materiałów :) Ale to słabo sprzedaje.

Widzę, że jeszcze tynk zewnętrzny dojdzie.

Edytowane przez Nefer

Z wierzchu nic nie widać :) Ważne co jest w środku.

Policz sobie instalacje (ogrzewanie, woda, prąd, kanaliza) kocioł, tynki wewn., tynki zewn., podbitka, wylewki, ocieplenie, G-k na poddaszu, biały montaż, armatury, malowanie, podłogi, glazury, terakoty, meble kuchenne, AGD, lampy...

Czym zamierzasz ogrzewać ? Sprawdź cenę swojego ogrzewania :)

a ja doloze jeszcze jeden element - ogrodzenie. Na sam ten cel wyjdzie Ci z 10 000zl (siatka, slupki, bramy, furtki, etc)

Poszukaj sobie tez cen tynkowania za m2 (musisz wytynkowac wszystkie sciany w srodku) (chyba, ze Twoj opis jest bledny i budynek posiada wszystkie instalacje i otynkowane sciany wewnetrzne - wtedy koszty zdecydowanie maleja).

I ogrzewanie .... policz koszt kotla (gazowy/elektryczny/paliwo stale/pompa ciepla), policz koszt kaloryferow (jezeli ich nie ma), policz koszt podlogowki (jezeli ja chcesz).

I drzwi wewnetrzne. Mysle, ze 1000zl/sztuke to jest standardowa cena ....

Gość grend

damianmlo na wykończenie wystarczy 50 tysięcy albo 200tysiecy nie starczy - wszystko zalezy co chcesz, ile zrobisz sam itd. Pzykład musisz zrobić wylewke + podłogi + tynk + ogrzewanie

Wariant I oszczędny

- tynk robisz sam c/w i mieszasz w betoniarce, będziesz miał jakieś 350m2 tynku to koszt około 1500pln

- wylewki robisz sam 150m2 to koszt około 2000 pln

- na podłogi dajesz panel za 20 pln za metr 3000 pln

- ogrzewanie elektryczne kable grzejne 5000 pln

SUMA - 11500

Wariant II nie oszczedny marketingowy i "nowoczesny" - cokolwiek to znaczy

- tynk Knauf Diamend - 27 pln za metr robi ekipa 9500pln

- wylewki andrychowe 35 pln za metr - 5000

- na podłogę czesciowo kafle za 150 pln za metr i czesciowo deska - 18000

- ogrzewanie gazowe kocioł podłogówka wykonastwo firma - 25000

SUMA - 57500

Widzisz róznice - to jest 500% PROCENT !!! Reasumując nie zadawaj takich pytań na forum bo nie otrzymasz poprawne odpowiedzi - czyli dostosowanej do TWOICH oczekiwań. Są fora tematyczne i tam szukaj odpowiedzi pod TWOJE preferencje

Wylewki anhydrytowe mam wrażenie...(nie słyszałam o andrychowych) oznaczają jedynie posiadane dużej wiedzy na temat okładzin i chemii jaką trzeba zastosować. Tu kolega chyba chce robić sam, więc raczej bym odpuściła skomplikowane technologie ...

Gość grend
Wylewki anhydrytowe mam wrażenie...(nie słyszałam o andrychowych) oznaczają jedynie posiadane dużej wiedzy na temat okładzin i chemii jaką trzeba zastosować. Tu kolega chyba chce robić sam, więc raczej bym odpuściła skomplikowane technologie ...

Nefer co to zmienia w mojej wypowiedzi ? To jest jakiś kontrargument ? Wogóle te wylewki anhydrytowe to jest tylko marketing i nic wiecej. To samo mozna uzyskać na betonowej stosując odpowiedni kruszec - ale za mniejsze pieniadze.

Kontrargument o tyle, że nie wiem czy wiesz o czym piszesz :) To nie jest marketing tylko inna technologia. Oczywiście, że można użyć normalnej wylewki z miksokreta i będzie git. Dla niektórych.

Powyżej już chyba napisano wszystko - teraz autor powinien usiąść do .xls i policzyć sobie to co zamierza zrobić. Obejrzeć podłogi, elektrykę, ceramikę, biały montaż, armatury i wszystko inne. Ceny robocizny znajdzie na FM. I wszystko stanie się jasne.

Edytowane przez Nefer

Gość grend
Kontrargument o tyle, że nie wiem czy wiesz o czym piszesz :) To nie jest marketing tylko inna technologia. Oczywiście, że można użyć normalnej wylewki z miksokreta i będzie git. Dla niektórych.

Powyżej już chyba napisano wszystko - teraz autor powinien usiąść do .xls i policzyć sobie to co zamierza zrobić. Obejrzeć podłogi, elektrykę, ceramikę, biały montaż, armatury i wszystko inne. Ceny robocizny znajdzie na FM. I wszystko stanie się jasne.

inna technologia polegajaca na tym ze wydajesz wiecej pieniedzy - SUPER. W użytkowaniu nie widzisz różnicy - pewnie dopiero jak zaczniesz opowiadać o tej nowej "nowoczesnej" technologi to wtedy sasiedzi moga powiedzieć super.

|Inną technologia tez są drzwi za 3500 za sztuke albo osprzęt elektryczny za 45 pln za sztuke - o tym piszę. Jezeli przez to bedziesz się czuła lepiej bardziej dowartosciowana i bardziej doceniana przez sasiadów to mozesz wydawać 300 tysiecy na wykończenie ale moze np X ceni sobie wartosci uzytkowe i w głebokim poważaniu ma szeroko pojety dobrobyt bo dla niego inne rzeczy maja wiekszą wartość i wtedy bez problemu wykończy dom za 70 tysiecy i wartość użytkowa będzie taka sama jak byś ty wydała na "nowe technologie" 300 tysiecy

PS Rozumiem że zostawiłaś jakiś metr kwadratowy wylewki i nie przykryłaś ją płytkami albo panelem aby mozna było ją podziwiać ?

Edytowane przez grend

inna technologia polegajaca na tym ze wydajesz wiecej pieniedzy - SUPER. W użytkowaniu nie widzisz różnicy - pewnie dopiero jak zaczniesz opowiadać o tej nowej "nowoczesnej" technologi to wtedy sasiedzi moga powiedzieć super.

|Inną technologia tez są drzwi za 3500 za sztuke albo osprzęt elektryczny za 45 pln za sztuke - o tym piszę. Jezeli przez to bedziesz się czuła lepiej bardziej dowartosciowana i bardziej doceniana przez sasiadów to mozesz wydawać 300 tysiecy na wykończenie ale moze np X ceni sobie wartosci uzytkowe i w głebokim poważaniu ma szeroko pojety dobrobyt bo dla niego inne rzeczy maja wiekszą wartość i wtedy bez problemu wykończy dom za 70 tysiecy i wartość użytkowa będzie taka sama jak byś ty wydała na "nowe technologie" 300 tysiecy

PS Rozumiem że zostawiłaś jakiś metr kwadratowy wylewki i nie przykryłaś ją płytkami albo panelem aby mozna było ją podziwiać ?

Użyłeś terminu, ktory wskazuje na to, że niekoniecznie wiesz o czym piszesz :) Tylko tyle :) Nie ma się co ciskać :)

Niektórzy mają ochotę wydać kasę na nowe technologie, bo tak. Autor wątku raczej do nich nie należy i do głowy mu nie przyjdzie anhydryt, bo szuka niedrogich rozwiązań. Ma ograniczoną kasę.

Możesz kupić marmur za 300 pln za metr i płytki techniczne za 12 pln za metr. Co do wyboru droższych rozwiązań - niektórzy lubią mieć porządne wykończenie wnętrz i na drzwi z marketu za 300 pln nie będą patrzeć pół życia. Wtedy kupują drzwi dębowe - tylko to chyba oczywiste. Nie po to by pokazywać sąsiadom czy czuć się lepszym, tylko po to by mieć z tego przyjemność i spokój na lata. To sie zdarza - dlatego nie należy mierzyć wszystkich swoją miarką. Tylko po co to porównywać?

Tu autor dostał info co go czeka. Sam zdecyduje jaką półkę wybierze.

Gość grend

Tu autor dostał info co go czeka. Sam zdecyduje jaką półkę wybierze.

... i dlatego naprodukowalem troche postów bo jak czytam ze wykończenie to 200 tysiecy i inaczej się nie da to dla mnie jest to wprowadzanie w błąd ...