viktoria23 25.06.2004 13:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Czerwca 2004 Witam . prosze o pomoc i opinię ... Mam w niedalekiej przyszłości zamiar zakup stary domek ... który ponoc teoretycznie .. "według słów sprzedającej" jest jej własnością ( starsza Pani), PONOĆ ksiąga wieczysta jest założona na nią. Posiadłośc (resztki gosp. rolniczego) była jej męża .... któy no .. zmarł dawno temu. Maja dorosłe dzieci Moje pytanie: Czy jest możliwe ze dzieci mają prawo do tej nieruchomości ? ... mimo ze księga wieczysta jest na nią i tylko na nią. Czy sąd wystawi księgę wieczystą na podstawie aktu zgony tylko i wyłącznie , nie pytając sie czy są też inni spadkobiercy ?? .... nie bardzo wiem jak sie zabrac do sprawdzenia tego. wątpię zeby byla przeprowadzona sprawa spadkowa .... dla niej i dzieci ... niewiem co o tym sądzić. prosze o komentarze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gaga2 25.06.2004 14:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Czerwca 2004 witamjeśli domek stanowił własnośc odrębną właścicielki to właściwie wystarczy sam wypis z KW i po kłopocie.Jeśli domek należał do męża, to trzeba wyjaśnić jak znalazła się w księdze sama pani właściciel. Jeśli dom był własnością męża, to zasadniczo trzeba przeprowadzić postępowanie spadkowe po nim, dziedziczy żona i dzieci w częściach. A jeśli to jeszcze było gospodarstwo rolne - sprawa się komplikuje. Sąd wieczystoksięgowy nie zajmuje się spadkami i akt zgonu nic tu nie pomoże - trzeba mieć postanowienie sądu cywilnego stwierdzające nabycie spadku. Generalnie - trzeba sprawdzić wpisy w księdze wieczystej i dopiero po zapoznaniu się z wpisami - podjąć dalsze decyzje co do sposobu działania.Pozdrawiam,gaga2PS. Radzę nie ryzykować (to w końcu zakup nieruchomości) tylko jednak poprosić o opinię znajomego prawnika, bo dopiero znajomość całej sytuacji ( i dokumentów) może być podstawą do jakichkolwiek porad. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
viktoria23 28.06.2004 06:31 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Czerwca 2004 witam .. widział wpisy w księdze. Prawo własności nabyte drogą darowizny z dnia itd. Syn exmitowany i wydziedziczony a córka ma juz od 15 lat swoj dom na swojej dzialce obok ...... tam jest jeszcze jeden wpis odnosnie własności tylko Pani X ..... obydwa wpisy z numerami spraw sądowych .... Ale oczywiście, pod pretekstem dowiedzenia sie co trzeba mieć, sprawdzić itd ... idziemy wraz z Pani X do mojego rodzinnego notariusza ... czy coś takiego ... Zobaczyy co powie i wywnioskuje moj notariusz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts