Marcin_1989 29.03.2015 14:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Marca 2015 Witam, przedstawiłem zdjęcia z łazienki, które to miejsce chcę naprawić. Jaka jest przyczyna pojawienia się wilgoci i grzyba oraz jak najlepiej można to naprawić ? Czy warunki wilgotnościowe ściany w późniejszym okresie mogą znowu do takiego stanu doprowadzić? Czy da coś częstsze wietrzenie łazienki? Dom nie jest ocieplony od zewnątrz. Dziękuję za odpowiedź. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
and0b 05.04.2015 17:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Kwietnia 2015 Hej! Para wodna skrapla się w miejscach zimnych, więc przypuszczać można, ze nie ma izolacji miedzy futryną a ściana budynku. Trudno jednk powiedzieć czy to jest jedyny powód, bo jesli okno "nie jest ciepłe" para rownież będzie się skraplać u góry okna i podsiąkać na tynk. Do tego dochodzi rownież kwestja wentylacji łazienki, jest takowa wogóle? Najlepszym rozwiązaniem byłoby podejscie kompleksowe do tematu, czyli ocieplenie budynku, wymiana okna i zapewnienie wentylacji. Ja zacząlbym od okna, jeśli nie jest dobrej jakości, wymieniłbym zapewniając przy tym prawidłową jego uszczelnienie. Następnie pomyślałbym o wentylacji łazienki, bo samo jej wietrzenie może być niewystarczające. Oczywiście, ocieplenie budynku jest najdroższe ale kożyści z inwestycji będą większe, bo nie tylko rozwiąze to problem uszczelnienia okna ale i zaoszczedzi opału...Powodzenia... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
strusp 07.04.2015 10:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Kwietnia 2015 1) Okna bardzo szczelne, co? W takim razie potrzebna sprawna wentylacja mechaniczna Inaczej problem będzie cyklicznie nawracał.2) Ocieplenie z zewnątrz jest, ale w sporej ilości wypadków nie dotyczy to ościeża okna. Jeśli tak jest, to docieplić ościerze albo nawet mocować okno od nowa odpowiednim miejscu. Pirometr/kamera termowizna pokaże ci rzeczywistość niewidzialną. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts