grzeesiek 29.03.2015 15:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Marca 2015 Witam Kto ma pojęcie w temacie i ma chęć niech wypowie się czy właściwie została zaprojektowana instalacja WM do mojego domu, czy coś trzeba zmienić odnoszę wrażenie że wydajność instalacji jest z lekka przesadzona, liczyłem że wystarczy rekuperator o wydajność 400m3/h a w tym projekcie jest 600 dom będą zamieszkiwały 4 osoby, powierzchnia użytkowa ok 175 m^2 kubatura brutto 893m3. Umiejscowienie rekuperatora projekt zakłada w pomieszczeniu gosp. nad garażem moim zdaniem chybiony pomysł, ja przeniósł bym go do garażu. Wpadł mi do głowy pomysł z umieszczeniem przewodów wentylacyjnych w stropie parteru a konkretnie w otworach pustaków teriva, czy takie poprowadzenie rur ma sens? zdaję sobie z tego sprawę że trzeba to zrobic na etapie układania stropu i jak zmierzyłem w pustaku teriva można by spokojnie umieścić rurę o średnicy 125mm. W projekcie zaplanowano system kanałów komfo tube 90 na poddaszu i comfo tube flat 51 w stropie parteru, system nie tani więc chętnie bym go zamienił. wszelkie propozycje i uwagi mile wskazane. Poniżej rzuty parteru, poddasza i tabelka z doborem ilości powietrza Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz Brzęczkowski 30.03.2015 06:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Marca 2015 Wentylacja jest dla ludzi, nie kubatury. Ma być nie słyszalna i 20 do 30m3/h na osobę z możliwością chwilowego zwiększenia. Nie podaje się też wydajności w poszczególnych pomieszczeniach, bo strumień jest stały a w pomieszczeniach zmienia się non stop. To się nazywa samoregulacja dzięki skrzynkom rozdzielczym, nawiewnej i wywiewnej. Poza tym, zawsze nawiew z wywiewem się zgadza, inaczej dom by długo nam nie posłużył.Nie może być wywiewu w korytarzu itp. wyłacznie łazienki i kuchnia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
grzeesiek 30.03.2015 07:10 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Marca 2015 Jak w takim razie z robić bilans wywiew - nawiew skoro jest tylko kuchnia i dwie łazienki. Rozumiem że całość do poprawki? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz Brzęczkowski 30.03.2015 07:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Marca 2015 Jak w takim razie z robić bilans wywiew - nawiew skoro jest tylko kuchnia i dwie łazienki. Rozumiem że całość do poprawki? 120m3/h nawiewy . A wywiew... 50m3/h łazienki i 30m3/h kuchnia. Gdzie problem? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
grzeesiek 30.03.2015 08:00 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Marca 2015 Dla Pana może żaden dla mnie nie kumatego w temacie jednak jest.Z tego co Pan napisał wydajność rekuperatora jak i średnica kanałów do ponownego zaprojektowania, z tego co wcześniej napisano trzeba liczyć nawiew 40 m3 na sypialnię po 20-30m3 na pokoje a wywiew po 50m3 na łazienki i kuchnię. Z powyższego rekuperator 300m3/h będzie Ok. Dobrze kombinuje? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz Brzęczkowski 30.03.2015 08:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Marca 2015 Dla Pana może żaden dla mnie nie kumatego w temacie jednak jest. Z tego co Pan napisał wydajność rekuperatora jak i średnica kanałów do ponownego zaprojektowania, z tego co wcześniej napisano trzeba liczyć nawiew 40 m3 na sypialnię po 20-30m3 na pokoje a wywiew po 50m3 na łazienki i kuchnię. Z powyższego rekuperator 300m3/h będzie Ok. Dobrze kombinuje? Dla przykładu, Duolix (imprter Bursa Gdynia) centrala na 4 do 7 pomieszczeń nawiewnych i 2 do 5 wywiewnych ma 150m3/h. Panu wystarczy 200-300m3/h przy 200Pa . Będzie z zapasem. Średnica kanałów "wyjdzie" Panu z centrali. Jak centrala ma np. fi 200mm to może być i 10 x75/63 na nawiewie. Jak mniej to 5 do 8. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts