pecet0 29.03.2015 17:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Marca 2015 Witam, Zrobiłem poglądowy szkic przekroju domu - białe obrys domu, czerwone kominek, zielone rura doprowadzająca powietrze do wkładu kominkowego. Pytanie do was jak czy takie rozwiązanie ma rację bytu, a mianowicie już mówię o co mi chodzi. Czy rurę puścić pod chudym betonie w warstwie piasku i po wyjściu za ścianę fundamentową domu, zrobić kolanko i unieść rurę na ok 40-50 cm nad ziemię aby w zimie nie była ona pod śniegiem? tak jak na załączonym obrazku? czy rurę puścić nad chudym betonem w warstwie izolacji (tego bym nie za bardzo chciał ponieważ wiem że taka rura wyziębiałaby podłogę w tym miejscu co przebiega). Jednak z drugiej strony to rozwiązanie co sobie wczesniej wymyśliłem (puścić pod chudym betonem i na końcu podnieść to nad grunt, nie wiem czy będzie będzie wpuszczało tam powietrze do środka jeśli będzie takie kolanko i od góry wlot, a nie że jest bezpośrednio w ścianie. proszę o wskazówki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zdun Darek B 29.03.2015 18:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Marca 2015 (edytowane) Pod chudziakiem w piasku .Co do punktu poboru powietrza na zewnątrz budynku to zadbaj żeby śnieg go nie zasypał i pierwszy deszcz nie zalał . Zakładam że wybrałeś wkład który 100% powietrza do spalania pobiera z poza domu, jeśli tak nie jest i jest to tylko "pod ruszt" to masz czas na zmianę zanim zabudujesz. Ponieważ na budowaniu kominków podobno się nie znam to zaraz będą liczne komentarze. Edytowane 29 Marca 2015 przez Zdun Darek B Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lechoski 29.03.2015 18:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Marca 2015 Dokladnie. Zrob pod chudym. Jesli rura bedzie dluga i gleboko pod ziemia (ziemia troszke ogrzeje zmrozone powietrze), daj przekroj wiekszy niz fi 100. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ktototaki 29.03.2015 18:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Marca 2015 fi 100 może być mało - 2 kolanka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
endodontist 05.04.2015 22:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Kwietnia 2015 planuję puścić doprowadzenie powietrza do kominka pod chudziakiem, chce to zrobić na prostokątnych kanałach ocynkowanych. który przekrój wybrać: 200/90 czy 150/50? czy lepszy i trwalszy będzie kanał z tworzywa PCV??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kominki Piotr Batura 06.04.2015 05:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Kwietnia 2015 Ocynk jak zardzewieje - "lufa w krzokach"... Wielkość zależy do urządzenia grzewczego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
endodontist 06.04.2015 18:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Kwietnia 2015 Ocynk jak zardzewieje - "lufa w krzokach"... Wielkość zależy do urządzenia grzewczego. czyli tworzywo PCV bezpieczniejsze??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts