Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Duże okna - dylemat

Recommended Posts

Badania są w ostatnim okresie robione po to, by pokazać konkurencji, że "ja" byłem w stanie "wykręcić" lepszy wynik

Panie Jarku, chyba żyjemy w innym świecie. Jak dotąd komunikaty producentów oparte o wyniki badań to... rzadkość. No chyba, że za coś takiego uznamy zwyczajowe zwroty " o badaniach" i "świetnych wynikach", których jednak nie podajemy:-). Myślę, że zarówno producenci, jak i ich partnerzy jeszcze nie dorośli do konkurencji na wyniki badań:-). W większości nie potrafią ich nawet właściwie zinterpretować, a co tu mówić o konkurencji. Stąd na rynku więcej bzdur niż faktów i to jest problem!

i by pokazać "laikowi" że "nasze" okna mają taką i taką klasę.

Pokazywanie "klasy" produktu laikom jest konieczne i niezbędne. Tak chce norma PN-EN 14351 oraz aktualne przepisy ustaw. Firmy bronią się przed tym od lat, bo wtedy często wyszłoby szydło z wora.

Panie Jarku, chyba żyjemy w innym świecie. Jak dotąd komunikaty producentów oparte o wyniki badań to... rzadkość. No chyba, że za coś takiego uznamy zwyczajowe zwroty " o badaniach" i "świetnych wynikach", których jednak nie podajemy:-). Myślę, że zarówno producenci, jak i ich partnerzy jeszcze nie dorośli do konkurencji na wyniki badań:-). W większości nie potrafią ich nawet właściwie zinterpretować, a co tu mówić o konkurencji. Stąd na rynku więcej bzdur niż faktów i to jest problem!

Pokazywanie "klasy" produktu laikom jest konieczne i niezbędne. Tak chce norma PN-EN 14351 oraz aktualne przepisy ustaw. Firmy bronią się przed tym od lat, bo wtedy często wyszłoby szydło z wora.

T12345T

odnośnie pierwszej części twojej wypowiedzi:

Współczynnik przenikania ciepła jest podawany przy metodzie obliczeniowej. Jednak w ostatnim okresie coraz więcej firm zleca to instytucjom , aby mieć "swiadectwo badań". Także mówienie, że firmy nie "walczą" "badaniami" jest trochę nie trafione.

Odnośnie drugiej części:

Pokazywanie "klasy" produktu laikom ma to na celu, by laika "zbałamucić" jakie to dane okna są "super". Bo podawanie tych "klas" robi się na podstawie wyników badań. A do badań robi się różne rzeczy. I nie muszę ci tego udowadniać, bo sam bardzo dobrze wiesz, że tak jest.

I mogę ci to też powiedzieć na własnym przykładzie. Zrobiliśmy do badań 2 okna. Wymiar 1800x2300 ze słupkiem ruchomym. Jedno tak jak jest normalnie produkowane, drugie zrobione do badań. Na tym pierwszym uzyskaliśmy wodoszczelność w klasie 8A, a na tym drugim wodoszczelność E1050.

I teraz według badań mógłbym podawać na DWU, że mam wodoszczelność w klasie E1050. I nawet gdyby się u klienta coś działo z takim oknem, to według właśnie obecnego prawa i ustaw nie mógłby zlecić przebadania tego okna. Jeśli by życzył sobie wykonania badań, to bym mu takie okno zrobił.

Poza tym mamy taką świadomość w naszej branży, że 1/3 producentów i 2/3 sprzedawców nie wie co to są poszczególne klasy.

I jeszcze jedno odnośnie badań. Powiem taki trochę drastyczny przykład. Czy jeśli ktoś ginie w wypadku samochodowym, to rodzinę i bliskich interesuje czy ten model miał 5 gwiazdek NCAP ??

Poruszasz i dotykasz ciekawych problemów, ale to nie dyskusja na ten wątek. Jeżeli masz ochotę podyskutować zdzwońmy się lub skontaktujmy mailowo. Mnie aż korci:-). Ty wiesz jak mnie "dopaść", więc piłka raczej po Twojej stronie, a że temat obszerny, więc lepiej chyba na... telefon. Jestem do dyspozycji. Pora obojętna, byle nie bladym świtem:-).

PS.

Z tym NCAP, to chyba jednak z lekka demagogicznie podszedłeś do tematu, ale niech będzie.

Poruszasz i dotykasz ciekawych problemów, ale to nie dyskusja na ten wątek. Jeżeli masz ochotę podyskutować zdzwońmy się lub skontaktujmy mailowo. Mnie aż korci:-). Ty wiesz jak mnie "dopaść", więc piłka raczej po Twojej stronie, a że temat obszerny, więc lepiej chyba na... telefon. Jestem do dyspozycji. Pora obojętna, byle nie bladym świtem:-).

PS.

Z tym NCAP, to chyba jednak z lekka demagogicznie podszedłeś do tematu, ale niech będzie.

T12345T,

nie chodzi o "dopadnięcie" kogokolwiek. Bo idąc tym tokiem, to ja ciebie mogę dopaść tak samo, jak ty mnie możesz dopaść.

A z tym NCAP to napisałem, bo w przypadku szkody klienta nie interesuje jakie klasy dany produkt spełnia.

W przypadku okien i drzwi to by można powiedzieć, że klienta nie interesuje czy moje drzwi mają wodoszczelność w klasie 2A czy w klasie 9A. Klienta interesuje czy mu w razie ulewy wejdzie do domu parę kropel czy będzie miał basen.

Pozdrawiam

Panowie wytłumaczcie mi jedną sprawę. Jak to się dzieje że n.p. okno przy ciśnieniu kilku set Pa dla powietrza jest szczelne a staje się nieszczelne dla wody przy ciśnieniu kilkadziesiąt razy mniejszym . I nie mówię tu o montażu. Edytowane przez plusfoto

W przypadku okien i drzwi to by można powiedzieć, że klienta nie interesuje czy moje drzwi mają wodoszczelność w klasie 2A czy w klasie 9A. Klienta interesuje czy mu w razie ulewy wejdzie do domu parę kropel czy będzie miał basen.

Pozdrawiam

A powinno. Jeżeli producent zadeklaruje niższą klasę i będzie okno np, przeciekało w pewnych warunkach wówczas jest kryty. Natomiast deklarując inną klasę niż rzeczywista naraża się na problem. Dlatego tak jak tutaj było wymienione Vetrex nie zadeklarował żadnych wartości. I Klient nie powinien takich okien kupić, ale to już rola sprzedawcy.

producent nie miał ochoty się nimi chwalić.

Pytanie podstawowe, to czy producent może i powinien chwalić się poziomami niedeklarowanych właściwości. W art.4 ust. 2 Rozporządzenia 305 znajduje się taki oto zapis:

"Jeżeli wyrób budowlany objęty jest normą zharmonizowaną lub jest zgodny z wydaną dla niego europejską oceną techniczną, informacje w każdej formie o jego właściwościach użytkowych w odniesieniu do zasadniczych charakterystyk, jak określono w mającej zastosowanie zharmonizowanej specyfikacji technicznej, można podać wyłącznie, o ile zostały włączone do deklaracji właściwości użytkowych i w niej wyszczególnione[...]"

Jedną ze słabości branży okiennej jest to, że nie ma z kim i nie ma gdzie o niej podyskutować:-).