Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Fundament bez grama stali

grzeesiek

Recommended Posts

Witam

Właśnie odebrałem projekt od projektanta który robił nam projekt i zauważyłem że do budowy fundamentów nie będzie potrzebne zbrojenie stalą, Zaprojektowany jest fundament betonowy monolityczny z betonu C16/20 (B20) o szerokości 45cm i głębokości 1.3m co prawda budowlańcem nie jestem ale delikatnie się zdziwiłem że nie ma tam stali. Po szybkim przeliczeniu wyszło 41m3 betonu, który trzeba będzie jakoś zaszalować no chyba ze w grunt lać ale znowu jak lany w grunt to jak to później zaizolować? Jedno stronny po zewnątrz szalunek tracony ze styroduru zda egzamin?Na działce sucho woda na ok 7-9 m, dom 14x10 parter + poddasze użytkowe. Co o tym myślicie?

• Odpowiedzi 40
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Witam

Właśnie odebrałem projekt od projektanta który robił nam projekt i zauważyłem że do budowy fundamentów nie będzie potrzebne zbrojenie stalą, Zaprojektowany jest fundament betonowy monolityczny z betonu C16/20 (B20) o szerokości 45cm i głębokości 1.3m co prawda budowlańcem nie jestem ale delikatnie się zdziwiłem że nie ma tam stali. Po szybkim przeliczeniu wyszło 41m3 betonu, który trzeba będzie jakoś zaszalować no chyba ze w grunt lać ale znowu jak lany w grunt to jak to później zaizolować? Jedno stronny po zewnątrz szalunek tracony ze styroduru zda egzamin?Na działce sucho woda na ok 7-9 m, dom 14x10 parter + poddasze użytkowe. Co o tym myślicie?

wrzuć zdjęcie projektu

Na ta chwile dwie foty jedna z opisu konstrukcji druga rzut fundamentu

jakiś przekrój jest tam? z rysunków wynika że na ławie masz ścianę fundamentową gr. 24cm. a sama ława ma szerokość 45cm, wysokość pewnie 40-50cm.

Generalnie pod domkami zazwyczaj ławy są betonowe dozbrajane 4#12 pod ścianą fundamentową (nie są żelbetowe ponieważ przekrój zbrojenia jest mniejszy niż wymaga norma). Zbrojenie zapobiega zarysowaniu podczas osiadania budynku.

Wrzuć tam wieńce , będziesz spokojniejszy a może kiedyś w przyszłości dzieci beda chciały dobudować piętro i co wtedy?

wieniec jest przy stropie tak dla uściślenia, pewnie chodzi cie o zbrojenie 4#12

bez piętra czy z piętrem to fundament ma taką samą powierzchnie podstawy, to zbrojenie ławy w przenoszeniu obciążeń w niczym nie pomoże, pomaga przy osiadaniu budynku.

[ATTACH=CONFIG]310682[/ATTACH]Przekrój poniżej, jak widać lity beton na całości.

strasznie małe zdjęcie i nic nie widać, tam jest opisany przekrój ściany fundamentowej (po prawej stronie ) znajdź opis tej literki.

żadnych rysunków wykonawczych nie masz? chodziło mi bardziej o przekrój przez ławę i ścianę fundamentową z projektu wykonawczego.

Generalnie pod domkami zazwyczaj ławy są betonowe dozbrajane 4#12 pod ścianą fundamentową (nie są żelbetowe ponieważ przekrój zbrojenia jest mniejszy niż wymaga norma). Zbrojenie zapobiega zarysowaniu podczas osiadania budynku.

Dokładnie jak pisze kolega. W nazwie większość ław w domach jest betonowa. To zbrojenie nie zmienia nazwy na żelbet bo go jest za mało w stosunku do betonu.

Na płytę fundamentową 150m2 poszło mi mniej betonu....

Twoja odpowiedź wnosi coś do tematu?

Jak napisałem wyżej nie ma żadnej ławy

większy rysunek

[ATTACH=CONFIG]310690[/ATTACH]

a to kiszka;) to jest w projekcie gotowym? jeżeli tak to adaptujący niech zmieni to na ławę szer. 45 x wys. 40cm + ścianę fundamentową murowaną z bloczków betonowych gr. 24cm.

Jeżeli to jest projekt indywidualny to zwróć do poprawy.

Trochę się dziwię temu autorowi projektu, że nie wie że wykopy mają samoistną tendencję do przybierania takiego kształtu:

3e46cbc9fd6bc880.jpg

tak że ten pomysł z takim prostokątnym wykopem - formą do betonu to jest trochę dziwny..

Ciężko zrobić rów szeroki na 0,45 i głęboki na 1,3 metra

Teraz idea do wdrażania w życie:

36341b77afd35325.jpg