maciejtoya 30.03.2015 04:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Marca 2015 Witam, Mam problem ponieważ wykonawca więźby, deskowania i pokrycia papą zrobił mi za krótki dach. Tzn wględem ścian muru (w prostej linii) jest on za krótki o 15 cm (czyli 20 cm po skosie 40 st), praktycznie dookoła domu. Wyszło to podczas ocieplania. Nie mam jeszcze dachowki, ta sama ekipa miala mi ją kłaść w kwietniu. Z tym nie da się już nic zrobić ale co nie zmienia faktu, że dach został wykonany inaczej niż w projekcie. Co mogę zrobić z takim wykonawcą? Nie mieliśmy spisanej umowy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jacek.zoo 30.03.2015 05:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Marca 2015 Witam, Mam problem ponieważ wykonawca więźby, deskowania i pokrycia papą zrobił mi za krótki dach. Tzn wględem ścian muru (w prostej linii) jest on za krótki o 15 cm (czyli 20 cm po skosie 40 st), praktycznie dookoła domu. Wyszło to podczas ocieplania. Nie mam jeszcze dachowki, ta sama ekipa miala mi ją kłaść w kwietniu. Z tym nie da się już nic zrobić ale co nie zmienia faktu, że dach został wykonany inaczej niż w projekcie. Co mogę zrobić z takim wykonawcą? Nie mieliśmy spisanej umowy. pojsc i wyplakac sie w rekaw. bez umowy nic nie zrobisz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piotrek0m 30.03.2015 07:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Marca 2015 pojsc i wyplakac sie w rekaw. bez umowy nic nie zrobisz Ależ w naszym prawie umowa ustna również obowiązuje i jest wiążąca strony. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Nefer 30.03.2015 10:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Marca 2015 Ależ w naszym prawie umowa ustna również obowiązuje i jest wiążąca strony. Nie dla usług budowlanych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maciejtoya 30.03.2015 11:30 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Marca 2015 Zdaję sobie z tego sprawe. Nawet jestem w stanie to zrozumieć, że sie pomylil i nic z tym zrobic sie nie da, ale gosc mnie zlewa i twierdzi ze zrobil wszystko wg projektu. Chcialem wczesniej, żeby robil tez dachowke ale jak ma takie podejscie do tematu to mu podziekuje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jajmar 30.03.2015 14:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Marca 2015 Niezależnie od tego czy i jak się dogadasz z gościem ja bym na tym etapie przerobił okap do stanu jaki chcesz mieć. Czyli wydłużył o te 20cm. Na ten dach będziesz później patrzył latami. Lepiej teraz dołożyć tego tysiąca czy dwa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jajmar 30.03.2015 14:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Marca 2015 ale gosc mnie zlewa i twierdzi ze zrobil wszystko wg projektu. No ale aby to sprawdzić wystarczy miarka i pomierzyć długości krokwi okapu. Żadna filozofia. A co na KB? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maciejtoya 30.03.2015 14:21 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Marca 2015 No ja pomierzyłem wszystko i wychodzi to 15 cm. KB jeszcze nie wie. Gosc mial mi robic dachowke, podbitke,rynny , pomoc zalatwic materialy ale jesli mnie oleje to zrezygnuje z dalszych uslug. Najbardziej mnie wkurza to, ze to zlewa i sie tlumaczy jak dziecko z przedszkola. Wszystko dookoła winne aby nie on. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Nefer 30.03.2015 14:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Marca 2015 Jeśli nie jest zgodnie z projektem to sorry, ale gość nie ma argumentu. Jeśli jest zgodnie z projektem to trzeba dopłacić, żeby mieć tak jak się chce. Różnica jest zasadnicza: kto płaci. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piotrek0m 30.03.2015 19:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Marca 2015 Nie dla usług budowlanych. Podstawowe zasady realizacji umowy o roboty budowlane określają głównie przepisy kodeksu cywilnego w zakresie rozdziału XV (Umowa o dzieło) i XVI (Umowa o roboty budowlane). Prawo wskazuje, że umowa taka powinna mieć formę pisemną, ale poza wyjątkami określonymi w art 647 K.C. nie nakłada rygoru nieważności umowy ustnej Nawet jeśli ktoś nie podpisze umowy, to powinien gromadzić rachunki. Takie dokumenty uprawdopodabniają fakt zawarcia umowy i dają szansę na dochodzenie roszczeń przed sądem. Osobiście płaciłem przelewami na rachunki wykonawców, choć przyznaję, że wszyscy unikali tego jak tylko mogli... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maciejtoya 30.03.2015 20:01 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Marca 2015 Dzis wykonawca pojawil sie na budowie. Przez pierwsze 15 min szukal argumentow i przegladal projekt by udowodnic ze ma racje, na koncu zrzucil wine na mnie gdzie po krotkim spieciu przyznal sie do bledu. Obiecał błąd naprawić poprzez dokrecenie do istniejacych belek przedłużeń wszedzie tam gdzie brakuje tych 20 cm. Wszystko na swoj koszt, czyli belki, papa, deski. Jak na tą chwilę dla mnie jest to ok, mam nadzieje, ze sie nie rozmysli i nie oleje sprawy ale mam nadzieje, ze nie bo mial jeszcze klasc dachowke. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jajmar 30.03.2015 20:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Marca 2015 To że wykonawca ma pokryć koszt robocizny i belek do przedłużenia rozumiem , ale dlaczego ma pokryć koszt desek i papy ? Płaciłeś za robotę z materiałem ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maciejtoya 31.03.2015 04:14 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Marca 2015 Placiłem wczesniej za robote z materiałem a po drugie skoro wczesniej umowilismy sie na kwote X za dany zakres prac a on nie wykonal tego zgodnie z umowa i projektem to teraz musi to poprawic. Mowa jest o 8 m2 połaci dachu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SADH 31.03.2015 13:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Marca 2015 Ja powiem tyle było tańszego szukac i umowy nie podpisac bardzo dobrze teraz będizesz miał dokręcane i kombinowane na nowym dachu gratulacje szukaj cie dalej jak najtaniej później płacze ejden z drugim że coś spierprzyli mu nic aby się z was śmiać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maciejtoya 31.03.2015 13:56 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Marca 2015 Nie byla to najtansza oferta. Raczej srednia. Mialem tez dobre rekomendacje no ale w moim przypadku nie wyszlo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SADH 31.03.2015 17:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Marca 2015 (edytowane) No to chłopie współczuję ci bo fachowca co z projektu odczytać nie umie długości okapu nie życzę nikomu, ja jak robię pomimo tego co jest w projekcie zawsze rozmawiam z inwestorem o tym bo z doświadczenia wiem że jeden chce troszkę dłuższy okap innym praktyczne bez okapu a trzeci taki jak w projekcie takie rzeczy jak wiele innych się dogaduje z inwestorami po to są języki w buziach żeby ich używać. Współczuję ci aby bo będziesz miał takie dolepianie na nowym dachu. Edytowane 31 Marca 2015 przez SADH* Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mirek_Lewandowski 31.03.2015 18:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Marca 2015 Język w busi ejden z drugim do spierprzenia... Fachowiec się mądrością swoją wypowiedział! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SADH 31.03.2015 18:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Marca 2015 Język w busi ejden z drugim do spierprzenia... Fachowiec się mądrością swoją wypowiedział! polonista nie doszukuj się literówek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maciejtoya 31.03.2015 18:24 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Marca 2015 Dzieki za odpowiedzi. Jestem jeszcze przed drugim etapem, czyli dachówką, podbitką, oknami dachowymi itp. W związku z tym czy spisywać umowę ? Ma mi to robić ta sama osoba ale nie chce za bardzo zaogniać sytuacji. Materiał + robocizna jest po stronie wykonujacego. Boję się, że w razie czego to mnie pozniej oleje. Jakie są wasze doswiedczenia ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SO-JER 31.03.2015 18:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Marca 2015 Pisz umowe i podbijaj wszystkimi pieczątkami jakie masz. Jak wykonawca sie zajmuje dachami to napewno taka umowa mu nie obca. Jak nie bedzie chciał sie zgodzić to zmień wykonawce Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts