Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Za mało wysunięty dach

maciejtoya

Recommended Posts

Witam,

Mam problem ponieważ wykonawca więźby, deskowania i pokrycia papą zrobił mi za krótki dach. Tzn wględem ścian muru (w prostej linii) jest on za krótki o 15 cm (czyli 20 cm po skosie 40 st), praktycznie dookoła domu. Wyszło to podczas ocieplania. Nie mam jeszcze dachowki, ta sama ekipa miala mi ją kłaść w kwietniu. Z tym nie da się już nic zrobić ale co nie zmienia faktu, że dach został wykonany inaczej niż w projekcie. Co mogę zrobić z takim wykonawcą? Nie mieliśmy spisanej umowy.

Witam,

Mam problem ponieważ wykonawca więźby, deskowania i pokrycia papą zrobił mi za krótki dach. Tzn wględem ścian muru (w prostej linii) jest on za krótki o 15 cm (czyli 20 cm po skosie 40 st), praktycznie dookoła domu. Wyszło to podczas ocieplania. Nie mam jeszcze dachowki, ta sama ekipa miala mi ją kłaść w kwietniu. Z tym nie da się już nic zrobić ale co nie zmienia faktu, że dach został wykonany inaczej niż w projekcie. Co mogę zrobić z takim wykonawcą? Nie mieliśmy spisanej umowy.

pojsc i wyplakac sie w rekaw. bez umowy nic nie zrobisz

No ja pomierzyłem wszystko i wychodzi to 15 cm. KB jeszcze nie wie. Gosc mial mi robic dachowke, podbitke,rynny , pomoc zalatwic materialy ale jesli mnie oleje to zrezygnuje z dalszych uslug. Najbardziej mnie wkurza to, ze to zlewa i sie tlumaczy jak dziecko z przedszkola. Wszystko dookoła winne aby nie on.

Nie dla usług budowlanych.

Podstawowe zasady realizacji umowy o roboty budowlane określają głównie przepisy kodeksu cywilnego w zakresie rozdziału XV (Umowa o dzieło) i XVI (Umowa o roboty budowlane). Prawo wskazuje, że umowa taka powinna mieć formę pisemną, ale poza wyjątkami określonymi w art 647 K.C. nie nakłada rygoru nieważności umowy ustnej

Nawet jeśli ktoś nie podpisze umowy, to powinien gromadzić rachunki. Takie dokumenty uprawdopodabniają fakt zawarcia umowy i dają szansę na dochodzenie roszczeń przed sądem.

Osobiście płaciłem przelewami na rachunki wykonawców, choć przyznaję, że wszyscy unikali tego jak tylko mogli...

Dzis wykonawca pojawil sie na budowie. Przez pierwsze 15 min szukal argumentow i przegladal projekt by udowodnic ze ma racje, na koncu zrzucil wine na mnie gdzie po krotkim spieciu przyznal sie do bledu. Obiecał błąd naprawić poprzez dokrecenie do istniejacych belek przedłużeń wszedzie tam gdzie brakuje tych 20 cm. Wszystko na swoj koszt, czyli belki, papa, deski.

Jak na tą chwilę dla mnie jest to ok, mam nadzieje, ze sie nie rozmysli i nie oleje sprawy ale mam nadzieje, ze nie bo mial jeszcze klasc dachowke.

No to chłopie współczuję ci bo fachowca co z projektu odczytać nie umie długości okapu nie życzę nikomu, ja jak robię pomimo tego co jest w projekcie zawsze rozmawiam z inwestorem o tym bo z doświadczenia wiem że jeden chce troszkę dłuższy okap innym praktyczne bez okapu a trzeci taki jak w projekcie takie rzeczy jak wiele innych się dogaduje z inwestorami po to są języki w buziach żeby ich używać. Współczuję ci aby bo będziesz miał takie dolepianie na nowym dachu. Edytowane przez SADH*

Dzieki za odpowiedzi. Jestem jeszcze przed drugim etapem, czyli dachówką, podbitką, oknami dachowymi itp. W związku z tym czy spisywać umowę ? Ma mi to robić ta sama osoba ale nie chce za bardzo zaogniać sytuacji. Materiał + robocizna jest po stronie wykonujacego. Boję się, że w razie czego to mnie pozniej oleje. Jakie są wasze doswiedczenia ?